2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Şeki oldu

29 Mart 2024 - 12:50

2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Şeki oldu

2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Şeki oldu
Son Güncelleme :

30 Kasım 2015 - 12:35

472 okuma
(Last Updated On: 03/09/2020)

Türkmenistan’da Büyük Buluşma

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın her yıl Türk dünyası Kültür Başkenti seçilen şehirde gerçekleştirdiği Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi Toplantısı, Türk devletlerinin kültür ve sanat hayatına yön veren temsilcilerini Türkmenistan’da bir araya getirdi.

Türkmenistan Kültür Bakanı Annageldi Garajayew’in ev sahipliği ve dönem koordinatörlüğünde 26 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen 33. Dönem TÜRKSOY Daimi Konsey Toplantısı’na TÜRKSOY’a üye ülkelerin kültür bakanları ile Türk Konseyi ve Türk Akademisi yetkilileri katıldı.

2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Şeki / Azerbaycan

Azerbaycan’ın Şeki şehri, 2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti Merv şehrinde gerçekleştirilen toplantıya katılan tüm temsilcilerin oy birliği ile aldığı karar sonrasında 2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Kafkasların incisi olarak adlandırılan şehir, yılboyu gerçekleştirilecek etkinliklerle farklı alanlardan sanatçıların, bilim insanlarının buluşma noktası haline gelecek. TÜRKSOY tarafından 2012 yılında başlatılan uygulama kapsamında Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına ilk sahip olan şehir Kazakistan’ın Astana şehri olmuştur. Ardından, 2013 yılında Eskişehir, 2014 yılında Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan ve  2015 yılında Türkmenistan’ın Merv şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını taşımıştır.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov gerçekleştirilen toplantının ardından yapmış olduğu açıklamada şunları dile getirdi: ‘’Astana, Eskişehir, Kazan, Merv ve şimdi Şeki, Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamamız şehirlerimizi birbirine kültür bağları ile yakınlaştırıyor.  Bugüne kadar seçilen şehirlerimiz, bu özel unvanın gereğini layıkıyla yerine getirerek, devralmış oldukları bayrağı daha ileriye taşımıştır. Bu kapsamında yüzlerce kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirilmiş, dünyanın dört bir yanından sanatçılar, akademisyenler ve entelektüeller arasında kültürel etkileşim ve tecrübe paylaşımı için imkan sağlanmıştır. Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması şehirlerimizin kültür sanat hayatını zenginleştirdiği gibi, düzenlenen yoğun faaliyetler sayesinde Türk cumhuriyetleri arasındaki kültürel entegrasyon sürecine de ivme kazandırmıştır.’’

ULUSLARARASI TÜRK KÜLTÜRÜ TEŞKİLATI (TÜRKSOY)

TÜRKSOY, Avrasya’nın Türk dili konuşulan coğrafyasında dili, tarihi ve kültürü ortak olan halklar arasındaki kardeşliği güçlendirmek amacıyla kurulmuş olan uluslararası bir kültür ve sanat teşkilatıdır. TÜRKSOY’un kuruluşu ve faaliyet anlaşması, 12 Temmuz 1993 tarihinde, Almatı’da Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan kültür bakanları tarafından imzalanmıştır. Daha sonra Rusya Federasyonu’nun özerk Cumhuriyetleri olan Altay, Başkurdistan, Hakas, Saha, Tataristan, Tıva ile Moldova’ya bağlı Gagauz Yeri Özerk Bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti TÜRKSOY’a gözlemci ülke statüsüyle katılmışlardır. UNESCO ile aynı ilkeleri benimseyen TÜRKSOY, ortak Türk kültürünün araştırılması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.