3333586
AA
AKÇAHISAR (AA) – Ülkenin orta kısmındaki Akçahisar kentinde 1764 yılında Arnavut ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek inşa edilen tarihi yapı, 1989 yılından bu yana Akçahisar Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.
Balkanlar’da çeşidinin en âlâ örneği olarak görülen müze, Arnavutluk’un kültürel ve tarihi mirasının en kıymetli ögelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Müzede, tarihleri Osmanlı periyodundan yakın periyoda uzanan birçok eser, farklı odalara bölünmüş alanlarda sergileniyor. Eserler ortasında giysiler, mutfak eşyaları, silahlar, konut eşyaları ile el sanatları eserleri de bulunuyor.
Misafir odası, bayanlar odası, mutfak, ulusal giysiler odası, hamam ve çoban odası üzere alanlardan oluşan müzede, farklı zanaatların sergilendiği oda, zeytinyağı sürece ve üretim odası, “Plis” olarak isimlendirilen Arnavut keçe külahı, şayak, demirci ve seramik üretimi ile değirmen üzere kısımlar yer alıyor.
Sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin de uygulandığı müzede, VR ekipmanları sayesinde bölgenin kültür ve geleneklerine “yolculuk” yapılabiliyor.
Balkanların cazibe merkezleri ortasında yer alan müzede, Arnavutların yüzyıllar boyunca ortaya koyduğu hayat biçimi, el sanatları ve gelenekleri tanıtılıyor.
Müzede yaklaşık 1100 eser sergileniyor
Akçahisar Etnografya Müzesi Müdürü Mehdi Hafizi, AA muhabirine, müzeye ait bilgiler vererek, buradaki eserlerin korunmasının ülke tarihi için kıymetli olduğunu belirtti.
Hafizi, müzede 50 ile 500 yıllık yaklaşık 1100 yapıtın sergilendiğini, her yapıtın kendi çeşidinde kıymeti olduğunu söyledi.
Müzenin bulunduğu tarihi binanın, kapalı verandalı kısmının de olduğunu aktaran Hafizi, “Dönemin hayatının sergilenme biçimi, bilhassa yabancı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmekte. Müze, Balkanlar’daki etnografya müzeleri ortasında cinsinin en uygun müzesi olarak kıymetlendirilmektedir.” tabirlerini kullandı.
Hafizi, müzeye Avrupa’nın birçok yerinden ve ABD’den turistlerin ilgi gösterdiğine işaret ederek, “İtalyanlar, Fransızlar, Almanlar ve Türkler bu müzeyi çok beğeniyorlar lakin Balkan ülkelerinden de ziyaretçilerimiz var.” dedi.
Müzeye Arnavutların da ilgi gösterdiğini bildiren Hafizi, “Özellikle kültürün ihtimamla korunduğu ve kendi tipinde çok beğenilen bu müzenin, coğrafik hudut tanımadığı fikrindeyim.” değerlendirmesinde bulundu.
Muhabir: Fatjon Cuka
Balkanlar’dan Göç Eden Boşnaklar 60 Yıldır İstanbul’da Kültürlerini Yaşatmayı Sürdürüyor