Nasıl E-Ticaret Yaparım, Nelere Dikkat Etmeliyim?

28 Mart 2024 - 23:41

20 Yıldır IT sektörünün içerisinde olan Göksu, Web Tasarım, Sosyal Medya, Adwords, Web Tabanlı Yazılımlar konusunda kendisini geliştirdi. Lisans Mezunu olan Göksu, Eğitimci kimliğinin vermiş olduğu hünerler Dijital Dünyaya aktarmaktadır.

Ramazan GÖKSU

Nasıl E-Ticaret Yaparım, Nelere Dikkat Etmeliyim?

E-ticaret demek; ürün ve hizmetlerin satış, reklam, dağıtım ve çeşitli ödeme seçenekleriyle internet sayfaları üzerinden ticaret yapılması veya siparişte bulunmak gibi işlemlerinin online sistemler üzerinden yapılmasıdır.

Son Güncelleme :

04 Eylül 2019 - 16:36

2.505 okuma


(Last Updated On: 18/12/2020)

E-Ticaret sitelerinde nelere yoğunlaşılmalı?

E-ticaret nedir?

E-ticaret demek; ürün ve hizmetlerin satış, reklam, dağıtım ve çeşitli ödeme seçenekleriyle internet sayfaları üzerinden ticaret yapılması veya siparişte bulunmak gibi işlemlerinin online sistemler üzerinden yapılmasıdır. Kısaca e-ticaret; herkesin bildiği ticaretin internet ağında yapılmasıdır.

E-ticaret sitesi nasıl olmalıdır?

1. Kullanılabilirlik

Bir E-Ticaret sitesine gelen ilgili kullanıcıların odak noktası sitede bulunan ürünler ve hizmetler olmalıdır. Kullanıcının kafasını karıştırmadan, uyum ve düzen içinde içeriğini sunarak alışverişi kolay hale getirmelidir. E-Ticaret sitesinde kullanıcıya sunulacak en önemli seçeneklerden biride kolay alışveriş yapabiliceğini fark ettirtmektir.

2. Tasarım

E-ticaret sitesi planlamasında online kullanıcıların beğenisini toplamak için sadelik, kullanım kolaylığı ve işlevselliği ön planda tutmak önem gösteriyor. Alışveriş süresince herhangi bir aşamada sorun yaşatmayacak, güvenli ve kolay bir satın alma süreci sunacak bir tasarımla kullanıcıların karşılarına çıkmak gerekmektedir.

3. Güncelleme zamanları

Potansiyel müşterileri kaybetmemek için hızlı ve güncel bir e-ticaret sitesine sahip olmalısınız.

4. Arama

Arama özelliği bir e-ticaret sitesinin en önemli faktörlerinden biridir. Arama kutusunun kolay fark edilebilir bir alanda ve gerekiyorsa birden fazla sayıda olması işleri kolaylaştıracaktır.
Tüm bunların yanında zamanımız teknolojisine uygun mobil aygıtlara uyumlu şekilde üretildiği zaman bir e-ticaret web sitesi daha kullanışlı olmaktadır.

E-ticaretin hedefi nedir?

E-ticaretin hedefi kullanıcıların çabuk ve eforsuz alışveriş yapmasını sağlamaktır. Ürünlerin ve hizmetlerin müşteriye çabuk bir şekilde ulaştırılabilmesi, müşteriyi yormadan kolay bir şekilde alınabilmesi, satın alım süreçleri için güvenliğinin sağlanabilmesi, e-ticaret sisteminin alt yapısının dayanıklı ve güncellemelere açık olması e-ticaret ’in öncelikli hedefleri arasındadır. Böylece kullanıcılar mutlak imkanların fazlalığına kanaat getirir ve e-ticaret tarzını benimseyebilir. En temel hedefte budur.

E-ticaret çeşitleri nelerdir?

  • Şirketler Arası (B2B- Business To Business) Elektronik Ticaret
  • Şirket-Tüketici (B2C- Business toCustomer) Arası Elektronik Ticaret
  • Şirket-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret
  • Tüketici-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret

Ülkemizde yaygın olarak faydalanılan E-ticaret sistemleri B2C (Business toCustomer) firmadan müşteriye e-ticaret sistemi, diğeri ise B2B (Business to Business) firmadan firmaya e-ticaret sistemidir. İki sistem arasındaki en çok dikkat çeken nokta müşteri kitlesi farkıdır. B2B e-ticaret işlemleri firmadan, firmaya yaparken, B2C e-ticaret sistemi firmadan müşteriye yapılmaktadır.

E-ticaret ihtiyaçları nelerdir?

E-ticaret kullananların bazı gereksinimleri ve belirlenmesi gereken stratejileri vardır;

  • Domain (Alan adı) Seçimi: Kurumların en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri olan domain, kullanıcılara en iyi şekilde hitap etmesi, akılda kalıcı ve ulaşılabilir olması açısından özenle seçilmelidir.
  • Sunucu (Server): Bulunduğunuz sektörde ürününüzü geniş kitlere yaymak için güvenli bir sunucuya sahip olunmalıdır.
  • Ödeme Yöntemleri: E-ticaret sisteminizde ödeme çeşitliliğini arttırarak müşteriye kolaylık sağlamak adı altında artı bir değer kazanılmalıdır.
  • E-ticaret Sistemi: Geliştirilebilir ve ihtiyaçlarınıza tam anlamıyla cevap verebilir nitelikte bir e-ticaret sisteminiz olmalıdır.
  • Tasarım: E-ticaret sisteminizin, sizi ve firmanızı yansıtan, güncel ve kaliteli tasarım özelliklerine sahip olması gerekmektedir.
  • Güvenlik Sertifikası: Müşterilerinizin güvenliği için e-ticaret sistemlerinde güvenlik sertifikası (SSL) olmalıdır.

E-ticaretin faydaları nelerdir?

E-ticaretin klasik ticarete göre faydalarını inceleyebiliriz;

  • Şirketlere daha büyük kazançlar sağlar.
  • Kişileri fazladan giderlerden kurtarır.
  • Çabuk ve güvenli bir şekilde alışveriş yapmasını sağlar.
  • Fiyat araştırması için harcanan maliyet ve zamanı en aza indirir.
  • Birden fazla ürün çeşidini kıyaslamasına olanak sağlar.
  • Ürün çeşitliliği daha fazla olduğundan daha geniş tercih yapma imkanı sunar.
  • İletişim masraflarını azaltır.
  • Ürünün kullanıcı yorumlarına ulaşılabildiğinden, ürüne olan güveni arttırır ve satın alma sürecini hızlandırır.
  • Alışveriş sürecini hızlandırarak, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar.
  • Aynı ürünü daha uygun fiyatlara bulabilir.
  • Müşteriler internet üzerinden istedikleri gibi alışveriş yapabilirle
  • İndirim ve kampanyalara ulaşım daha kolaydır.
  • 7/24 istenildiği zaman alışveriş yapma imkanı sağlar.
  • Ürünlerini satabileceği her zaman açık olan bir şubeye sahip olur.
  • Ürünleri hakkında daha detaylı bilgiyi sunmasını sağlar.
  • Yeni müşteri bulmak daha kolaydır.
  • Firma bilinirliğini hızlı bir şekilde arttırmasına olanak sağlar.

Sonuç olarak; şirketinizin veya işletmenizin, bulunduğu ilçe, sokak veya il sınırları dışında rahatlıkla satım yapabildiğiniz, müşteri ya da kullanıcı bulabildiğiniz, onlarla temasa geçip satış yapabildiğiniz ve ödemelere anlık ulaşabiliceğiniz platformun tümüne e-ticaret denilmektedir.

Tabiki E-Ticaret işinin sadece web sayfası  olarak değerlendirmemek lazım, günümüzde sosyal medya aracılığı ile yapılan e-ticaret’in ciddi seviyelere ulaşmış olduğunu yabana atmamak lazım. Bununla ilgili bilgilerimizi başka bir yazıda ele alacağız.

Web tasarımı firmamı nasıl seçmeliyim, nelere dikkat edilmeli konusunda  buradan bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eğer Bir E-Ticaret hakkında detaylı bir bilgi yönlendirme ihtiyacınız varsa Bizimle temasa buradan arayabilir, yada iletişime geçebilirsiniz.

TUSIAD’ın 2019 e-ticaret raporunu gördünüz mü? Aşağıdaki linkten incelemenizi tavsiye ederiz;

https://www.eticaretraporu.org/wp-content/uploads/2019/05/DD-TUSIAD-ETicaret-Raporu-2019.pdf

 

Ramazan GÖKSU
ARGO AJANS
Kurucu & Developper

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.