AB Komisyonu Başkanı Leyen: Türkiye ile ilişkimizin farklı alanları üzerinde çalışmayı sürdüreceğiz

29 Mart 2024 - 02:22

24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Balkan Günlüğü Gazetesi İmtiyaz Sahibi

(AA) Rifat SAİT

AB Komisyonu Başkanı Leyen: Türkiye ile ilişkimizin farklı alanları üzerinde çalışmayı sürdüreceğiz

AB Komisyonu Başkanı Leyen: Türkiye ile ilişkimizin farklı alanları üzerinde çalışmayı sürdüreceğiz
Son Güncelleme :

15 Eylül 2021 - 17:20

239 okuma
(Last Updated On: 15/09/2021)

 

 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa Parlamentosu’nda yıllık ‘Birliğin Durumu’ konuşmasını yaptı.

Konuşmasında “Türkiye ile ilişkimizin farklı alanları üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” diyen von Der Leyen’in açıklamalarında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

Covid-19 ile mücadele
Sadece kendi AB nüfusumuzun yüzde 70’ini aşılamakla kalmadık. Elimizdeki aşıların yarısını dünyanın geri kalanı ile paylaşan tek küresel aktörüz. Sadece AB vatandaşlarına bile 700 milyon doz aşı sağladık. 700 milyon doz da dünyada 130 ülkeye verdik.
Yine de mücadele sona ermiş değil. Bu zamanımızın en büyük jeopolitik meselesi haline geldi. Afrika’daki eforlarımızı 1 milyar euroluk yatırım ile arttırıyoruz. 250 milyon doz aşı daha göndereceğiz.
Bu momentumu korumamız gerekli. 1.8 milyar doz daha elimize geçecek. Gelecekteki pandemi risklerine karşı daha daha hazır hale gelmek için çalışmalar yürütüyoruz.
Avrupa Sağlık Birliği’ni kuruyoruz. Bu çerçevede ‘Yeni Sağlık Hazırlığı ve Drenci Misyonu’ planını sunucağız. Bu girişimin 2027’ye kadar 50 milyar euroluk fon almasını hedefliyoruz.
Dijital sertifikalar bu sağlık birliği vizyonunun ilk adımı oldu. Bugün 400 milyon sertifikamız mevcut. Üstelik sadece AB ülkeleri değil. Toplamda 4 kıtada 43 ülke bu sisteme dahil oldu. Dünyanın geri kalanı buna benzer bir şeyi konuşup tartışırken Avrupa bunu çoktan yaptı ve başardı.

Ekonomi
2008 ekonomik krizi sonrası ülkelerin kriz öncesi seviyelerine dönmesi 8 yılımızı almıştı. Ama bu kriz sonrası 19 üye ülke çoktan pandemi öncesi ekonomik düzeyine geri döndü.
Avrupa genelinde pandemi döneminde 2.5 milyon şirkete destek olduk.
AB’deki ekonomik büyüme son bir yıl içinde yüzde 4,8 ile hem ABD’yi hem Çin’i geçti.
5G ve fiber optiğe büyük yatırım yapacağız. Avrupa kendi yarı iletkenlerini ve işlemcilerini de üretmeye başlayacak. Bu alanda da dünya lideri olacağız. Bunun için ‘Avrupa İşlemci Yasası’nı hayata geçirecek ve Avrupa yarı iletken ekosistemini oluşturacağız.
Genç nesiller için Erasmus sonrası kullanabilecekleri ALMA isimli yeni bir program başlatıyoruz. Farklı üye ülkelerde geçici olarak işe alınacaklar. Hem tecrübe kazanacak hem de kültürel olarak zenginleşecekler. 2022 Avrupa gençliği yılı olacak.
İklim
İklim krizi konusunda önemli adımlar atıyoruz. Bu yıl ilk kez Almanya’da dizel araç sayısından daha fazla elektrikli araç sisteme kayıt oldu.
Çevreyi kirletenler artık bedelini ödeyecek. Daha temiz uçaklar daha akıllı arabalar olacak.
Bu geçişin adil şekilde olabilmesi adına yeni bir Sosyal İklim Fonu yaratacağız. AB biyo çeşitlilik için ayırdığı fonu iki katına çıkaracak.
Ayrıca 2027’ye kadar iklim hedeflerimiz için ek 4 milyar dolar daha ayrılması için girişimde bulanacağız. Ancak ABD ve diğer ortaklarımızın da benzer şekilde vites büyütmesi gerekli.
Çin’in de iklim hedefleri koyması güzel ancak o hedeflere nasıl ulaşacaklarını gösteren somut adımları da açıklamalarını istiyoruz.
Afganistan
Afganistan konusunda pozisyonumuz çok net: Biz Afgan halkının yanındayız. Orada bulunan kadınlara, insan hakları savunucularına ve gazetecilere destek olmalıyız. Onları güvenliğe ulaştırabilmeliyiz.
Sadece Afganistan’dakileri değil komşu ülkelerdeki Afganlara da yardım etmeliyiz. Bu ülkeye olan insani yardımlarımızı 100 milyon euro daha arttıracağız.
Ortak Avrupa ordusu
Artık ihtiyacımız olan şeylerden biri de Avrupa Savunma Birliği’dir. Ancak kullanmadıktan sonra kuvvetler oluşturmanın anlamı yok. Avrupa’nın askeri kapasite sorunu yok. Avrupa’nın bu konuda siyasi irade sorunu var.
Avrupa artık kendi ‘Birleşik Durum İstihbaratı Merkezi’ni kurmayı düşünmelidir. Bu şekilde askeri istihbaratı birleştirmeliyiz.
Bunun yanı sıra Avrupa’da üretilmiş olan askeri ekipmanlar için katma değer vergisini sıfırlamayı düşünebiliriz.
Siber güvenlik
‘Avrupa Siber Direnç Yasası’ altında yeni bir ‘Avrupa Siber Güvenlik Politikası’ inşa etmeliyiz.
Çevresel ortaklıklar ve Türkiye
Batı Balkanlardaki yatırımlarımızı arttıracağız. Doğu Ortaklık grubu ve Akdeniz grubu ile olan angajmanlarımızı da arttıracağız.
Türkiye ile ilişkimizin farklı alanları üzerinde çalışmaya devam edeceğiz.

Çin ile rekabet
Avrupa olarak yollar, köprüler yapmak konusunda bir sıkıntımız yok. Ama Çin’e ait bir bakır ocağı ile Çin’e ait bir liman arasında yol yapmamızın hiçbir anlamı yok. Dolayısıyla yapacağımız yatırımlar konusunda daha akıllıca hareket etmemiz gerekli.
Ülkeleri otokratik rejimlerin etki alanından çıkarabilmemiz gerekli. Bunun için ‘Global gateway Partnerships’ adı altında yeni bir küresel güvenilir bir marka oluşturacağız. Latin Amerika ve Afrika’da bunu yapmalıyız.
Bununla birlikte bundan sonra zorla çalıştırılan insanlara yaptırılan ürünlerin AB pazarına girmesini engelleyecek bir yasa teklifi hazırlayacağız. Çünkü insan hakları hiçbir fiyata satılık değildir.
Belarus ve göç
İnsan hayatları pazarlık konusu değildir. Belarus sınırımızda olanlara bakın. Minsk rejimi insanları araç haline getirdi. Buna müsamaha gösterilemez. Bu AB’nin istikrarına kast eden bir hibrid saldırıdır.
Göç konusunda AB üyeleri arasında fikir ayrılıkları mevcut olabilir ama ortak bir zeminde buluşmak da mümkün. Avrupalılar göçü düzenleme ve sınırlandırma konusunda hem fikir ama aynı zamanda göç etmekten başka çaresi kalmamış olanlara bir yol gösterilmesi, kucak açılması ve güvenlik sağlanması konusunda da hem fikir.
AB’de kalmaya hakkı bulunmayanları geri göndermeliyiz ancak buraya yasal olarak gelmiş olanlara da kucak açmalıyız.
Kadına şiddet
2021 yılı sonuna kadar kadına şiddet yasası da hazırlamış olacağız.

 

euronews

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.