Batı Trakya Türk Azınlığının Dünü ve Bugünü Konulu Konferansı

29 Mart 2024 - 17:44

Batı Trakya Türk Azınlığının Dünü ve Bugünü Konulu Konferansı

Batı Trakya Türk Azınlığının Dünü ve Bugünü Konulu Konferansı
Son Güncelleme :

02 Mayıs 2016 - 21:57

262 okuma
(Last Updated On: 02/09/2020)

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi’nin “Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın Dünü ve Bugünü” adı altında düzenlediği konferans Fuar içi Sivil Toplum Merkezi’nde 30 Nisan Cumartesi günü yapıldı.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi’nin “Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın Dünü ve Bugünü” adı altında düzenlediği ve konuşmacı olarak Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretin Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu’nun katıldığı konferans Fuar içi Sivil Toplum Merkezi’nde 30 Nisan Cumartesi günü yapıldı.

Konferansa, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin, Balkan Türkleri Derneği Genel Başkanı Dr.Bayram Çolakoğlu, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu,  Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan Ayaz, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Akman, CHP İl yöneticisi Selim Yıldız, Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Recep Altıntip, Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı Fuat Biçici, STÖ’lerin temsilcileri ve dernek üyeleri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur “Yunanistan’da eğitim anlamında sıkıntılar yaşasak da engellemeler ile karşılaşsak da bizler Batı Trakya Türkleri Dayanışma Dernekleri olarak haklı davamızı önce kendi toplumumuza, Batı Trakya gönüllülerine, sorunlarımızın çözüm mercii olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, siyasilere, uluslararası mercilerde anlatmaya devam edeceğiz.” dedi.

BTTDD Genel Başkanı Av.Necmettin Hüseyin ise “Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezini koordinasyon merkezine dönüştüreceğimizi, şubeleri faal duruma geçireceğimizi ve bu şekilde tabanla irtibatı arttırarak tüm Batı Trakya camiasının derneğine sahip çıkmasını sağlayacağımızı söylemiştik. Göreve geldiğimiz yaklaşık bu bir yıllık sürede de bunun çok iyi örneklerini görmekteyiz. İzmit şubemiz bunu en iyi gerçekleştiren şubelerden biridir. Yalova ve İzmir Şubelerimiz de düzenledikleri konferans ve panellerle, Soma, Zeytinburnu ile diğer şubelerimiz de farklı aktivitelerle çalışmalarını arttırarak derneğimizi gündemde tutmaya ve üyelerine katkı koymaya devam etmektedirler. Önümüzdeki süreçte de bu çalışmalar daha da verimli hale gelerek devam edecektir” dedi.

Genel Başkan “ Yunanistan’da Syriza iktidara gelince biraz umutlanmıştık. Fakat Batı Trakya’da iç açıcı şeyler olmuyor, okullarda Türkçe kısıtlamasına gidiliyor. Yunan derin devletinin iliklerine kadar işlemiş olan azınlık politikası değişmiyor. Batı Trakya Türk azınlığı uysal bir toplumdur. Batı Trakya’da insanlar acı çekiyor, fakat insanlar bir gün bir şeyler düzelir diye umut etmeye devam ediyor. Nedense konu Batı Trakya olduğunda herkes gözlerini kapatıyor. Umarım ki Yunan devletinin hücrelerine kadar işlemiş bu tutum son bulacaktır” dedi.

Genel Başkan son olarak “Anavatan Türkiye tarafında da Batı Trakya Türk toplumunun yaşadığı bazı sorunlar var. Daha dün yaşadığımız bir olay; 96 yaşında bir insan göç idaresinde kuyruk bekliyor. Bunların yaşanmaması gerekiyor. Türkiye Devleti, Batı Trakya Türklerini Lozan Antlaşması ile güvence altına alarak oraya emanet ettiyse onların sorunları ile de, kendileriyle de ilgilenmelidir. Biz halen ikametgah sorunu ile cebelleşiyoruz. Biz Batı Trakyalılar olarak bu muameleyi görmeyi hak etmiyoruz” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu,  1922 yılında Batı Trakya topraklarının yüzde 84’ünün Türklere ait olduğunu, 90 yıl önce yapılan mübadelede 2 milyon insanın ülkesini değiştirdiğini, aradan 90 yıl geçmesine rağmen hala travmaların yaşandığını söyledi.

Şu anda Batı Trakya’da ne kadar Türk yaşadığının bilinmediğini belirten Hüseyinoğlu konuşmasına “ 1950 yılından bu yana bu yönde bir sayım yapılmadı. Tahmini rakam ise 145 bin civarında, 55’li yıllar altın yıllar olarak değindiğimiz ve Türk – Yunan ilişkilerinin en iyi olduğu yıllar. Kıbrıs sorununa kadar da bu durum böyle devam etti. Günümüzde ise Kıbrıs ve Ege sorunun çözülmesi gerekiyor. Ancak o zaman Batı Trakya sorunu çözülebilir” dedi.

Hüseyinoğlu son olarak “Yunanistan sadece dini kimliği önemsiyor; halbuki etnik, milli, dini, tarihi azınlıklar ayrıdır. Batı Trakyalılar bunların hepsidir. Yunanistan’da Koreliler, Hawaililer Derneği kurarsınız ama Türk Derneği kuramazsınız” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.