DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 2007352-1.0856%
İzmir
29°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bakan Kurum: Önce deprem bölgemizi, akabinde ülkemizi muhtemel tüm afetlere karşı dirençli hale getireceğiz
206 okunma

Bakan Kurum: Önce deprem bölgemizi, akabinde ülkemizi muhtemel tüm afetlere karşı dirençli hale getireceğiz

ABONE OL
24/08/2024 13:20
Bakan Kurum: Önce deprem bölgemizi, akabinde ülkemizi muhtemel tüm afetlere karşı dirençli hale getireceğiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KAHRAMANMARAŞ (AA) – Bakan Kurum, incelemelerde ve ziyarette bulunmak üzere geldiği kentte, Ebrar Sitesi inşaat alanında inceleme yaptıktan sonra gazetecilere açıklamada bulundu.

İstanbul’da, trafik kontrolü sırasında arabanın çarpması sonucu şehit olan polis memuru Mustafa Peksoy’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Kurum, zelzele bölgesindeki 11 ilin ayağa kalması için 153 bin mimar, mühendis ve işçinin gece gündüz vazife yaptığını belirtti.

Deprem bölgesindeki 11 vilayette 302 bin konut ve iş yerinin inşaatına başlandığını hatırlatan Kurum, şöyle konuştu:

“Biten yuvalarımızın 76 binini teslim ettik. İnşallah eylül ayında Cumhurbaşkanı’mızın teşrifleriyle 100 bine, yıl sonunda ise toplamda en az 200 bine ulaştıracağız. 2025 yılı sonuna geldiğimizde, depremzede kardeşlerimizin tamamı artık yeni yuvalarında oturuyor olacak. Kentlerimiz yenilenecek, güçlenecek, bu bölgede 14 milyon insanımızın sağlıklı, inançlı hayatı başlayacak. Kahramanmaraş’ımız, Türkiye’nin köşe taşıdır. Ulusal Uğraş’ın fitilini ateşleyen, düşman işgaline karşı birinci kurşunu sıkan büyük kahraman Sütçü İmam’ın yurdudur. Bizler, ecdadımızın aziz anısı olan Kahramanmaraş’ımızda şu ana kadar 17 bin 592 yeni yuvamızı ve iş yerimizi teslim ettik. Bugün hala, Merkez, Elbistan, Afşin’de, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Çağlayancerit, Pazarcık ve Türkoğlu’nda toplam 45 bin 347 konut ve iş yerimizin inşasına devam ediyoruz. Her ay burada olacağız ve gruplarımız daima alanda olacak. Azerbaycan ve Trabzon caddelerindeki kardeşliği yine inşa edeceğiz. Kahramanmaraş’ta valimizle, liderimizle daima birlikte vakitle yarışacağız, yıl sonuna kadar 21 bin 544 yeni konutu daha hemşehrilerimize teslim edeceğiz.”

Bakan Kurum, Kapalıçarşı projesi, Doğukent ve Güneşevler mahallelerinde de çalışmaların başlayacağını söz etti.

Azerbaycan ve Trabzon caddelerini eski ihtişamına kavuşturmayı hedeflediklerini anlatan Kurum, şunları söyledi:

“Derepazarı alanında esnafla bir ortaya geldik. Proje ve tasarım süreci tamamlandı. Esnafımıza süreksiz iş yerlerini yapıyoruz. Ekim ayı sonuna kadar Derepazarı alanında da bir proje gerçekleştiriyoruz. Yürüyüş yolları ve dinlenme alanlarıyla Kahramanmaraş’a paha katacak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Mülk sahibiyle bir muahede yaptık ve 10 bin metrekare yerin 5 bin 500 metrekaresini bakanlığımız uhdesine alıyoruz. Yeni iş yerlerini yapmak suretiyle de vatandaşlarımızı yerleştirecek adımları atıyoruz.”

Ebrar Sitesi’nde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Kurum, sarsıntıların yıl dönümüne kadar Ebrar Sitesi’nde yaşayan vatandaşların yeni meskenlerine yerleşeceğini belirtti.

İlçelerde de çalışmaların sürdüğünü anlatan Kurum, şöyle devam etti:

“Onikişubat ilçesinde heyelan riski taşıyan, bu nedenle de ‘yapılaşmaya uygun olmayan alan’ olarak belirlenmiş bir bölgemiz vardı. 1. bölge olarak isimlendirdiğimiz Boğaziçi Bölgesi’ndeki uygun olmayan alanla ilgili bilimsel çalışma sonuçlarını evvelki ziyaretimizde sizlere açıklamıştık. Vatandaşlarımızın tedbirler alarak projesine uygun yapılaşmaya gidebileceklerini müjdelemiştik. 2. bölge olarak isimlendirdiğimiz Vadi Bölgesi’ndeki uygun olmayan alanda ise bilim insanlarımızın çalışmaları ve ölçümleri süratle devam ediyor. İnşallah ekim ayı sonunda bilimsel rapor sonuçlarını Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizle paylaşacağız. Son olarak buradan Ekinözü ve Nurhak ilçelerimize de selamlarımızı gönderiyoruz. Her iki ilçemizin ihyası için de çalışmalarımızı sürdürecek, projelerimizi süratle yapacağız.”

“Deprem bölgesi tüm Türkiye’dir”

Kahramanmaraş’ta yeni konutuna kavuşmayan tek bir depremzede bırakmayacaklarının lisana getiren Kurum, vatandaşların itimatla uyuması için ellerinden geleni yapacaklarını söz etti.

Deprem bölgesine öncelik verdiklerini yineleyen Kurum, şunları kaydetti:

“Deprem bölgesini hızla ayağa kaldırmamız gerekiyor. Zira 11 vilayetimizin olduğu bu bölge ülkemizin refahı ve geleceği için çok değerlidir. Nüfusumuzun yüzde 16’sı burada yaşıyor. Türkiye’deki her 5 çocuğumuzdan biri burada yaşıyor, burada büyüyor. Ülkemizde çalışan her 100 kardeşimizden 13’ü ekmeğini burada kazanıyor. Bu bölge adeta ekonomimizin lokomotifi pozisyonunda. İthalatımızın yüzde 6’sı, ihracatımızın yüzde 8’i bu bölgede gerçekleşiyor. Yani sarsıntı bölgesi böylesine değerli böylesine kıymetlidir. Bu yüzden diyorum ki, sarsıntı bölgesi tüm Türkiye’dir. Biz kararlıyız, azimliyiz. Evvel zelzele bölgemizi akabinde ülkemizi muhtemel tüm afetlere karşı dirençli hale getireceğiz.”

İncelemelerinde Bakan Kurum’a, Vali Mükerrem Ünlüler, AK Parti milletvekilleri Vahit Kirişci, Mehmet Şahin, Mevlüt Kurt, Büyükşehir Belediye Lideri Fırat Görgel, AK Parti Kahramanmaraş Vilayet Lideri Muhammet Burak Gül, kurum müdürleri ve ilgililer eşlik etti.

Muhabir: Okan Coşkun,Sinan Doruk

En az 10 karakter gerekli