“Türkiye-Makedonya Engelliler Dostluk Günü” etkinliği düzenlendi

18 Nisan 2024 - 22:14

“Türkiye-Makedonya Engelliler Dostluk Günü” etkinliği düzenlendi

“Türkiye-Makedonya Engelliler Dostluk Günü” etkinliği düzenlendi
Son Güncelleme :

23 Kasım 2015 - 13:44

215 okuma
(Last Updated On: 02/09/2020)
Üsküp’teki Continental Hotel’de Türkiye Beyazay Derneği tarafından “Türkiye-Makedonya Engelliler Dostluk Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Makendonya Devlet Bakanı Furkan Çako, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Kenan Hasip, Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet  Baş , Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva,Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil ve Shpresa Derneği Başkanı Sefer Heseni katıldı.
“DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 1O’U ENGELLİ”
 Beyazay Derneği’nin çok önemli çalışmalara imza attığını söyleyen Devlet Bakanı Çako, ” Engellilere karşı sorumlu olduklarını ancak mevcut dünya düzeninin insani sorumlulukların görmezden gelinmesine neden olduğunu  belirterek Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u engelli kişilerden oluşuyor. Gerek siyasetçiler gerek vatandaşlar olarak engellilerin hayatını kolaylaştırmak için daha fazla kafa yormamız gerekir. Bu husus hakkında farkındalık yaratmak aslında ilk adım olacaktır” dedi.
“İYİ İŞLER YAPAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Beyazay Derneği Başkanı Ayva, “İnsanların rüyalarının yanı sıra bir de hikayelerinin olduğunu ve  insanoğlunun hayatı ile bir hikaye yazdığını” söyledi.İyi anılmak için iyi işler yapmaya çalıştığını ve bu tür projelerde yer alan insanların iyi anılacağını belirten Ayva , “Beyazay’ın her yıl, komşu ülkelerle ortak dostluk günleri yapma projesi oluştu ve her yıl başka ülkeye gitmeye başladık. Makedonya da sevdiğimiz insanların bulunduğu dost ve kardeş bir ülke. Burayla ilgili araştırmalara başladık. Burada Shpresa Derneği’yle bağlantı kurduk. Bu sayede Makedonya’da 25 farklı kuruluşla bağlantıya geçmiş olduk” şeklinde konuştu.
“İYİLİK KAZANDI”
 Milletvekili Tülay Kaynarca ise Beyazay Derneği’nin tüm engel gruplarını kapsayan çalışmalar yaptığını belirterek, artık uluslararası projeler geliştirdikleri belirtti. Kaynarca ,“Türkiye Beyazay Derneği’ni yürekten tebrik ediyorum. 2005’te çıkarılan bir kanun var. O kanunun fikir önderleri şu an aramızda. Sayın Nimet Baş ve Lokman Ayva. Allah sizlerden razı olsun. Bu kanunla birlikte tüm engel gruplarına hem istihdam hem eğitim hem sosyal projeler alanlarında imkanlar sunuldu. Bunun için devlet imkan sunuyor. Çünkü insanların katılma ve eğitim hakları var. Yeter ki fırsat sunulsun. O yüzden bu hareket çok önemli. Görmemek, duyamamak, yürüyememek engel değil, asıl engel kalplerde. İşte iyilik kazandı. Bunu yaptığımızda dünya farklı bir yer olacak.”dedi.
“20 BİNİ AŞKIN ENGELLİ VAR”
Bu tür toplantıların ve iş birliğinin sürdürülmesini temenni eden Türk Demokratik Partisi Başkanı Hasip, “Bu toplantılar çok önemli. Makedonya’da 20 bini aşkın engelli kardeşimizi var ve yardıma muhtaçlar. Çünkü Makedonya devleti güçlü bir ekonomiye sahip değil ve engelli vatandaşlarına yeterince destek olamıyor. Türkiye bu konuda ciddi adımlar attı. Engellilere ciddi yardım yapmak isterseniz büyük bir bütçe ayırmanız gerekir. Makedonya da elinden geleni yapıyor” diye konuştu.
“PROJELERLE BİRBİRİMİZE DESTEK OLMALIYIZ”
Eski Bakan Baş ise sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği çalışmalarının son derece önemli olduğuna değinerek,
“Birçok dezavantajlı grubun hakları devletler tarafından tanınmamış, kişiler ve sivil toplum tarafından inatla takip ve talep edilerek kazanılmıştır. Bunların en önemlisi de engelli haklarıdır. O nedenle sivil toplum kuruluşları bu alanlarda devletlerin çok daha ötesinde politikalar üretmeye elverişlidir. Artık bu hakların tanınmadığı devlet yok. Türkiye 2005’te çok ileri bir yasa çıkardı. Ama önemli olan yasaların düzenlenmesi değil, gerçek hayata nasıl yansıtıldığıydı. Şimdi bu yasaların uygulanması konusunda edindiğimiz tecrübelerin aktarılması, tecrübe paylaşımı için bütün bu alanlarda projeler geliştirerek birbirimize destek olabiliriz.” şeklinde açıklamada bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.