Amatör Sporcular Derneği Anılarım
Amatör Sporcular Derneği 1980 öncesi başta Ankara olmak üzere bazı illerimizde örgütlenmiş ve Türk sporu içerisinde amatör spor dallarının daha iyi ortamlara kavuşması için uğraş veren bir sivil toplum örgütüydü. Amatör Sporcular Derneği o yıllarda Türk sporunda aynı zamanda sporun kültürel yönünü öne çıkarıp, amatör sporcuların alın terlerindeki gerçeklerini de ortaya koyuyordu. Ben de o zamanları Muğla Teknik Lisesi’nde öğrenciydim, aktif olarak atletizm ile ilgileniyordum. 1978 yılında bir gün okullar arası atletizm müsabakalarına katılmak için İzmir-Halkapınar’da atletizm sahasına gitmiştim. Atletizm sahasının türbinlerinin altında bulunan bir odada ‘Amatör Sporcular Derneği İzmir Şubesi’ yazan bir levha gördüm. Buraya girdim ve orada bulunan arkadaşlarla tanıştım. Kendileri de çeşitli amatör spor dallarıyla ilgileniyorlar ve sporcu olarak Amatör Sporcular Derneği’nin üyeleriydiler. Bana da Amatör Sporcular Derneği ile bilgi verdiler. Daha sonra ben de İzmir Amatör Sporcular Derneği’ne üye oldum. Dernekte ‘Kitle İçin Kitle Sporu’ adlı dergiler vardı. Bu dergilerden ve diğer spor yayınlarından birer adet aldım. Bunları inceledim ve gerçekten Türkiye amatör sporuyla ilgili bilgiler ve yazarların yazıları vardı. Bu spor yayınları daha sonra adresime gelmeye başladı.
Amatör Sporcular Derneği’nin yayınlarını hala evde saklarım ve ara sıra okurum. İzmir Amatör Sporcular Derneği sporu kitlelere götürmek ve daha fazla kişiye spor yaptırmak ve sporun önemini halka yaymak için o yıllarda Kitle İçin Kitle Sporu uygulamaları yapardı.
HALK KOŞUSU ÖRNEKTİ
Örneğin İzmir Fuarı’nda sağlıklı yaşam için HALK KOŞUSU gerçekleştirirdi. Ben de Muğla’dan bu koşulara katılmak için İzmir’e gider, o ortamları gördüğüm zaman gözlerim yaşarır ve acaba Muğla’da da böyle bir koşu yapabilir miyiz diye düşünürdüm. Türkiye’de İzmir Amatör Sporcular Derneği Cumhuriyet tarihinde ilk defa 12 Mart 1978 tarihinde 3 bin kişiyi bir arada toplayıp aynı anda spor yaptırıyordu. Koşu başlamadan öncesi çok iyi hatırlıyorum, zamanın İzmir Belediye Başkanı aynı zamanda boksör olan İhsan Alyanak kürsüye çıktı ve bir boks gösterisi de yaparak Kitle İçin Kitle Sporu uygulaması olan Halk Koşusu’nu başlatmıştı. 1979 yılı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, İzmir Urla ilçesine bağlı Bademler Köyü’nde sportif amaçlı müsabakalar yapmıştı. Bademler Köyü de o yıllardan bu yana sosyal etkinlikleri bağrında taşıyan ve Türkiye’de ilk defa bünyesinde tiyatro salonu bulunduran köydü. İsmi eski Gümrük ve Tekel Bakanları’ndan rahmetli Mahmut Türkmenoğlu ile bütünleşmiş bir köyümüzdü. Bunlardan ayrı İzmir Amatör Sporcular Derneği, amatör spor ile ilgili paneller ve konferanslar düzenler ve kitlelere sporun kültürel yönün de anlatırdı. Ama 1980 sonrası Amatör Sporcular Dernekleri de yok oldular. Günümüzde amatör spor ortamlarında artık bu gibi etkinlikler olmuyor ve varsa yoksa sadece profesyonel futbol kitlelere spor olarak gösterilip diğer amatör sıfatlı spor dalları görmemezlikten geliniyor. Bugün Amatör Sporcular Dernekleri olsaydı spor ortamlarında yine etkin faaliyetlerinin olacağına inanıyorduk ve o yıların amatör spordaki faaliyetlerini özlüyoruz. Bugün İllerde Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları var ama futboldan başka bir faaliyet göstermiyorlar.