BALKANLAR’DAKİ KARAKTER HEYKELLERİ
Cengiz Tufan
Ticaret; insanoğlunun dünyaya ayak basmasından beri var olagelmiştir. Lidyaların mal takasını değiştirip parayı takas aracı olarak kullanmaları insanları mala verdiği önemi azaltmış insanoğlunu paranın çokluğuna tapar hale getirmiştir. Zamanla paranın her yerde ve her şekilde takas aracı olarak kullanılması hem hırsızlık niteliklerini değiştirmiş hem de karakter bozukluklarına yol açmıştır.
Yapılan alışverişler YASAL olabilir ama biz onun yasal olması dışında birincil olarak AHLAKİLİĞİNE bakmalıyız. Ticari ilişkilerdeki çıkmazların önemli bir kısmı paraya ahlaksız bakış açısından kaynaklanmaktadır.
Konuya böyle başlamak isteyişimdeki temel neden genelde Balkanlar özelde ise Sırbistan’da iş yapmak için gelen yatırımcıların genel ahlaki kuralları alt üst etmeleridir. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bu durum burada da insanların Türklere bakış açılarını değiştirmiş ve ciddi yatırım amacıyla gelen insanların güven bunalımı yaşamasına neden olmuştur. Birçok sektörde bu böyledir. Çalışanın çok, hacmin yüksek olmasından dolayı bu sıkıntının en çok yaşandığı alan inşaat sektörüdür.
İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılardan dolayı düzgün ahlaki ve yasal çalışan firmalarımız bundan olumsuz etkilenmektedir. Bunun devlet nezdinde ele alınması ve yatırımcıların korunmasına yönelik iki anlaşmalar yapılmalıdır. Burada yaşanan ticari ahlak çöküntüsünü farklı sebeplerle izah edebiliriz.
- Yetersiz sermaye ile büyük işler yapılmak istenmesi
- Yatırımcıların mesleğinde yeterli donanıma sahip olamaması
- Kısa yoldan büyük para kazanma hırsı
- Dil sorunu vs