Batı Trakya Türkleri Avrupa Birliği’nin merkezinde…

20 2024 - 15:05
Balkan Günlüğü gazetesi SR Basın Yayın Ltd. Şti’ine ait olup, Başbakanlık Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Basın İlan kurumuna kayıtlı bir gazetedir. Anadolu Ajansı’nın abonesi olan gazetemizin Balkan Haber Ajansı (BHA) isminde bir ajansı vardır.23 Aralık 2007 yılında yayın hayatına başlayan Balkan Günlüğü gazetesi, hedef kitlesi ve konsepti itibariyle Türkiye’de ilk gazetedir. Hedef okuyucu kitlesi, İzmir’deki 1,5 Milyon Türkiye genelindeki 17 Milyon civarındaki Balkan-Rumeli göçmeni yurttaşıdır. Ulusal ve Uluslararası yayın yapan gazetemizin düzenli haftalık basım adeti; 20 bin’dir.Gazetemiz,Türkiye’de 52 şehir,yurt dışında 12 ülkede ( Yunanistan,Bulgaristan,Makedonya,Kosova,Arnavutluk,Bosna-Hersek, Romanya,Hırvatistan,Sırbistan, Karadağ,Moldova,Slovenya ) okuyucusu ile buluşmakta.

Batı Trakya Türkleri Avrupa Birliği’nin merkezinde…

(Last Updated On: 07/10/2009)

Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Ülkemiz Yunanistan’ın üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin kalbi olarak ifade edilen Brüksel’deydik. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nden (BTAYTD) toplam altı delegeden oluşan bir heyet Avrupa Azınlıkları Federal Birliği’nin (FUEN) 60.yıldönümü dolayısı ile Brüksel’de düzenlediği Kongre’de Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen oradaydı.

Avrupa’da otuz iki ülkeden seksen dört azınlık örgütünü çatısı altında buluşturan Avrupa Azınlıkları Federal Birliği’ne (FUEN) asil üye olunmasının ardından Batı Trakya Türk Azınlığı, önce Macaristan’ın Pecs kentinde, şimdi de 60.yıldönümü kongresinde tam kadro ile temsil edildi. Katılım yoğun olduğu 60. yıldönümü kongresi ağırlıklı olarak bilgilendirme ve tanıtım amaçlıydı. Avrupa Parlamentosu’nu ziyaret eden Avrupa azınlıkları, Birlik’in yapısı ve AB kurumlarının işleyişi hakkında bilgi edindiler. Parlamento’da ABTTF Başkanı olarak üyesi olduğum Avrupa Diyalog Forumu üyesi AP milletvekilleri ile birlikte düzenlenen toplantıda FUEN ile AP arasındaki ilişkinin geleceğini tartışarak Avrupa Diyalog Forumu Başkanı olmasına kesin gözle bakılan Kinga Gal ile gelecekte gerçekleştirilmesi planlananları konuştuk.

FUEN Delegeler Kurulu’nda ise üye örgütler tarafından sunulan tavsiye kararları görüşerek oylamaya sundu. Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti olarak ABTTF ve BTAYTD olarak iki tavsiye kararı sunduk. İlkinde Azınlık’ın siyasi temsil sorununu dile getirerek bağımsız adaylar için yüzde 3 ülke barajı ile genişletilmiş seçim bölgesi uygulamalarının kaldırılmasını Yunan makamlarından talep ettik. Oy birliği ile kabul edilen tavsiye kararı ikinci bir tavsiye kararı izledi. Batı Trakya’da bulunan 4. Kolordu’da görev yapan askerlere kayıtlı bulundukları seçmen kütükleri yerine Batı Trakya’da oy kullanmak istedikleri yönünde belge imzalatıldığı yönündeki haberlerin artması nedeni acil bir tavsiye kararı hazırlayarak bahse konu iddiaların araştırılmasını talep ettik. Oybirliği ile kabul edilen tavsiye kararı aynı gün Meclis Başkanlığı ile Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliği’ne FUEN tarafından e-posta aracılığı ile gönderildi.

Yerel düzeyde yaşanan sorunların aynı anda dünya gündemine taşındığı bir zamana ayak uydur-maya çabalayan Batı Trakya Türk Azınlığı, sorunlarını artık yalnızca ülkesinin gündemine değil Avrupa’nın gündemine de taşımayı öğrendi. Bundan böyle ülkemizde çözüm bulamadığımız so-runları uluslar arası zemine taşıyarak dışarıdan bir etki ile sorunlarımızın çözülmesi için yoğun şekilde çalışarak sesimizi daha geniş kitlelere duyuracağız.

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.