Balın kalitesini Temel Petek artırıyor

Modern arıcılığın kurucuları arasında yer alan Temel Petek Arıcılık Evi, sahip olduğu koloni varlığıyla dünya arıcılık sektöründe 2’inci sırada yer alan Türkiye’nin istenilen seviyede bal ve bal ürünü üretememesinin nedenlerini açıkladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arıcılık sektörünün 3 milyar TL pazar büyüklüğüne sahip olduğunu belirten Temel Petek Arıcılık Evi Genel Müdürü Omar Baban, doğru malzeme seçimi ve arıcılığın bilinçli yapılmasının ardından sahip olduğumuz koloni sayısı göz önüne alındığında pazarın büyümesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkiye’nin zengin bitki örtüsü ve farklı iklim kuşaklarına sahip olmasının arıcılık için çok elverişli olduğuna dikkat çeken Baban, arıcılıkta kullanılan kovan, petek ile diğer araç ve gereçlerin üretiminde doğru malzemelerin kullanılmasıyla toplanan bal miktarının ve kalitesinin artacağını belirtti. Baban, profesyonelce üretilmeyen kovan ve sterilize edilmemiş temel petek kullanımının arılı kovanlarda hastalığa ve ölümlere neden olduğunu söyledi. Balın kalitesinde belirleyici unsurun, balın sağlıklı peteklerden doğru şekilde toplanması olduğunu  vurgulayan Baban, doğru balın doğru temel petek seçimiyle başlayan, arıcıların ve arıların sağlıklı olmasıyla devam eden bir süreç olduğunu belirtti. Arıların bulunduğu yerlerde zirai ilaç kullanılmaması, arıların kimyasalların üretildiği bölgelerden uzak tutulması ve doğru zamanda doğru nektar bölgelerinin takip edilerek farklı balların birbirine karışmaması, balın kalitesi için büyük önem taşıyor. Bir tarım ülkesi olan ve nüfusunun yaklaşık yarısı köylerde yaşayan Türkiye için arıcılığın önemini vurgulayan Temel Petek Arıcılık Evi Genel Müdürü Omar Baban, toprağı olmayan veya az topraklı, orman içi köylerde yaşayanlar için arıcılığın en kolay iş ve kazanç imkanı olduğunu sözlerine ekledi.

 

Benzer Videolar