Bamya sıvısıyla güçlendirilen “süper tarhana” zelzele çantalarına girecek

AA GAZIANTEP (AA) - GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram'ın liderliğinde Besin Mühendisliği ve Biyoloji kısımlarından öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt ve Prof. Dr. Abuzer Çelenkli tarafından yürütülen ve TÜBİTAK 1001 Programı'nın en itibarlı takviye kategorisiyle fonlanan proje kapsamında, tarhananın sarsıntı çantalarına eklenmesi emeliyle çalışma başlatıldı. Proje kapsamında, tarhananın bayatlamasıyla ortaya çıkabilecek sindirim problemlerinin giderilmesi gayesiyle bamya bitkisinin kaygan sıvısı ve mikroalgler kullanıldı. 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin akabinde geliştirilen bu tarhananın laboratuvar incelemeleri sonucunda, bamya sıvısının tarhananın dayanıklılığını artırdığı ve protein açısından zenginleştirdiği belirlendi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir besin olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde sarsıntı çantalarına da eklenecek. Bu sayede, göçük altında uzun mühlet kalanların sindirim sistemlerini düzenleyerek hayatta kalmalarına yardımcı olacak. "Bu eser üstün bir besin olacak" Prof. Dr. Bayram, AA muhabirine, sarsıntının akabinde kişinin, süreci sağlıklı halde atlatabilmesinin çok kıymetli olduğunu söyledi. Depremin birinci 3 gününde hiçbir yardım almadan yaşayabilme ve ayakta kalmanın kişinin kendi üzerindeki bir vazife olduğuna anlatan Bayram, şunları kaydetti: "Bu bağlamda sarsıntıdan elde ettiğimiz bilgiler, takım arkadaşlarımızla yeni bir besin dizaynına çevrildi. Buradaki gaye göçük altında kalan şahısları uzun bir müddet hayatta tutabilmek ve bilhassa üzerinde yük bulunan bireylerin sindirim sistemini de sağlıklı bir formda ayakta tutabilmek. Hem kansere güçlü hem de sindirim sistemini düzenleyen bamya sıvısını kullanıp, hayli kıymetli bir besin hususu olan tarhanaya yeni özellikler kazandırabilmek ve bunun içerisine bir de mikroalgleri katarak yeni bir harika besin geliştirmek için TÜBİTAK'a başvurduk. Bu eser üstün bir besin olacak ve kansere karşı insanları korurken sindirim sistemini düzenleyecek. Katı, süratli hiçbir biçimde sürece gerek duymadan tüketilebilecek. İstenirse sıcak ya da soğuk suyla karıştırarak çorba kıvamında yenebilecek. İçerisinde çok fazla vitamin, mineral ve besleyici hususların olduğu yeni bir tarhana bazlı bir eser gelişmiş olacak." Prof. Dr. Bayram, öncelikli amaçlarının afetler oluğunu anlatarak, "Projenin gayesi, zelzele çantalarına konulması, göçük altında kalan insanlara ulaştırılması, tekrar zelzeleyle ilgili AFAD'ın depolarında uzun mühlet tutulması ki bu eserin en az raf ömrü 2-3 yıl ortasında olacağı için depolama kurallarına da uygun olmuş olacak." dedi. "Kaliteli hale getirebilecek bir besin ürünü" Proje tamamlandıktan sonra eserin hem sarsıntı çantaları için hem de AFAD depoları için hazır hale getirilmiş olacağını belirten Bayram, şunları kaydetti: "Projenin temel gayesi, yeni bir muhteşem besin lakin bu harika besin zelzele bazlı olaylara hazır hale getirilirken bununla birlikte hem sindirim sistemini düzenleyecek hem insanı beslenme olarak ayakta tutabilecek hem kansere karşı koruyabilecek hem katı hem sıvı olarak tüketilebilecek hem süratli hem yavaş olarak tüketilebilecek ve zelzele göçüğü altında kalan insanları hayatta tutmaya yönelik bir besin hususu olarak tasarlandı. Yalnızca sarsıntı için değil ilkokullarda, ortaokullarda, olağan çalışan insanların günlük hayatındaki beslenmelerini de epeyce kaliteli hale getirebilecek bir besin eseri. Hayatımızın her noktasında sağlıklı bir halde kullanabileceğimiz bir eser olmuş olacak."
Muhabir: Yusuf Orak
Benzer Videolar