Almanya’daki Türkler ve Ekonomik Durum
Ekonomik büyüme ihracattan geçiyor. Ülke, tüm sanayi ürünlerinde başarılı bir ihracat performansı ortaya koyuyor. Haziran Almanya için önemli bir gündü. Köln’de 9 Haziran 2004’de Nazilerin bomba tuzağı kurarak, Keup sokağındaki Türk dükkanları tehdit etmesi ve 22 Türk’ün ağır yaralanması ile başlayan bir olay, Türklere karşı saldırıların en somut örneklerinden biriydi. Keupstraße, 400 metre uzunluğunda sadece Türk dükkânların bulunduğu bir sokak. Bu bölgede hiçbir alman dükkânı yer almıyor. Naziler buradan Türkleri kaçırmak için bu eyleme girişmişlerdi, bayağı da başarılı oldular. Keup olayı büyük bir süreç zarfında açıklığa kavuşmadı, gerek eski Alman İçişleri Bakanı Otto Schilly, gerek Kuzey Ren- Westfalya İçişleri Bakanı Fritz Behrens “Nazilerin bu olayda suçu yoktur” propagandasını yaptılar fakat hakikatler geç de olsa ortaya çıktı ve Nazilerin suçu olduğu belirlendi. 9 Haziran’da bu kutlamalar nedeniyle Keup sokağa gittiğim zaman ilginç manzaraya karşılaştım. Tüm sokaklar ve çevre Türklerle doluydu, diğer taraftan da Alman Alternatif hareketleri buradaki kutlamalara katıldılar. Son gelişmeler çerçevesinde Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck başka çare bulamadığı için, gelip bu kutlamalarda bir konuşma yaptı ve Almanya’yı temize çıkarmaya çalıştı.
Almanya'
Gelelim ekonomik duruma… Özellikle Kuzey Ren- Westfalya’nın Ruhr havzasında fakirlik her geçen gün artıyor. Almanlar için sevdirici olabilecek tek haber, ülkedeki iç tüketim çok durduğu için fiyatlar artmıyor ve birçok yerde yemek fiyatları, içkiler ve tekstil İstanbul’dan daha ucuz bir konumda. Bunun en büyük nedenlerinden biri Almanya’da bu bölgede yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu işsizlik parası ve sosyal yardımdan yaşaması.
HALK FAKİRLEŞİYOR
Ekonomik büyüme ihracattan geçmektedir. Tüm sanayi ürünlerinde başarılı bir ihracat performansı ortaya konmaktadır. Ekonomide bu sene yüzde 2, önümüzdeki sene yüzde 2,5 büyüme beklenmektedir. Son 5 yıldır iç tüketimi ciddi bir şekilde dibe vurmuş bulunmaktadır. Baktığınız zaman Türkiye’ye göre birçok ürünün Almanya’da daha ucuz olmasına rağmen çok rahat satılmadığını görmekteyiz. İç tüketimin azalmasında tabi emekli nüfusunun artması, işsizliğin büyük boyutlara gelmesi ve fakirlik sınırın altında yaşayanların yüzde 22’lik bir orana ulaşmasının da nedeni vardır. En önemli konu 2014 yılında Almanya’da 36 milyon çalışan 26 milyon emekli finanse etmesinden kaynaklanmaktadır. 2020 yılında 34 milyon sosyal sigortalı Alman’ın 28 milyon finanse edecek bir konuma gelecek. Bu da Almanya’nın kısa döngüsünü uzun vadede ortaya çıkaracaktır. Almanya, Türkiye ile olan ticari bağlantılarında da ek kar etmektedir.
SOSYAL YARDIM KİŞİ BAŞI 370 EURO
Kişi başına 370 Euro olan işsizlik yardımından yaşayanların arasında büyük ölçüde Türkler de var. Ruhr havzasının durumu kötü, 5 milyon 800 bin kişinin yaşadığı ve bunun 800 bini Türk olan bu bölgede Duisburg, Dortmund, Gelsenkirchen gibi bölgelerde sokaklarda insan göremiyorsunuz. Fakir insanların sayısının arttığını görüyorsunuz, sokaklarda dilenen, çöp tenekelerine hücum eden Almanların sayısı az değil. Bu ümitsizlik daha ne kadar sürecek? Almanların bu durumda olduğu bu bölgede, Türklerin de durumu o kadar iyi değil. Onların gelirleri daha da az, işsizlikten çok daha fazla etkilenmiş durumdalar.
KURUMSAL ÇÖKÜŞ
Almanya’da kurumsal çöküşlerde ortaya çıkıyor. Eskiden 23 yıl boyunca tüm göçmenlerin ve Türklerin sorunlarına sahip çıkan “Türkiye Araştırmalar Merkezi” artık Alman derin devletinin bir alt kuruluşu haline gelmiş, Türkler ve Almanlar, artık sizin bu eski kurumunuzun hiç sesi çıkmıyor, diye bana serzenişlerde bulunuyorlar.
POLİTİK GELİŞMELER
Politikaya baktığımız zaman, politikadaki gelişmeler ilginç. Çok fazla başarılı olmaya Kuzey Ren- Westfalya Başbakanı Hannelore Kraft hiç bir iş yapmayarak durumu idare ediyor. Bazen hiçbir iş yapmadığınız zaman, az hata yapıyorsunuz böylede durumu kurtarıyorsunuz. Haksızlık etmeyelim Almanya’da bu bölgede yaşayan yerler de var. Baktığınız zaman Duesseldorf’un König Allee Sokağı veya Köln merkezi hala cıvıl cıvıl. Buna karşılık benim eski kentim Essen ’de saat 20’de kaldırımlar yukarı kaldırılıyor. Dükkânların 8’e veya 10’a kadar açık olmasına rağmen 6.30’da işsizlikten dolayı kapatıyorlar. Nedir bu gelişmeler? Almanya’da neler olabilir? Almanya’da Angela Merkel Başbakan olarak olaylardan ümitli. Bu yıl büyümenin yüzde 2, önümüzdeki yıl yüzde 2,5 olacağını söylüyor. Büyüme büyük ölçüde Almanya’nın ihracatta yaptığı atılımlara dayanıyor. Almanya hala dünya ihracatında birinci sırada, özellikle iç tüketimin azalması nedeniyle her kurum mallarını yurtdışında satmak istiyorlar. Buradan Türkiye’ye de çok dikkat ediyorlar, her türlü iyi kötü malı Türk pazarına sokma çabası içerisindeler. Genel olarak bunun dışında Angela Merkel’in dış politikasını Alman halkı başarılı buluyor. Eğer yıl sonunda yüzde 2’lik büyüme gerçekleşirse Almanya’da fakirlik devam edecek ama belirli Alman kuruluşları büyümeyi sürdürecekler.