Altın değerinde kırmızı et olur mu?

28 Mart 2024 - 14:18

Altın değerinde kırmızı et olur mu?

Altın değerinde kırmızı et olur mu?
Son Güncelleme :

07 Mart 2010 - 22:00

281 okuma
(Last Updated On: 07/03/2010)

Ülke gündemini sürekli takip edenler kırmızı et fiyatlarındaki artışın ciddi anlamda vatandaşı rahatsız ettiğini görmüştür. Milletin huzur ve refahını önemli ölçüde etkileyen et fiyatlarındaki fahiş fiyatlar, ileriki yıllarda hem beslenme hem de sağlık konularında ciddi anlamda kendini hissettirecektir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yola çıkarak bir takım sonuçlara ulaştım. Verilere göre, küçükbaş hayvan sayısındaki azalma 2008 yılı sonu itibariyle bir önceki yıla göre yüzde 5,84 azalarak 23 milyon 974 bin 591 baş, keçi sayısı ise yüzde 11,02 azalarak 5 milyon 593 bin 561 baş olmuş. Küçükbaş sayısında azalma eğiliminde olurken 2008 yılı sonu itibariyle toplam büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,58 azalış göstermiş ve 10 milyon 946 bin 239 baş olmuş. Küçükbaş sayısındaki azalma büyükbaş üreticilerinin elbette işine geliyor. Böylelikle büyükbaştan elde edilecek her ürün yüksek zamlarla satışa sunuluyor.

FİYATLAR NASIL ARTMASIN ?

Kırmızı ette ki fiyat artışı halkın alım gücünü olumsuz etkilerken, halkı beyaz et tüketmeye mecbur bırakıyor. 2008 yılında kırmızı et üretimi, 2007 yılına göre toplamda yüzde 16,18 oranında azalarak 482 458 ton olurken bu yıl içerisinde sığır etinde yüzde 14,20, koyun etinde yüzde 17,69,  keçi etinde yüzde 43,02 ve manda etinde yüzde 32,90 azalış olmuştur. Halkın beyaz ete olan talebi TÜİK verilerine göre, bir önceki yıla göre yüzde 2,11 artarak 1 milyon 123 bin 132 ton olurken bu miktarın yüzde 96,84’ü tavuk eti, yüzde 3,16’sı ise hindi etidir. Tavuk yumurtası üretimi 2008 yılında 2007’ye göre yüzde 3,66’lık bir artış göstermiş ve yaklaşık 13,2 milyar adet olmuştur. Tüm bu verilerden yola çıkarak üretilen toplam kırmızı etin yüzde 74,6’sını sığır eti, yüzde 20,8’ini koyun eti ve yüzde 4,6’sını ise keçi eti oluşturmaktadır. Azalan küçükbaş sayısı sığır etine olan talebi ve dolayısı ile kırmızı et fiyatlarını artırmaktadır.

KIRMIZI ETTE ISRAR

Kırmızı ette Kobalamin adı verilen B12 vitamini vardır. Bu vitamin hayvansal gıdalarda bulunur ve vücut dokularında depolanır, eksikliği ise yıllar sonra anlaşılır. Sinir hücrelerinin büyümesinde ve diğer tüm hücrelerin tamirinde bu vitamin etkilidir. Zamanla diyet yapanlarda kırmızı et tüketmemekten kaynaklanan bazı hastalıklar görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler B12 vitaminin eksikliğinde görülen hastalıklardır. Bu tür belirtiler hafif derecede B12 vitamini eksikliğinde gözlenirken ağır dereceli B12 vitamini eksikliğinde ise sinir fonksiyonunun bozulduğu kronik hastalıklar ve asabiyet bozuklukları görülmektedir. Genç yaşta kırmızı et tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü yaş ilerledikçe B12 vitamin eksikliği daha sık görülür. Yapılan araştırmalar sonucunda 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık yüzde 40’ında B12 vitamininin eksikliği olduğunu ve bu yaşlarda görülen bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle oluşabileceği düşünülmektedir. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir. Çocuklarda görülen astımların, depresyonun, şeker hastalığına bağlı nöropatilerin, düşük sperm sayısı ve spermlerdeki hareket yetersizliğinin tedavisinde de B12 vitamini kullanılmaktadır. B12 kaynaklanan vitamin eksiliğini dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalye yiyerek önleyebilirsiniz. Dikkat edilecek bir hususta sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.