Mânâ ve Muhteviyat Bakımından “ANNE”

28 Mart 2024 - 23:22

Mânâ ve Muhteviyat Bakımından “ANNE”

Her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü,

Son Güncelleme :

08 Mayıs 2022 - 15:18

108 okuma


(Last Updated On: 08/05/2022)

Her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü, hem anneler hem de büyütüp yetiştirdikleri evlatları için büyük önem taşımaktadır. Evrensel bir gün olan 8 Mayıs Dünya Anneler günü tüm dünya anneleri için kutlanılan kıymetli ve anlamlı bir gün olma özelliğindedir. Tüm dünya anneleri için önemli olan böylesi bir günde farklı coğrafyalarda bazı anneler sevinirken bazı anneler ise zalimlerin zulümleri yüzünden gözyaşları ile anneler gününü kutlayacaklar.

Doğu Türkistan’da, Ukrayna’da, Filistin’de ve dünyanın dört bir yanında çocuklarını yitiren anneler çocuklarına hasret durumdadır. Terörün evlatlarını kendilerinden koparıp aldığı anneler, bu Anneler Günü’ne de buruk girmektedir. Şehit anneleri, vatana feda ettikleri evlatlarının hayaliyle yaşarken, çocuklarını terör örgütünün kaçırdığı anneler ise bunun evlatsız geçen son Anneler Günü olmasını arzu etmektedirler. Dünya’da kan, kavga ve savaş ile barışın bir arada olmasının mümkün olmadığı aşikardır. O kadar zulme maruz kalıp yılda bir gün her şeyin unutulacağını sanmak ne yazık ki gaflet içerisinde bir düşüncedir.

Anneler Günü bir gün ile sınırlı olmamalı, yaşam boyunca her an anneye kıymet verilmeli, hürmette bulunulmalı ve duası alınmalıdır. Cennetin ayaklarının altında olduğu böylesi güzel bir makam her şeyin üstündedir. Anneler tüm statülerin, tüm makamların ve insanoğlunun önemli gördüğü dünyevi her şeyin ötesinde bir değere sahiptir. İslam dininde “Anne” ve “Kadın” kavramlarının muhteviyatı, mana ve kıymeti Sünnet ve Kur’an’da açıkça belirtilmiştir. Bebeklikten yetişkinliğe adımını atana kadar çocuğunun her türlü sıkıntısında yanında olan, onu besleyen, uyutan, hasta olduğunda başucunda sabahlayan ve bir insan yetiştiren annelerin evlat üzerindeki hakkı ödenemez niteliktedir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) “Cihat sadece İslam uğruna savaşmak değildir. Anneye babaya bakmak ve onlarla ilgilenmek de bir cihattır.” ifadesiyle İslam dininin cihat anlayışının manasını ve kıymetini belirtmiştir.

Hadis-i Şerif’e göre Anne ve babaya hürmet, cihat ediyormuş ve İslam dinini yayıyormuş değerindedir. Ayrıca Lokman Suresi 14. Ayette Allah (c.c.) “Biz insana annesine ve babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi onu nice zorluklara katlanarak onu taşıdı. O halde bana, anne ve babana şükret! Dönüşünüz banadır.” Buyurmuştur.

Anne “olmak” ile “olabilmek”  aynı ifadeleri karşılamamaktadır. Her anne çocuk sahibi olabilir ancak herkes anne olamaz. Zira annelerin büyük sorumlulukları vardır. Anadolu’da bütün ev işlerini anneler yaparken bütün bu dünyevi meşgaleler ile uğraşmanın yanı sıra bir evlat yetiştirirler, eğitirler, küçücük yürekleri nakış gibi işlerler. O annelerin yetiştirdikleri evlatlar yarınları inşa edecek kutlu nesillerdirler. Dolayısıyla kıymeti bilinmesi, hürmet edilmesi gereken “Cennet” kokulu Annelerin ve Koca bir “Çınar” olan Babaların hayır duasını almayı aksatmamak, unutmamak, ertelememek gerekmektedir. Son olarak Şehit annelerinin başta olmak üzere, çocuklarını savaşa, teröre kurban veren annelerin ve Memleketin dört bir yanındaki annelerin günü kutlu olsun. Ve Kıymetli annem Şenay Kökmen’in ellerinden öpüyor ve anneler gününü kutluyorum. 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.