Bahçeli Batı Trakya’da Yunan ırkçılar ayakta
GÜMÜLCİNE/Balkan Günlüğü
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, azınlıklar konusunda Türkiye'den istenilenlerin Batı Trakya'da da kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Balkanlar gezisi çerçevesinde Batı Trakya'ya gelen Bahçeli, Gümülcine ve İskeçe'de kapatılan Türk derneklerini ve seçilmiş müftüleri ziyaret ederek Türk azınlık temsilcileriyle bir araya geldi. Gümülcine'deki temaslarına seçilmiş Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif'i makamında ziyaret ederek başlayan Bahçeli, daha sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde (GTGB) soydaşlarla görüştü. Bahçeli, kendisini GTBG'nin bahçesinde sevgi gösterileriyle karşılayan kalabalık gruba yaptığı konuşmada, Batı Trakya'da, Türk azınlığın Lozan Antlaşması'yla kazanılmış haklarının yavaş yavaş ortadan kaldırılmasına yönelik bir sinsi çabanın ortaya çıktığına şahit olduğunu belirterek, ''Bu çok tehlikeli'' dedi. Katedilen mesafeyi geriye doğru götürmenin yaşadığımız çağda mümkün olmadığını belirten Bahçeli, ''Bu nedenle, bu hakların geliştirilmesinden yana anlayışları, tavırları ortaya koymak daha doğru olacaktır diye düşünmekteyiz. Fırsatların kendilerine uygun düştüğü kanaatiyle haklar yenilmeye başlanıldığında, gün gelir bu haklar onlar tarafından da kaybedilir bir duruma gelebilir. Bu sebepten dolayı tarihi iyi okumak, olayları iyi anlamak ve olaylar içerisinde yaşanan acıları tekrar yaşamamak için gerekli politikalar üretmek, siyasetin bir erdemi, bir fazileti olsa gerek'' diye konuştu.
Bahçeli, Türkiye'ye, AB perspektifi çerçevesinde azınlıklar konusunda dayatmalar yapıldığını, Yunanistan'da yaşananların ise gözardı edildiğini belirtti. Bu konuda Türkiye'ye dayatmada bulunların, istediklerini uygulama alanının önce kendi ülkeleri olduğunu bilmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli şöyle konuştu:
''Bunun anlamı şudur: Türkiye'ye dayatılan ne varsa Batı Trakya'da kabul edilen haklar olarak kabul edilmeli. Batı Trakya Müslüman Türk azınlığın hakları Yunanistan tarafından garanti altına alınmalı, geliştirilmeli ve mutlu bir toplum olarak yaşamasına fırsat verilmelidir.'' Bahçeli, Türkiye'nin gelişen, büyüyen, 21. yüzyılı iyi okuyan ve küresel unsurlar içerisinde layık olduğu yeri amaçlayan bir ülke konumunda olduğunu belirterek, gelip geçseler de tüm iktidarların ortak aklının bu olduğunu kaydetti.