Bir Yılda 3 Seçim

20 Nisan 2024 - 02:23

Bir Yılda 3 Seçim

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev bir yılda iki sefer parlamento çalışmalarını fesh etti. 46. parlamento feshinden sonra Cumhurbaşkanı Radev erken seçim tarihini 14 Kasım tarihi olarak belirledi.

Son Güncelleme :

26 Eylül 2021 - 21:46

722 okuma


(Last Updated On: 26/09/2021)

 

 

Parlamento ise daha önce aynı tarihte Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmasını karar almıştı. Cumhurbaşkanı Radev 11 Temmuz seçimleri sonrası hükümet kurulamadığından dolayı geçici teknokrat hükümeti kurmuştu. Aynı hükümet üç bakanın değiştirilmesiyle devam etmekte. 14 Kasım’da gerçekleşecek olan seçimler Başbakan Stefan Yanev 18 bakandan oluşan kabine ülkeyi seçimlere hazırlayarak göreve devam edecek.

Ekonomi Bakanı Kiril Petkov’un yerine Daniela Vasileva getirildi. Maliye Bakanı Asen Vasilev’in yerini Valeri Velçev alacak. Ulaştırma Bakanı Georgi Todorov’un yerine Hristo Aleksiev görev yapacak. Eski bakanlardan Petkov İle Vasilev erken seçimlere kendilerinin hazırlayacakları siyasi proje ile katılmaları beklenmekte.

Cumhurbaşkanı Radev geçici teknokrat hükümetin oligarşi özlü iktidar modeli sosyal sistemlerde yolsuzluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirti.

Bulgaristan bu yıl üçüncü kez seçime gidecek. 11 Temmuz’da gerçekleşen parlamento seçimleri sonrası hükümet kurulamamıştı. Radev’in de aday olduğu cumhurbaşkanı seçimlerinden 14 Kasım’da ilk turda kesin sonuç alınamasza ikinci tur seçimler 21 Kasım’da yapılacak. Böylece Bulgaristan erken parlamento seçimleri ile cumhurbaşkanı seçimleri de 14 Kasım 2021 yılında aynı günde yapılacak.

14 Kasım’da gerçekleşecek olan seçimlerde tabloda değişiklikler pek beklenmemekte. Siyasi yorumcular ve araştırma şirketlerine göre GERB partisinin birinci sırada yer alması tahmin ediliyor. Türklerin çoğunluğu tarafından oluşturulan HÖH, son seçimlerde 48 bin oy kaybederek bir milletvekili eksilerek 29 milletvekili çıkarabilmişti. HÖH yönetiminin ülkede yaşayan Türklerin ve Müslümanların beklentilerini yerine getirmek için milletvekili listelerinde nasıl değişiklik yapacakları merak konusu. Hükümet kurma görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Radev, HÖH hareketi başkanı Mustafa Karadayı’ya; senin anavatanın neresi vatandaşlar arası nefret ayrımcılık içeren ırkçı sorusu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HÖH yönetiminin tavrını değiştirecek mi?

7 Eylül – Ekim 2021 yılı Bulgaristan Cumhuriyeti nüfus konut sayımı yapılacak. Baş müftülük nüfus sayımı Yüksek İslam Şurası bildirisi yayınladı. Bildiride Bulgaristan’da yaşayan Müslümanların nüfus sayımında din hanesinde Müslüman olarak belirlenmesini istemekte. Baş müftülüğün devlet tarafından belirlenecek bütçe nüfus sayımında Müslüman hanesinde belirlenen sayı etkili olacak.

Bulgaristan’da Türkler ve kendilerini Türk olarak tanımlayanlar ülke nüfusunun yüzde onunu aşmakta. Nüfus sayımında Türk ve Müslüman olarak kayda geçildiğinde Bulgar devleti tarafından Türklere azınlık statüsü verilmemesi için bahaneler üretemeyecek. Bulgaristan devleti anayasasında Türk azınlığı olarak kayda geçerek Türk ve Müslüman olarak yaşamaları garanti altına alınmış olacaktır. Bu sebeple Bulgaristan’da yaşayan Türkler ve Müslümanlar nüfus sayımına eksiksiz katılmalıdırlar.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.