DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 2011639-0.91865%
İzmir
32°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Macron, Telegram’ın kurucusu Durov’u Fransa’ya kendisinin davet ettiği tezlerini yalanladı
120 okunma

Macron, Telegram’ın kurucusu Durov’u Fransa’ya kendisinin davet ettiği tezlerini yalanladı

ABONE OL
31/08/2024 13:00
Macron, Telegram’ın kurucusu Durov’u Fransa’ya kendisinin davet ettiği tezlerini yalanladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’ya ayak bastığı sırada gözaltına alınan ve daha sonra isimli denetim kuralı ile hür bırakılan iletileşme uygulaması Telegram’ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov’u kendisinin davet ettiği tarafındaki tezleri yalanladı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Sırbistan’ın başşehri Belgrad’da bulunan Macron, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Fransa’da tutuksuz yargılanma süreci devam eden Telegram’ın kurucusu Durov’a ait değerlendirmede bulundu.

Macron, Fransız gazetesi Le Canard enchaine’nin havalimanına iniş yaptıktan çabucak sonra gözaltına alınan Durov’u ülkeye kendisinin davet ettiği istikametindeki tezlerini reddetti.

Durov’un Fransa’yı ziyaret edeceğinden “kesinlikle haberi olmadığını” belirten Macron, hasebiyle onu Elysee Sarayı’nda yemeğe davet ettiğini söylemenin “yanlış” olacağını kaydetti.

Macron ayrıyeten, Durov’a 2021 yılında Fransız vatandaşlığı verilmesini sağlayan kararı savunarak, bunun “Fransız lisanını öğrenen” ve “dünyada etkili” memleketler arası isimlere vatandaşlık verilmesine yönelik “stratejinin” bir sonucu olduğunu aktardı.

Le Canard enchaine gazetesi, Durov’un Cumhurbaşkanı Macron’un Elysee’de yemek daveti üzerine Fransa’ya geldiğini tez etmişti.

Durov’un, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığı bulunuyor.

Durov isimli denetim kaidesiyle özgür bırakılmıştı

Durov, 24 Ağustos’ta Paris’teki Bourget Havaalanı’nda özel jetinden indiği sırada gözaltına alınmıştı.

Durov’un Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirilmişti.

Paris Savcılığı, hakkında 12 farklı suçlama bulunan Durov’un 96 saatlik gözaltı müddetinin akabinde 28 Ağustos’ta çıkarıldığı mahkemece 5 milyon avro kefalet ve isimli denetim kaidesiyle hür bırakıldığını, tutuksuz yargılanacağını ve kendisine Fransa topraklarından çıkış yasağı getirildiğini açıklamıştı.

Durov’a yönelik suçlamalar

Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau, Durov hakkındaki suçlamalar ortasında, yasa dışı süreçler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve otoritelere bilgi vermeyi reddetme üzere cürümler olduğunu belirtmişti.

Beccuau, Durov’un, Organize Kabahatlerle Gayret memurları tarafından yapılan ön soruşturmanın akabinde 8 Temmuz’da açılan “X” soruşturmasının bir kesimi olarak gözaltına alındığını ve Durov hakkında 12 başka cürümle ilgili araştırma yapıldığını söylemişti.

Muhabir: Şeyma Yiğit

En az 10 karakter gerekli