TBMM Parlamentolararası Arnavutluk Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti İzmir milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Rifat Sait, geçen yıl TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e böyle bir asamblenin kurulması için hazırladığı dosyayı vermişti. GDAÜ'ye, Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan'ın üye olduğunu belirten Sait, bu sürece, 1997'de parlamenter boyutun da eklendiğini söyledi.
ANKARA/Balkan Günlüğü
Balkan Parlamenterler Asamblesi faaliyete geçiyor. AK Parti İzmir milletvekili ve Dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Parlamenter Asamblesi'nin kurulduğunu bildirdi. Balkan ülkelerinin parlamenterleri tarafından oluşturulan asamblenin aslında Balkan Parlamenterler Asamblesi şeklinde olduğunu söyleyen Sait, geçen yıl TBMM Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e böyle bir asamble kurulması için dosya verdiklerini, sonucun olumlu neticelenmesinden memnun olduklarını söyledi. TBMM parlamentolar arası Arnavutluk Dostluk grubu başkanlığı ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanlıklarını yürüten Rifat Sait, GDAÜ Parlamenter Asamblesi'nin kurulmasının Balkanlar’da önemli etkileri olacağını, Türkiye’nin tarihi, siyasi ve ticari olarak yakın olduğu Balkan ülkeleriyle böylece daha da etkin işbirlikleri kurulabileceğini belirtti. Balkan ülkeleri arasında yaşanan bazı gerginliklerin ve anlaşmazlıkların bu asamble ile çözümlenebileceğini söyleyen Sait, GDAÜ Parlamenter Asamblesi hayırlı olsun, dedi. GDAÜ'ye, Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan'ın üye olduğunu belirten Sait, bu sürece, 1997'de parlamenter boyutun da eklendiğini söyledi. Sait, Türkiye'nin, 1998-1999 ve 2009-2010 yıllarında iki kez dönem başkanlığını yürüttüğünü anımsatarak, Türkiye'nin, Antalya'da 2010'da yapılan GDAÜ Meclis Başkanları 8. Konferansı'nda, Balkanlar'da bir parlamenter asamble oluşturulmasını önerdiğini kaydetti. Sait, bu önerinin bazı ülkeler tarafından benimsendiğini, önerinin memnuniyetle karşılandığını ve bir çalışma yapılmasına karar verildiğini dile getirdi.
OHRİ DE YAPILMIŞTI
Son dönemde Balkanlardaki 12 ülkenin yer aldığı bir dizi toplantılar yapıldığını vurgulayan Sait, bu toplantıların sonuncusunun 26-28 Mayıs tarihlerinde Makedonya'nın Ohri şehrinde gerçekleştirildiğini kaydetti. Sait, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katıldığı toplantı sonrasında 12 ülkenin, GDAÜ'ye yönelik parlamenter asamble kurulmasına karar verdiğini bildirdi. Sait, bu kararın, yeni dönem başkanlığını yapacak olan Romanya Meclis Başkanlığı'na iletildiğini, Türkiye'nin de bu asamblede 3 veya 5 milletvekiliyle temsil edileceğini söyledi. Sait, sekretaryanın nasıl olacağı ve bütçesine dair konuların henüz netlik kazanmadığını belirterek, uluslararası niteliği olan güçlü bir sekretaryanın oluşturulması arzu ediliyor dedi. Birçok parlamenter asamblesinin bulunduğuna işaret eden Sait, ancak ilk kez Balkan ülkeleri arasında ortak sorunların tartışılacağı, ortak sorunlara çözüm aranacak bir yapı oluşturulduğunu söyledi