7. Balkan Türk Folkloru Festivali
Açılış öncesi, Belediye Başkanı Hasan Azis grup yöneticilerini makamında kabul etti. Karşılaşmada belediye adına başkan yardımcısı Elisaveta Kehayova, Türkiye Cumhuriyeti İzmir Yenisakran Belediye Meclis Üyesi Murat Şengül, Romanya Mecidiye “Karasu” Tatar Türkleri Folklor Grubu Yöneticisi Ekrem Gafar, Makedonya Valandovo “Gotse Delçev” Derneği Başkanı Yovan Ugarçev, Makedonya Debar “Radika” Türk Folklor Ekibi Başkanı Fadriya Mustafovska, Bursa Kırcaaliler Derneği Başkanı Rıfat Adalı, Kırcaali “Ömer Lütfi 1993” Kültür Derneği Başkanı Seyhan Mehmet ve Genel Sekreter Müzekki Ahmet hazır bulundular. Bunların yanı sıra Ömer Lütfi Okuma Evi’nin ilk kurucu üyelerinden Halitin Altınarda(1969 Bulgaristan göçmeni) Türkiyeli misafirlerin arasındaydı.
Görüşme esnasında Başkan Azis önce herkesi teker teker hoş geldiniz ile selamladı. Festivalin kısa tarihçesini anlattı ve folklor festivallerin öneminden bahsetti. Ve devamında şunları ekledi: “İnşallah Yedinci Balkan Türk Folkloru Festivali yaşamaya devam eder ve bir gün yetmiş yedincisi de düzenlenir. Böyle bir anlamlı organizasyonda sizleri burada karşılamaktan kıvanç duyuyorum. Bu şölen bölgedeki tüm belediyelerin katkılarıyla yapılmaktadır. Tüm meslektaşlarım adına burada bulunduğunuz için sizlere teşekkür ediyor, festival boyunca da başarılar diliyorum”.
Konuklar birer birer söz aldılar ve memleketinden getirdikleri çeşitli hediyeleri Hasan Azis’e sundular. Belediyeden ayrılırken, bina girişinde sergilenmiş park maketini gördüler ve başkana projeyle ilgili sorular sordular. Başkan yöneltilen soruları yanıtladı ve sonra da hep beraber belediye binası önünde hatıra fotoğrafı çekildi ve festival açılış alanına doğru yüründü.
Meydan parkı “Kurtarıcılar Anıtı” önünde kurulan platformdan, festivalin açılışını yapan Başkan Azis konuşmasında: “Değerli sanatseverler, saygıdeğer misafirler ve sevgili Kırcaaliler, bir milletin varlığı o milletin kültüründen geçmektedir. Bir ülkenin büyüklüğüne ve nüfusuna bağlı olmayan, ama o ülkeyi özetleyen en önemli değer, o ülkenin sahip olduğu kültürdür. O da, insanların kültürel zenginliği ve değerleriyle ölçülür. Bir ulusun kültür zenginliği, folklor çeşitliliği, o ülkenin yüksek değerlere sahip olduğunun en belirgin göstergesidir. Farklı kültürlerin, dillerin ve dinlerin beraberce yaşamı, karşılıklı hoşgörü ve anlayıştan geçer. Yaşam sürdürdüğümüz Balkanlar da bu çeşitliliğin en güzel örneğidir. İnanıyorum ki, bu festival insanlar arası hoşgörünün pekişmesine katkı sağlayacaktır. Sizlere bir kez daha Bulgaristan’ın hoşgörü başkenti Kırcaali’ye hoş geldiniz diyor ve festival boyunca başarılı ve neşe dolu günler diliyorum”.
Yapılan açılış sonrası katılımcı gruplar, ülkelerinin folklor zenginliğini gösteren çeşitli halk dansları sergilediler. Meydanı dolduran Kırcaaliler ve misafirler zengin folklor gösterileri çeşitliliğinden nasibini aldılar. Gazetemizin sorunlarını yanıtlayan ve farklı yaş gruplarına mensup kişiler Türk folklor festivali için tek cevap üzerinde hemfikir oldular. O da bu tür organizasyonların daha sık yapılmasıyla ilgiliydi.
Festival gösterileri Cebel ve Krumovgrad'taki temsillerle devam edecek. Temsiller ikinci gün de saat 10.30’da Momçilgrad’ta ve saat 19.00’da Ardino’da devam edecektir. Festivalin son gününde saat 10.30’da Kirkovo İlçesi Çorbaciysko küyü ve Çernooçene ilçe merkezinde gösteriler yapılacak. Böylelikle 7. Balkan Türk Folklor Festivali yedi farklı belediyede gerçekleşmiş olacak.
7 Temmuz(Çarşamba) saat 19.00’da tüm katılımcı Balkan Amatör Türk Folklor Ekipleri, Meydan Parkı “Kurtarıcılar Anıtı” alanında büyük kapanış konseri gerçekleştirecekler. Organizasyonda maddi ve manevi destek sağlayan tüm ilçe belediye başkanları ve sponsor şirketler, katılımcılara teşekkür plaketi sunacaklar