Avrupa Birliği, ABD’deki ekonomik çöküşün etkisiyle ciddi bir krizin içine girmiş bulunmaktadır. Her geçen gün yeni ülkelerin bu krizden etkilendiğini görmekteyiz. Yunanistan‘dan sonra İspanya, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi’ne doğru uzanan krizin önümüzdeki günlerde Belçika ve Fransa‘ya da büyük ölçüde yönleneceğini söyleyebiliriz. Ekonomik krizin AB’ye önümüzdeki günlerde 8 önemli etkisi olacağını göreceğiz:
1. AB pazarı önümüzdeki günlerde daralacak; ithalatı azalacak ve ihracatta da zorluk içine girecektir.
2. Ekonomik krizin büyümesi AB’de başta Almanya olmak üzere 500 milyonluk bir pazarı büyük ölçüde etkileyecek ve bireyler bu krizden ekonomik açıdan kaybedenler bölümüne geçecektir.
3. AB’nin ekonomik yükünü çeken, 2010 yılında AB bütçesinin yüzde 29’unu karşılayıp genel bütçeden yüzde 15’lik bir pay alan Almanya, bundan sonra AB’de ekonomik krize giren ülkelerin kurtarma operasyonun yükünü çekmeyecektir.
4. AB’nin yeni rakipleri BRIC ülkeleri olmaya devam edecek. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in dışında Güney Afrika, Endonezya, Türkiye gibi ülkeler de bu konuda AB’nin yeni rakipleri olmaya devam edeceklerdir.
5. Angela Merkel’in hedefi olarak AB ve ABD arasında oluşturulan ekonomik bölge özellikle BRIC ülkelerine karşı koruma amacı oluşturan bir bölgeydi. Bunun artık bu krizlerden sonra çökeceğini söyleyebiliriz.
6. AB ülkelerindeki bu ekonomik kriz ilk önce bu ülkelerde yaşayan insanların AB ülkelerinden başka ülkelere yönlenmesini beraberinde getirecektir. Almanya’dan küçük ve orta işletmelerin Kanada’ya veya kaliteli iş gücünün İsviçre başta olmak üzere başka bir AB ülkesi olan Avusturya’ya kaçışını göreceğiz. Ayrıca AB’de yaşayan göçmenler de içinde yaşadıkları ülkeleri terk ederek kendi ülkelerine özellikle ekonomik nedenlerle ve ırkçılık açısından geri dönmeye başlayacaktır.
7. AB’de yeni ırkçılık artacak; Norveç’te ortaya çıkan ırkçı hareket, İsviçre’de İslam’a ve camilere karşı tepkinin gelişmesiyle AB’nin tüm ülkelerinde öncelikle göçmenlere daha sonra Müslümanlara ve Türklere yönelik ırkçılığı beraberinde getirecektir.
8. Uzakdoğu ülkelerinin ekonomik etkisi artacak; başta Çin ve Hindistan olmak üzere Vietnam, Tayland gibi ülkeler Avrupa ve dünya pazarında daha fazla etkili olacaklardır.
6 NOKTALI GELİŞMELER
Tüm bu gelişmeler çerçevesinde AB krizinden Türkiye’nin de büyük ölçüde etkileneceğini söyleyebiliriz. 500 milyonluk AB’nin satın alma gücündeki gerileme, gelirlerinin azalması, emeklilik yaşının yükseklere çıkarılması ve bu insanlarının kaybedenler grubuna girmesi Türkiye’nin hem ihracatını hem de hizmet sektörü olarak turizmde sattığı malları büyük ölçüde etkileyecektir. Artık AB ülkelerinden Türkiye’ye büyük ölçüde yatırım gelmeyeceğini de söyleyebiliriz. Bu açıdan Türkiye AB’deki krizden dolaylı olarak etkilenecek ve sorunları artacak bir ülke konumuna gelecektir. Bu açıdan ABD ve AB’de olan ekonomik gelişmeler Türk halkında da etkilerini gösterecektir. Avrupa’daki ve ABD’deki çöküş tüm bunlara rağmen Türkiye’yi belirli ölçüde yıpratacak; fakat ekonomimizde yeni alternatifler yaratmamızda katkıda bulunacaktır.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
6 gün önceHABERLER
10 gün önce