Kosova’nın Türkiye açısından önemi tarihi dostluğa ve akrabalık bağlarına dayanıyor. İstanbul fethedilmeden 64 yıl önce 1389’un yine böyle bir yaz gününde Kosova fethedilmişti. Kısacası Kosova, İstanbul’dan çok daha önce Türklerle tanışmıştı. Bugün Kosova’nın her köşesinde Türk izlerine rastlamanız mümkün. Başkent Priştine ve özellikle Prizren’de Arnavutçanın yanında Türkçe’nin eski has güzelliği ile konuşulduğu duyabilirsiniz. Kosova bize kendisi de bir Kosovalı olan İstiklal marşımızın yazarı merhum Mehmet Akif Ersoy’u hatırlatır. Kosova bize Evladı fatihanı hatırlatır. Kosova bize dost ve kardeştir. Balkanların kalbi olan Kosova, adeta ikiz kardeşin tek kalbi gibi atar.
28–30 Mayıs tarihleri arasında TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti ile Kosova’ya resmi bir gezi yaptık. Dışişleri komisyonumuzun tarihinde ilk kez Kosova’ya gitmesi oldukça anlamlıydı. Ben sayısız kere Kosova’ya gittim. Ama benim için daha da anlamlısı Kosova’ya ilk kez gelen dışişleri komisyonunun bir üyesi ama 1956 da Kosova’dan göç eden bir ailenin oğlu olmam hasebiyle bu tarihi günde yer almamdı. Sağ olsunlar Kosova’da katıldığımız tüm resmi ve gayri resmi toplantılarda Kosovalıların hemşerisi olmanın ayrıcalığını yaşadım.
MÜJDELERLE DÖNDÜK
Dışişleri komisyonu ile yaptığımız bu Kosova seyahatinde yurda güzel müjdelerle döndük. Komisyon başkanımız İstanbul milletvekilimiz ve Büyükelçi Sayın Volkan Bozkır ve heyetteki diğer milletvekili arkadaşlarımızla oldukça yararlı bir gezi oldu. Yaptığımız görüşmelerde Kosova Cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakanı, dışişleri bakanı ile bir araya geldik. Kosova hükümetinden en büyük isteğimiz Türk soylu Kosovalı vatandaşların kimliklerinin Türkçe yazılması oldu. Bu talebimiz olumlu karşılandı. Diğer yandan aynı günlerde İstanbul’da Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ve Kosova Başbakan Yardımcısı Sayın Mimoza Kusari arasında imzalanan Türkiye-Kosova arasındaki yatırımların teşviki ve korunması anlaşması oldukça güzel oldu. Önümüzdeki günlerde Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek Kosova’yı ziyaret edecek ve inşallah Kosova ile çifte vergilendirmeyi önleyen anlaşma imzalanacak. Yine Kosova ile serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalayacağız inşallah. Dünyadaki Türk yatırımlarının toplam değeri 15 milyar dolar. Bu yatırımlar içinde Kosova’ya yapılan yatırımın tutarı 1,1 milyar dolar. Yani yatırımların tümünün 15’te biri. Kosova doğal kaynakları ve madenleri açısından zengin bir ülke. Tarım, hayvancılık ve turizm açısından umut vaat ediyorlar. Genç bir nüfusa sahipler. AB ülkeleri ile vergi indirimleri var. Güney Doğu Avrupa ülkeleri arasında 2006 yılında imzalanan CEFTA anlaşmasına imza atmışlar. Bu anlaşma vergiler açısından avantajlar sağlıyor. Kosova’da elektrik, mazot ve işçi maliyetleri Türkiye’den daha uygun. Avrupa’ya yakın bir bölge. Dolayısıyla lojistik avantajları olan bir yer. Türk işadamlarını Kosova’ya bekliyoruz. Türkiye-Kosova dostluğunu dış ticaretin daha pekiştireceğine inanıyoruz. Dışişleri Komisyonu Heyetimizi Ankara’ya uğurladıktan sonra birkaç gün daha Kosova’da kaldık. Manisa Salihli’den gelen 48 kişilik Ticaret Odası Heyeti’nin Kosova’daki ekonomik toplantılarına katıldık ve katkı verdik. Bu tip heyetlerin daha sık Kosova’ya, Kosova’dan da Türkiye’ye gelmesi bizleri mutlu edecektir.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
6 gün önceHABERLER
10 gün önce