AB ve Türkiye

20 2024 - 05:03
Balkan Günlüğü gazetesi SR Basın Yayın Ltd. Şti’ine ait olup, Başbakanlık Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Basın İlan kurumuna kayıtlı bir gazetedir. Anadolu Ajansı’nın abonesi olan gazetemizin Balkan Haber Ajansı (BHA) isminde bir ajansı vardır.23 Aralık 2007 yılında yayın hayatına başlayan Balkan Günlüğü gazetesi, hedef kitlesi ve konsepti itibariyle Türkiye’de ilk gazetedir. Hedef okuyucu kitlesi, İzmir’deki 1,5 Milyon Türkiye genelindeki 17 Milyon civarındaki Balkan-Rumeli göçmeni yurttaşıdır. Ulusal ve Uluslararası yayın yapan gazetemizin düzenli haftalık basım adeti; 20 bin’dir.Gazetemiz,Türkiye’de 52 şehir,yurt dışında 12 ülkede ( Yunanistan,Bulgaristan,Makedonya,Kosova,Arnavutluk,Bosna-Hersek, Romanya,Hırvatistan,Sırbistan, Karadağ,Moldova,Slovenya ) okuyucusu ile buluşmakta.

AB ve Türkiye

(Last Updated On: 11/05/2010)

Türkiye’de de, dünyada da bir şeyler oluyor. Kesin olarak göze çarpan konular var. Özellikle AB’nin birleşme amaçlı kurduğu siyasi ( ! ) birliktelik, ekonomik çalkantılar sebebiyle milli kimliklere yöneleceğe benziyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarına göre uçurumun eşiğine gelen Portekiz ve İspanya’nın nasıl kurtulacağı, Romanya ve Bulgaristan’da  mali iflasların nasıl önüne geçileceği tartışıla dursun, Almanya ve Fransa’da da halk toplanan vergilerin başka ülkelere aktarılmasından rahatsız. En son Yunanistan’da yaşananlardan dolayı yapılacak desteğe AB ülkelerinin halkları şikayetçi.  Avrupa Birliği çatırdıyor. Yükselen milliyetçilik AB için tehlikeli siyasi problemdir. Avrupa vatandaşlığı maalesef olamayacaktır.

Uluslararası bir bankanın CEO’su Michael Geoghegan, Hong Kong’taki bir ekonomik forumda ekonomiye yön veren G 7’lerin devrini tamamladığını yerini E 7’lerin alacağını ileri sürüyor. G 7’ler; Amerika, Kanada, Japonya, Fransa, Almanya, İngiltere ( Birleşik Krallık) . Rusya ile G 8 olamadı.

Bu ülkelerde yaşananlara  bakınca global kriz hem AB’yi hem de G 7’leri etkilemenin ötesine geçmiş.

İkinci Dünya savaşı ile doğu ve batı bloğu ortaya çıkmıştı. Zaman içinde komünizm çökmüş ( doğu bloğu dağıldı ) şimdi de vahşi kapitalizm yolcu ( batı bloğu ülkeler de dağılacak). Birleşmiş Milletler’in yapısı da değişecek. Dünya değişiyor. Çok şey değişecek.

Bu esnada G 7’ler yani; Çin, Türkiye, Brezilya, Endonezya, Rusya, Hindistan ve Meksika. Bunların girişicimleri alışılmışın dışında hareket ederek, ülke coğrafyası ve genç nüfusu dikkate alarak, hem de siyasi istikrardan yararlanarak ekonomilerini  çok iyi yönetmeyi öğrendiler.  Ben değil, bunları CEO Geoghegan söylüyor. Yerli düşüncelerin, yani muhafazakar kitlenin işe hakim olduğu bu ülkeler ( E 7’ler)  önemli bir Müslüman nüfusa da sahip. Türkiye ve Endonezya zaten Müslüman ülke ama,  Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerde de Müslümanlar hatırı sayılır bir kitle. Bu ülkeler küresel hedefi olan şirketler için iyi bir pazar aynı zamanda. Türkiye’de yönetim bunun farkında. İçimizdeki bazı çevreler de bunun farkına bir varsa. İç ve dış gelişmelere karşı gerek siyasi partiler ( özellikle muhalefet ) gerekse istemezükçüler kendilerini yeniden bir dizayn edebilseler  daha yararlı işler yapılacak.

Her şey kendini ve bulunduğun ortamı iyi tanımaktan geçiyor. Gerçeklere göre hareket etmek gerekiyor. Sömürgeci ülkeler çalışmadan elde ettikleri rantlarından olunca, ekonomileri de iflas etmeye başladı. Çareyi birliktelikten

Milli kimliğe sokarak kavgaya dökmek olarak görecek olan bu ülkelerin yakında ne durumlara düşeceğini hep beraber göreceğiz.

Türkiye istikrarını korumak zorundadır. İç hesaplaşmalara en azından ara verilmeli. Milletin kendi arzusunu iktidar etmektir.

Necati Bahçeci

İH Bölge Müdürü

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.