Bağımsız Çeçenistan’a Doğru (2)
Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin birinci adamı Brejnev'in yardımcısı Süslov, “Başka milletler, Sovyetler Birliği'ne kendi arzuları ile katılmışlardır” diyerek Çeçenler üzerinden yürüttükleri asimilasyon politikasını 1982 yılında sürdürmeye devam etti. Tüm bu engellemelere rağmen bağımsızlık mücadelelerinden vazgeçmeyen Çeçenler, 1988’de Çeçen İnguş Halk Cephesini kurdu. Bu cephenin lideri ise Hoca Ahmet Bisultanov’du. Hoca Ahmet Bisultanov’un liderliğinde çalışmalarına devam eden Çeçen İnguş Halk Cephesi’nin Gudermes'te yapılmakta olan kimya fabrikasına karşı protesto gösterileri düzenledi. Bu arada siyasi teşkilâtlar da kuruldu. Bu teşkilâtlar, 1990 yılında siyasi parti kimliği kazandı. Grozni’de Çeçen halkının bağımsızlığının ve devletinin yeniden ihya edilmesine ilişkin bildirgenin (deklarasyon) kabul edildiği Çeçen Halkı Kongresi 23–25 Ekim 1990 yılında gerçekleşti. 1990 yılındaki Çeçen - İnguş Cumhuriyeti’nin yönetimi Moskova yanlısıydı. Moskova yanlısı bu yönetim kongrenin yayınlandığı bildirgeyi onayladı. Bu bildirgede Çeçen - İnguş Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı yer alıyordu. Bu bildirge de sözde özerklik kaldırılmıştı ve SSCB ve RF dışında bağımsız Çeçen – İnguş Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilan edilmişti. Bildirgenin yayınlanmasından sonra Çeçen halkı, SSCB ve RF tarafından yapılan herhangi bir referanduma veya devlet başkanı seçimlerine katılmamıştı.
ÇEÇEN HALK KONGRESİ’NİN ETKİSİ
Çeçen Halk Kongresi 8.Temmuz.1991 tarihinde ikinci kez toplanma kararı aldı. Toplantıda Sovyet hükümetine, Çeçenistan'la geniş çaplı bir İttifak Anlaşması yapılması önerilmişti. Çeçenistan'ın özerklik statüsünün değişmiş olmasından dolayı ve Çeçen Halk Kongresi kararı doğrultusunda, Çeçen-İnguş Cumhuriyeti Moskova yanlısı yönetiminin meşruluğunu kaybetmiş olduğu ilan edildi. Çeçenistan'ın her seviyeden olan Sovyet meclis temsilcilerinin de katılımıyla Çeçen Halk Kongresi 1.Eylül.1991 yılında 3. Kez toplandı. 3.toplantının sonunda Moskova yanlısı Çeçen-İnguşetya Yüksek Sovyet’inin düşürülmüş olduğu, Rusya ile yüzyıllarca sürdürülen savaşlar sonucunda kaybedilmiş olan devlet bağımsızlığı ve devlet hukuki statüsünün ihya edilmiş olduğu ilan edilmiş oldu. Bu toplantıdan 5 gün sonra da Yüksek Sovyet düşürüldü. Bu aşamadan sonrasında Yüksek Sovyet, KGB ve İçişleri Bakanlığı binaları Çeçen Halk Kongresi'nin denetimine girmiş oldu. Tüm bu gelişmeler ışığında tarih 15.Eylül.1991 yılını gösterdiğinde Eski Çeçen-İnguşetya Yüksek Sovyet’i kendini fes etme yönünde karar aldı. Yüksek Sovyet’in kendini fes etmesinden sonra Çeçen Halk Kongresi, Çeçenistan'ın her seviyeden olan Sovyet meclis temsilcilerinin de katılımıyla, Geçici Yüksek Konsey oluşturdu. Bu Konseye, bağımsız Çeçenistan devletinin Başkan ve Parlamento seçimlerini gerçekleştirmek görevi verildi. Meşru seçimlerin yapılabilmesi için gereken hukuki belgeler ve kanuni işlemler Kongre ve Geçici Yüksek Konsey tarafından düzenlendi.
ÇEÇEN DEVLETİ KURULUYOR
Dünyanın 23 devletinden ve uluslararası kuruluşlardan gelmiş olan gözlemcilerin gözetiminde, bağımsız Çeçen devleti parlamentosu ve devlet başkanı seçimleri 27.Ekim.1991 yılında yapıldı. Seçim sonuçları ile ilgili olarak, uluslararası gözlemcilerin seçimlerin meşruluğu konusunda düzenlediği tutanak kabul edildi. Çeçen Halk Kongresi Başkanı olan, stratejik hava kuvvetleri generali Cahar Dudayev, 41 milletvekilinin oluşturduğu parlamento da bağımsız Çeçen devletinin Başkanı seçildi. Çeçen Devlet Başkanı C. Dudayev, ilk olarak “Çeçen Cumhuriyetinin Devlet Bağımsızlığının İhya Edilişine Dair” kararnameyi imzaladı. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Dudayev’in bu çalışmalarından rahatsız olmuştu. Çeçenlerin bağımsızlık mücadelesini oldukça ciddiye alan Yeltsin, durumu olağanüstü hal çerçevesinde değerlendirerek Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye asker gönderdi. Bu askerlerin Grozni Havaalanı’nda Devlet Başkanı Dudayev'e bağlı askerler tarafından engellenmesi üzerine, Rusya Parlamentosu olağanüstü hali kaldırdı ve Rus askerleri 3 gün sonra geri dönmek zorunda kaldı.