*Rifat Sait
Genç Tasavvufçuları Destekleme ve Geliştirme Derneği tarafından Kosova’nın Cakova şehrinde düzenlenen IV. Bakü ‘den Balkanlara Halvetilik Sempozyumu vesilesiyle küçük bir Balkan seyahati yapma fırsatımız oldu. Seyahatimiz esnasında Makedonya, Kosova ve Arnavutluk’a gittik. Gittiğim yabancı ülkelerde önce Büyükelçiliğimizi ziyaret etmeyi adet edindik. Nitekim öyle de yaptık. Üsküp ve Priştine Büyükelçiliklerimizi ziyaret ettik. Arnavutluk’ta ise zaman olmadığından Tiran Büyükelçiliğimize gitme imkânımız olmadı.
Uluslararası Halvetilik Sempozyumu
Halvetilik dedik ama aslında genel itibari ile bir tasavvuf sempozyumuydu. Sempozyumun konuları, Balkanlar için son derece önemliydi. Özellikle son dönemde İslam dini adına Balkanlarda baş gösteren Vahabilik, Selefilik ve Feto gibi zararlı akımların konuşulduğu bölümler dikkat çekiciydi. Sempozyumun kitapçığı basıldığında ilgililer tarafından mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. Sempozyuma katılan ve değerli sunumlarından yararlandığımız, emekli Büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, Dr. Ünal Şenel, Nazlı Yayıntaş, Prof. Dr. Levent Bayraktar, Prof.Dr. Kenan Erdoğan, Prof. Dr. Mehmet Demirci, Dr. Türkan Uymaz, Mustafa Özçelik ve diğer tüm hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Genç Tasavvufçuları Destekleme ve Geliştirme Derneği onursal Başkanı Hasan Şükrü Yayıntaş ve Dernek başkanı Gülten Karagöz hanımefendiye böyle güzel bir etkinlik düzenleyip bizi de davet ettikleri için çok teşekkürler. Bir teşekkür de sevgili dostum ve dernek başkan yardımcısı sevgili Ender Aydoğan kardeşime. Bizlerle yakından ilgilendi, sağ olsun. Son bir teşekkür de Kosova Priştine ’de esnaf kardeşimiz Ecevit Demiri için olsun. Onun da çok emeği geçti. Allah razı olsun. Sempozyumda büyün konuşmalardan yararlandık ancak Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün hocanın biz siyasetçiler için söylediği bazı hususlar ve farklı yaklaşımları oldukça takdire şayandı. Dediğim gibi sempozyumun kitapçığı çıktığında okunması ve not alınması gerekiyor. Sempozyuma Priştine Büyükelçimiz Sayın Çağrı Sakar, Kosova Eğitim Bakan yardımcısı Sayın Heset Sahiti, Cakova şehri müftüsü Sayın Ahmet Hoxha ve yardımcısı Sayın Visar Koshi de katılarak onurlandırdılar.
Cakova’daki Osmanlı mezarı
Sempozyumun düzenlendiği yer olan Cakova (Türkçesi Yakova) şehri tasavvuf dergâhlarının ve Osmanlı döneminde yapılmış ve hala öğrenci yetiştiren medreselerin olduğu tarihi bakımdan otantik bir şehir. Tarihi mekânları olan bu şehrin gezilip görünmesi gerekiyor. Bir akşamüstü şehri gezerken bir Osmanlı mezarı dikkatimi çekti. Bir eğlence mekânının bahçesi içindeki bu mezarın aslında etrafında bu mekânların olmaması gerekir. Mezarın sahibini sorduğumda, Macar Ahmet paşa isminde bir Osmanlı paşasına ait olduğunu söylediler. Osmanlının son döneminde Jön Türkler tarafından Osmanlı yönetim binasının üst katından aşağı atılarak katledilmiş.
Başkan Erdoğan nasıl?
Balkan seyahatimizin ilk durağı Makedonya’nın başkenti Üsküp oldu. Buranın havalimanını bir Türk şirketi olan TAV işletiyor. Buranın müdürlerinden arkadaşımız Jeton Bey bizi uçağımızın kapısında karşıladı. CİP odasına gittiğimizde Balkan Günlüğü gazetemizi gördük ve onur duyduk. Üsküp’e indiğimizde Kosova Cumhurbaşkanı Sayın Haşim Taçi’nin de gelmek üzere olduğunu öğrendik. Biraz bekleyip kendisini karşıladık. Taçi, beni gördüğünde ilk sorusu Krjetori Erdogan si osht? (Başkan Erdoğan nasıl?) oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a selamını aldık, özel kalem müdürümüz Sayın Hasan Doğan aracılığı ile selamı ilettik.
Kosova’daki Feto okulları ne zaman kapatılacak?
Kosova’da kaldığım 3 gün içerisinde Priştine, Cakova, Prizren ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un babasının doğum yeri olan İpek’i ziyaret etme fırsatımız oldu. Kosova’da bazı şeyler maalesef aynı şekilde devam ediyor. Terör örgütü Fetocuların okulları eğitime devam ediyorlar. Bu okullara talepte bir azalma var ama hala kapanmamaları üzücü. Fetocular okullarda indirim yapıp talebi canlı tutmaya çalışıyorlar. Ancak bu okullarda okuyan çocukların kariyerleri berbat oluyor, gelecekleri maf oluyor. Kosovalı ailelere bu durum mutlaka anlatılmalı. Kosova hükümeti bu okulları kapatmak için hala neyi bekliyor anlamıyorum. Ancak bildiğim bir şey var ki bu okullara bir yerlerden destek geliyor. Yoksa ayakta kalamazlardı.
Türkiye-Kosova Serbest Ticaret anlaşması
Ülkemizle Kosova arasında benim de milletvekili olduğum ve dışişleri komisyon üyesi olarak meclisimizin uluslararası anlaşmalar toplantımızda imza attığım 3 Eylül 2012 tarihinde başlatılan, Türkiye-Kosova Serbest Ticaret anlaşması (STA) 27 Eylül 2013 tarihinde o dönemde Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan ile Kosova Başbakan Yardımcısı ve Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari Lila tarafından Ankara’da imzalanmıştı. Bu anlaşma ABD, Sırbistan ve bazı Batılı ülkelerin işine gelmediği için çeşitli baskılar sonucunda engelleniyor. Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi hala bu anlaşmayı imzalamadı. Bu yüzden de Kosova da hala yürürlüğe girmedi. Kosova’da olduğum günlerde Kosova Cumhurbaşkanı Taçi’nin bu anlaşmayı imzalayacağı şeklinde bir duyum aldım. İnşallah doğrudur. Kosova’nın Sırbistan’a ve Bosna-Hersek’e uyguladığı gümrük engelinin olduğu şu günlerde Türkiye’nin Kosova’ya dış ticareti bu anlaşmanın imzalanması ile en az on katına çıkacağını düşünüyorum. Sayın Haşim Taçi’nin bir an önce yapması gereken iki önemli şey var. Birincisi Feto okullarının Kosova’da kapatılmasını sağlamak, ikincisi bu anlaşmayı imzalamak.
Vatanım Rumeli, Aluş Nuş’a teşekkür etmeli
Kosova’nın Prizren kentinde bulunan Balkan Türk Müziği Derneğinde Türk müziği adına çok güzel çalışmalar yapılıyor. Buranın kurucusu ve Türk müziğinde çok sayıda bestesi olan değerli söz yazarı ve bestekâr Aluş Nuş’a özelikle çok teşekkür etmek isterim. Dar imkânlar içerisinde küçücük bir binada Türk müziği adına önemli hizmetler veriyor. Aluş Nuş Prizren’de çok tanınan biri. Aslında onu Türkiye’de de çok sayıda müziksever tanıyor. Prizren’e gittiğimiz akşam bizim için Türk Sanat müziği ve ilahilerden oluşan güzel bir konser hazırlamışlar. Bu konser için Prizren’de Balkan Türk Müziği Derneğini ararken, sokakta Türkçe olarak Aluş Nuş’un yeri neresi diye sorduğumda bana yine Türkçe olarak tarif edenlerden gördüm ki burada Aluş Nuş herkesçe bilinen bir marka. Dernek korosunun bizim için söyledi tüm ilahi ve şarkılar güzeldi ama Aluş Nuş’un bir eseri var ki beni çok etkiledi. Bu parçayı ilk kez duydum. Adı “Vatanım Rumeli”. Mutlaka dinlemelisiniz. Sevgili Aluş ustaya maddi ve manevi destek vermemiz gerekiyor, zira Kosova’da böyle güzel şeyler karşılıksız kalmamalı.
İsrail güvenliğinin hassasiyeti
Yazımın sonunda Arnavutluk Tiran havalimanında yaşadığım ilginç olayı sizlere aktarmak istiyorum. Türk Hava Yolları kontuarında bilet işlemlerini yaparken el çantamı yerde bırakmıştım. Bir arkadaşla sohbet ederken havalimanı görevlisi geldi ve yanımdaki arkadaşa bir şeyler söyledi. Arkadaşıma ne olduğunu sordum. Dedi ki, İsrail havayollarına ait bir uçak Tiran’a inecekmiş. İsrail havayollarındaki güvenlik görevlileri (muhtemelen Mossad ) benim çantayı görüp, oradan alınmasını istemişler. Ne kadar ilginç değil mi?
Değerli dostlar, Ramazan sonrası bayramda başka yerlere değil özellikle Balkanlara gidin ve gezin. Ecdat’ın tarihi izlerini görün. Pişman olmazsınız. Bu vesileyle hepinizin mübarek Ramazan ayını tebrik ediyor, ibadetleriniz için Allah’tan kabulünü diliyorum. Selam ve dua ile…
* RİFAT SAİT
24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili (http://www.akparti.org.tr/tbmm/ozgecmis/23653 )
Balkan Günlüğü Gazetesi Başyazarı (www.balkangunlugu.com )
İzmir ATİK İstişare Konseyi Başkanı (http://www.izmir.atikuemp.com/btkb.php?bl=2 )
BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı (http://www.basam.org.tr/ )
Mail: rifatsait@gmail.com
Linkedin: www.linkedin.com/in/rifat-sait-b54b0980/ Twitter https://twitter.com/saitrifat
Facebook : www.facebook.com/rifat.sait İnstagram : https://www.instagram.com/rifat.sait/
Web. http://www.rifatsait.com.tr/
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce
Sayın vekilim beğeni ifade eden sözleriniz nedeniyle derneğimiz adına teşekkürlerimizi kabul buyrun. Sizinle birlikte olmak keyifliydi. Inşallah yeni projelerde yine birlikte çalışma imkanı olur. Selam ve muhabbetle.
Metinde geçen Krjetori kelimesinin anlamı ne? Arnautça biliyorum da bu kelimeyi anlayamadım.
Saygılarımla.