Avusturya’da yaşayan Sultan İkinci Abdülhamid’in torunu Selim Kadir Osmanoğlu, AA’ya konuştu:
- "(Babam Şehzade Ertuğrul) Ne yazık ki hiç Türkiye’yi göremedi, kardeşini de göremedi. Bu aslında çok üzücü çünkü bunlar onun en büyük arzusuydu" - "(Babam) Vatandaşlık teklifini kabul etmediğini ve ülkesiz olarak kalmayı tercih ettiğini bana anlatmıştı. Bu haliyle seyahat edemiyordu belki ama bir gün Türk vatandaşlığını alıp Türkiye’ye geri dönebilmeyi umut ediyordu" - "Erdoğan, her birimizle ayrı ayrı görüştü, el sıkıştık hatta onunla birkaç fotoğrafım da var. Bu, benim için çok güzel bir olaydı"
Sultan İkinci Abdülhamid’in 3. kuşak torunu Roland Selim Kadir Osmanoğlu, "(Babam Şehzade Ertuğrul) Ne yazık ki hiç Türkiye’yi göremedi, kardeşini de göremedi. Bu aslında çok üzücü çünkü bunlar onun en büyük arzusuydu." dedi.
Osmanoğlu, hakkında çok az bilginin bulunduğu babası Necip Ertuğrul Osmanoğlu başta olmak üzere, uzun yıllar hiç görmediği akrabalarıyla ilk görüşmesi, Türkiye’ye gelişi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanışmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
İlk defa bir basın kuruluşuna röportaj veren 72 yaşındaki Şehzade Selim Efendi, dedesi Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi’nin 1924’te Türkiye’den ayrıldıktan sonra Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye gittiğini, babası Necip Ertuğrul (Ali Abdulkadir) Osmanoğlu ve amcası Alaedin Kadir Efendi’nin burada büyüdüklerini, dedesinin daha sonra Türkiye’ye yakın olmak istediği için Bulgaristan'ın başkenti Sofya’ya taşındığını ve 1944’te 2. Dünya Savaşı'nın etkili olduğu yıllarda bu şehirde hayatını kaybettiğini anlattı.
Osmanoğlu, bu olayın ardından babasının tıp eğitimi almak üzere Viyana’ya geldiğini, o dönemde pasaportu olmayan ve vatandaşlığı bulunmayan kişilerin kullandığı "Nansen Pasaportu" adı verilen belgeyle Avusturya’da ikamet ettiğini söyledi.
- Babası Ertuğrul'la 18 yaşına kadar görüşemedi
- Şehzade Ertuğrul'un Türkiye'ye dönme arzusu
- Türkiye'ye ilk seyahat
- Erdoğan'la tanışma
- "Emine Hanım çok sevgi dolu bir kadın"