Batı Trakya’da nüfus dengesi Türk toplumu aleyhine değiştirilmek mi isteniyor?

29 Mart 2024 - 11:19

Batı Trakya’da nüfus dengesi Türk toplumu aleyhine değiştirilmek mi isteniyor?

Batı Trakya’da nüfus dengesi Türk toplumu aleyhine değiştirilmek mi isteniyor?
Son Güncelleme :

20 Temmuz 2022 - 11:36

684 okuma
(Last Updated On: 20/07/2022)

ABTTF Başkanı: “Irkçı 19. madde uygulaması hafızalarda hala canlıyken makalede belirtilen önerilerle yanlış algı oluşturma çabaları toplumumuzun ülkesine olan güvenini bir kez daha derinden sarsacaktır.”

 

Yerel xanthinews.gr isimli haber sitesinde yayımlanan bir makalede, Batı Trakya’da nüfusun Türk toplumu lehine geliştiği belirtilerek, çoğunluk ve azınlık nüfusunun dengelenebilmesi önerilerde bulunuluyor.

 

1923 Lozan Barış Antlaşması’na da atıfta bulunulan makalede, o zaman İstanbul’daki Rum Ortodoks azınlığı ve Batı Trakya’daki Türk toplumunun nüfuslarının dengeli olduğu ancak yıllar içerisinde Rum Ortodoks azınlığı İstanbul’dan kovulurken Batı Trakya’daki Türk toplumunun geliştiği ifade ediliyor.

 

Makalede, Batı Trakya’da bu gidişatın önüne geçilebilmesi ve azınlık-çoğunluk nüfusunun dengelenebilmesi için öğrencilerin öğrenim gördükleri şehirlerde oy kullanabilmesi, Kuzey Epir (Arnavutluk) ve Hristiyan Arnavutların bölgeye yerleşmeleri için teşvikler öngörülmesi ile bölgeyi terk edenlerin taşınmazlarının kanunla öngörülecek şekilde gerekli tazminat da verilerek bölgede daimi ikamet eden ve toprak sahip olmayan kişilere devredilmesi önerilmektedir.

 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Söz konusu makaleyi okuduğumda hayretler içinde kaldım ve askeri cunta döneminde Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan ayrımcı uygulamalar aklıma geldi. Tamamen ırkçılık ve nefret dolu bir anlayışla kaleme alınış bir makale. Kaldı ki ifade edilen öneriler Yunan vatandaşları için anayasada eşitlik ilkelerini düzenleyen maddelere de doğrudan aykırı. Makale ile sanki yetkili makamlar Yunan vatandaşlık Kanunu’nun ilga edilen ırkçı 19. maddesi anlayışına davet edilmekte. Bilindiği gibi Batı Trakya’da Türk toplumunun nüfusunu azaltmak ve Türk toplumunu asimile etmek amacıyla 1955’ten 1998’ye kadar yürürlükte kalan 19. madde hükmüyle Yunan soyunda olmadıkları için yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türk’ü tümüyle haksız bir şekilde vatandaşlıktan çıkarılmıştı. 19. madde uygulaması hafızalarda hala canlıyken makalede belirtilen önerilerle yanlış algı oluşturma çabaları toplumumuzun ülkesine olan güvenini bir kez daha derinden sarsacaktır.” dedi.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.