462 milyon liralık tasarruf
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Meclisteki 2022 yılı bütçe görüşmelerinde, Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki tasarruf tutarı dikkat çekti. 2020 yılı bütçesinden 462 milyon 750 bin lira kullanılmayarak hazineye iade edilirken, 2022 yılı bütçesi de önceki yıla oranla yüzde 3,69 azaltılarak 3 milyar 890 milyon 381 bin lira olarak belirlendi.
462 milyon liralık tasarruf, temsil-ağırlama, hava ulaşım, inşaat bakım-onarım ve hava ulaşım bakım-onarım giderlerinin azaltılması, Kovid-19 salgınının başlamasıyla birlikte daha önceden yüz yüze yapılması planlanan birçok uluslararası programın iptal edilerek online gerçekleştirilmesi, yine Cumhurbaşkanlığına bağlı ofislerin harcamalarında kısıntıya gidilmesi ile sağlandı.
Bütçedeki Acil Destek Giderleri ve Barışı Destekleme ve Koruma Hizmetleri Ödeneklerinde herhangi bir kısıntı yapılamadığının altını çizen kaynaklar, acil destek ödeneğinin deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde acil müdahale amacıyla valiliklere, barışı destekleme ve koruma ödeneğinin ise başta BM, NATO ve AB öncülüğünde yürütülen ki harekatlar nedeniyle Lübnan (UNIFIL), Somali (ADEN), NATO Deniz Muhafızı, Kosova (KFOR), Azerbaycan, Bosna Hersek ve Doğal Kararlılık (DEAŞ’la mücadele) harekatı ve Irak (NATO) gibi ülkelerde görevli Türk askerlerinin harcırahları için tahsis edildiğini belirtti. Finans Ofisi'nde İstanbul Finans Merkezi, Dijital Dönüşüm Ofisi'nde ise e-devlet projesi için harcama yapıldığı, bunun dışındaki bütçe kalemlerinde ise büyük ölçüde tasarrufa gidildiği aktarıldı.
Elektrik peşin alındı
Taşıt ihtiyacını karşılarken sıfır araç yerine 3 yaş ve üzeri araçların kiralanmasının maliyetleri azalttığı ifade edilirken, ağ yönetimi ve bilgi güvenliğinde hizmet satın almak yerine kurum personeli kullanıldı.
Yine Cumhurbaşkanlığına bağlı ofislerin müstakil bilişim altyapısı yerine İdari İşler Başkanlığı'na ait bilişim altyapısını kullanmasıyla ciddi miktarda tasarruf edildiği, elektronik yazışma sistemine geçilmesiyle de kağıt israfının önlenerek tasarruf sağlandığı kaydedildi.
Ayrıca, külliyedeki aydınlatma ve ısınma giderlerinden de tasarruf edildiğini belirten kaynaklar, aydınlatma sistemlerinin öğle arasında kapandığını, dış cephe aydınlatmalarının otomatik bir sistemle belli günlerde ve saatlerde yanıp söndüğünü, dış cephenin sürekli olarak aydınlatılmadığını, elektriğin kurumlardan yılbaşında peşin olarak satın alınması sebebiyle, aylık zamlardan etkilenilmediğini, mesai sonrasında ısıtma ve soğutma sistemlerinin otomatik olarak kapandığını, yurtdışı ziyaretlerinde Cumhurbaşkanlığı ekibinde yer alan hiç kimseye harcırah ödenmediğini, bu arada kütüphane, sergi salonu, konukevi gibi inşaatların bitmesinin de harcamaları azalttığını bildirdi.