AB tescilli Taşköprü sarımsağında hasat süreci tamamlandı

AA KASTAMONU (AA) - İlçede 90 köyde üretimi yapılan sarımsağın bu yılki rekoltesi, 25 bin ton civarında gerçekleşti. Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Lideri Abdullah Eligüzeloğlu, AA muhabirine, tadı ve aromasıyla Taşköprü sarımsağının öbür sarımsaklardan ayrıldığını lisana getirdi. Haziranda başlanan sarımsak hasadının ağustos ortalarında tamamlandığını belirten Eligüzeloğlu, "Eğer 90 köyümüzün hasat vakti birebir anda olsaydı aslında ıstırap çektiğimiz personel sorununu daha çok hissederdik fakat peyderpey çıktığı için biraz daha rahat oluyor. Bir de şöyle bir gerçek var, sarımsağın birinci evvel en zayıf olanı hasat olgunluğuna erişiyor. En güzel sarımsak, olgunluğa geç ulaşıyor." dedi. Bu yılki rekolteden mutlu olduklarını lisana getiren Eligüzeloğlu, "Çok kıymetli sorunumuz olmadı. Bir iki köyümüzde biraz dolu hasarı oluştu. Bu da rekolteyi etkilemedi. Yıllara nazaran biraz farklılık arz etse de 25 bin ton sarımsak üretimimiz var." diye konuştu. Üretici ve tüketicilere tavsiyelerde bulunan Eligüzeloğlu, şunları kaydetti: "Birincisi, üreticilerimizin olmazsa olmazı, yepyeni Taşköprü sarımsağı tohumu. İkincisi, kesinlikle ve kesinlikle toprak analizi yapılması, sonucuna nazaran de gübreleme gerekiyor. Üçüncüsü ise iklim kaidelerine nazaran çapalama ve sulama. Tüketicilerimize de bir duyuruda bulunmak istiyorum. Taşköprü sarımsağı, doğal şartlarda 10 ay kendini koruma eder. Nisan ayı sonuna kadar bozulmadan durur. Mayıs ve haziran aylarında iki ay piyasada Taşköprü sarımsağı bulunmaz. Şayet nisan, mayıs ve haziran aylarında Taşköprü sarımsağı diye pazarlanmaya çalışılırsa bu gerçek değildir. O sarımsak Taşköprü sarımsağı değildir. " Sarımsak üreticisi Sezai Kurt da 40 yıldır tarım yaptığını anlatarak, "Ağustos ayının 10'unda çıkardığım sarımsakları tarlada kurumaya bıraktım. Olağanda temmuz ayında çıkarıyordum, bu yıl biraz sarktı. Randımanı yeterli. Geçen yıl dönümden 1,5 ton aldım. Bu yıl da tıpkı randımanı alırım. Hasat yaptıktan sonra tarlada 10-12 gün kurumaya bırakıyoruz. Sonra uzunluklarına nazaran ayrılıp pazara gidiyor." sözlerini kullandı.
Muhabir: Bilal Kahyaoğlu
Benzer Videolar