a

Bakan Göktaş: Kızlarımızın potansiyellerini gerçekleştirerek başarılı işlere imza atacaklarına inanıyoruz

.

AA

.

İSTANBUL (AA) – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kızlarımızın potansiyellerini gerçekleştirerek başarılı işlere imza atacaklarına inanıyoruz. Her biri bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında öncü roller üstlenerek yarının parlak önderleri, girişimcileri ve bilim insanları olacak, dünyaya taraf verecekler.” dedi.

Bakan Göktaş, mühendislik alanında bayan temsilini ve istihdamını artırmak emeliyle Limak Vakfı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ortaklığında, 2015 yılından bu yana devam eden Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nin İstanbul’daki 3. Faz Protokol Muahedesi imza merasimine katıldı.

Burada konuşan Göktaş, genç kızların 11 Şubat Milletlerarası Bilimde Bayan ve Kız Çocukları Günü’nü kutladı.

Genç kızları bilim ve teknoloji alanında destekledikleri Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’ni daha ileri taşıyacak bir adımı daima birlikte attıklarını anlatan Göktaş, “Türkiye’nin yanı sıra Kosova, Kuzey Makedonya ve Suudi Arabistan’da da hayata geçirilen bu teşebbüs, genç kız mühendisler yetiştirerek memleketler arası ölçekte büyümeye devam ediyor. Bu vesileyle kız mühendislerin hayallerini destekleyen ve onlara eşit fırsatlar sunan Limak Vakfı’na teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

.

Göktaş, toplumun 5.0 olarak isimlendirildiği yeni tertipte, her ülkenin sanayi ve toplumsal hayatının süratli halde dönüştüğüne işaret ederek, şunları söyledi:

“Yapay zeka, büyük bilgi, robotik ve objelerin interneti üzere ileri teknolojilerle gerçekleşen bu dönüşüm, geleceğin yeni mesleklerini ortaya çıkarıyor. Yakın gelecekte mesleklerin yüzde 75’inin STEM olarak tanımlanan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında olacağı kestirim ediliyor. Otomasyon ve dijital teknolojiler, iş içeriklerini, çalışma formlarını ve muvaffakiyet yetkinliklerini daima değiştiriyor. Bu dönüşüm, bireylerin yeni maharetler edinmesini, ömür uzunluğu öğrenmeyi benimsemesini ve değişen iş dünyasına ahenk sağlamasını mecburî kılıyor. Bu alanlarda yetişmiş insan kaynağını artırmak ise değerli sorumluluktur.”

Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’yle genç kızların bu meslek kısımlarında güçlü birer rol model olmalarını hedeflediklerini vurgulayan Göktaş, “Kızlarımızın potansiyellerini gerçekleştirerek başarılı işlere imza atacaklarına inanıyoruz. Her biri bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında öncü roller üstlenerek yarının parlak önderleri, girişimcileri ve bilim insanları olacak, dünyaya taraf verecekler. Hasebiyle kız çocuklarının eğitimi için yapılan her yatırımı, hem onların hem de ülkemizin geleceğine yapılan bedelli yatırım olarak görüyoruz.” tabirlerini kullandı.

“Kız çocuklarının her alanda eşit imkanlara sahip olmaları için çalışmalar yürütüyoruz”

.

Bakan Göktaş, son datalara nazaran üniversiteye başlayanların yüzde 56,2’sinin bayan, STEM alanlarında mezun olanların ise yalnızca yüzde 34,4’ünün bayan olduğunu söyledi.

Tüm işlerin yüzde 95’inin dijitalleştiği bir dünyada, bayanların ve kız çocuklarının bu alandaki varlığının desteklenmesinin kritik kıymet taşıdığına dikkati çeken Göktaş, şöyle devam etti:

“Ülkemizin 12. Kalkınma Planı’nda belirtildiği üzere, STEM alanlarında bayanların ve genç kızların eğitim ve istihdamını artırmak temel gayemizdir. Ayrıyeten Bakanlığımızın Bayanın Güçlenmesi Strateji Dokümanı ve Aksiyon Planı’nda da bayanların ve kız çocuklarının yeşil iktisat, teknoloji ve dijital dönüşüme uyumlu marifetler kazanmasını, temel önceliklerimiz ortasında belirledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kız çocuklarının her alanda eşit imkanlara sahip olmaları için çalışmalar yürütüyoruz.”

Göktaş, Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nin de bu hususta büyük hassasiyetle yürüttükleri bir çalışma olduğunu lisana getirdi.

Projeyle bugüne kadar 37 vilayette 68 üniversitede 1546 genç kız mühendis adayına, 40 ilde 125 okulda ise 54 bin bireye ulaşıldığını belirterek, şunları paylaştı:

“Mezun olan 281 öğrenciye farklı bölümlerdeki şirketlerde istihdam imkanı, 135 öğrenciye de staj takviyesi sunuldu. Proje kapsamında burs dayanağının yanı sıra staj ve istihdam imkanı, lisan başta olmak üzere çeşitli alanlarda eğitimler veriliyor. Ayrıyeten başarılı bayan mühendisler, yatırımcılar ve finans kuruluşlarıyla öğrencilerimizi buluşturarak girişimcilik fikirlerini hayata geçirmelerine dayanak oluyoruz. Yani bu projeyle yalnızca mühendislik eğitimi alan genç kızların mesleksel gelişimlerini desteklemekle kalmıyoruz. Tıpkı vakitte onların özgüvenle gelişimlerine dayanak sağlıyoruz.”

Konuşmanın akabinde Bakan Göktaş, Limak Şirketler Kümesi ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Lideri Ebru Özdemir ve Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkanı Zehra Öney protokolü imzaladı.

Program, aile fotoğrafı çekimiyle son buldu. Bakan Göktaş, Mısır’da yaşayan ve kendisini görmek için İstanbul’a gelen Klinik Psikolog Kübra Çavğa ile de hatıra fotoğrafı çektirdi.

İmza merasimine, projeden faydalanan öğrenciler, mezunlar, mentörler ve paydaş şirketlerin temsilcileri de katıldı.

Muhabir: Koray Taşdemir

0 0 0 0 0 0
.
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Uraloğlu: Ulaşım sistemlerinin daha sürdürülebilir, inançlı ve akıllı hale getirilmesi gerekiyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.