Batı’da hükümetlere karşın sokaklarda ve üniversitelerde İsrail’e öfke yükseldi

AA

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansının (AA) "İsrail’in Gazze’deki Soykırımının 1. Yılı" başlıklı evrakının dördüncü haberinde, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerde hükümetlere karşın 7 Ekim'den bu yana düzenlenen Filistin'e dayanak, İsrail'e karşı protesto şovları derlendi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği taarruzlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bini, yaralı sayısı 96 bini aştı.

Batı'da ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, Hollanda, Almanya, Belçika, Avusturya ve İtalya başta olmak üzere çok sayıda ülkede yüz binler, aylarca İsrail'in sivil ayrımı gözetmeden düzenlediği taarruzlara karşı protesto şovları düzenledi.

İsrail'in taarruzlarının durması, sivillerin ve sivillere ilişkin tesislerin gaye alınmaması ve bölgeye acil insani yardıma müsaade verilmesi davetleri yapan göstericiler, şovlarla hükümetlerini ve memleketler arası toplumu misyona çağırdı.

Batılı ülkelerin başkentlerindeki şovlar, hükümetlerin tüm güvenlik önlemlerine karşın başka büyük kentlere yayıldı, İsrail ordusunun çatışmaların şiddetini tırmandırmasıyla şovlar global çapta bir hareket kimliğine bürünmeye başladı.

Tel Aviv idaresinin taarruzlarını durdurmak, İsrail'e silah ve mühimmat satışına son verdirmek ve Gazze'de ateşkes sağlanması için sivil teşebbüslerini sürdüren göstericiler, global çapta İsrail ve İsrail ilişkili şirketler ve eserlere karşı boykot davetlerini da artırdı.

Dünya geneline yayılan şovlarda protestocular, aksiyonlarını kamu binaları ve memleketler arası örgütlerin binalarına taşırken öğrenciler de üniversite yerleşkelerindeki şovlarıyla buna eşlik etti.

Batı'da hükümetlerin sessiz kaldığı İsrail'in taarruzlarına reaksiyon büyürken göstericilerle polisin karşı karşıya gelmesi sonucu vakit zaman şiddet olayları yaşandı.

Filistin yanlısı şovlarda ABD öne çıktı

ABD'nin İsrail'e siyasi ve askeri dayanağı, başta Amerikalılar olmak üzere memleketler arası çevrelerin büyük reaksiyonunu çekerken ABD'liler buna karşı New York ve Washington başta olmak üzere çabucak hemen tüm kentlerde sokaklara döküldü.

Başkan Joe Biden ve idaresinin İsrail'e takviyesine reaksiyon gösteren protestocular büyük meydanların yanı sıra Beyaz Saray ve Kongre Binası'nın civarında da geniş iştirakli protesto şovları düzenledi.

Farklı din ve kökenlerden çok sayıda küme, hükümetin tavrına ve Gazze'deki atakların durmamasına reaksiyon gösterdi. ABD'de federal hükümet çalışanları Nekbe'nin (Büyük Felaket) 76. yılında 16 Nisan'da Beyaz Saray önünde Biden idaresinin İsrail'e verdiği dayanağı protesto etti.

Filistin yanlısı göstericilerin hareketleri durmaksızın devam ederken Gazze'de ateşkes sağlanması ve ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımların kesilmesi talebiyle aksiyoncular, San Francisco Milletlerarası Havalimanı'nın bir kısmını kapattı.

Toplumun her kısmı ve kurumlarını harekete davet eden göstericiler, Washington DC Belediyesine girerek kent idaresinin Gazze'de ateşkesi destekleyen karar tasarısını kabul etmesi davetinde da bulundu.

California eyaletindeki Oakland Limanı'na giren onlarca kişi ise İsrail'e yapılacak silah yardımlarını taşıyacağı sav edilen askeri geminin önünde protesto gösterisi düzenledi.

Batıda Filistin yanlısı şovlar sonuç verdi

Kanada, Gazze'ye dayanak şovlarının öne çıktığı ülkeler ortasında yer aldı. Göstericiler, 15 Şubat'ta Başbakan Justin Trudeau'nun parlamentodaki konuşması sırasında, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ataklarını protesto etti.

Parlamento oturumunda konuşan Trudeau'nun sözleri, protestocuların "Özgür Filistin" ve "İsrail'i silahlandırmayı durdurun" sloganlarıyla yarıda kesildi.

Filistin destekçisi bir küme gösterici, "İsrail'e silah ambargosu" davetinde bulunan pankartlar taşıyarak İsrail'in Gazze'ye taarruzlarını protesto etti.

Dünyanın nerdeyse her yerinde hükümetleri baskı altına alan Filistin yanlısı göstericilerin hareketleri, Kanada üzere birtakım ülkelerde sonuç verdi.

Ülkede önü alınamayan şovların ve reaksiyonların ardından Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, 11 Eylül'de İsrail'e silah satışı için 30 müsaadesi askıya aldıklarını ve Kanada imali mühimmatın İsrail ordusuna satışı için bir ABD şirketiyle yapılan mukaveleyi iptal ettiklerini belirtti.

Hükümetlerin tersine Avrupalılardan Gazze'ye tam destek

Avrupa'da hükümetlerin İsrail yanlısı ya da İsrail ordusunun sivil ayrımı gözetmeksizin yaptığı akınları görmezden gelme tavrı kıta genelinde yüzbinleri sokaklara döktü.

Hükümetlerinin tersine barış, ateşkes ve sivillerin hayatlarının korunması davetlerini yükselten Avrupalılar, kitlesel şovlar tertip etti.

İsrail ve İsrail ile temaslı kurum ve kuruluşları maksat alan Filistin destekçileri, Fransa'nın başşehri Paris'te İsrailli silah firmalarının 17-21 Haziran tarihlerinde düzenlenen memleketler arası Eurosatory Fuarı'na katılmalarını engelleme talebiyle şov yaptı.

Avusturya'nın başşehri Viyana'da "Büyük Felaket-Nekbe'nin" yıl dönümünde binlerce kişi İsrail'in Gazze'ye yönelik hücumlarını protesto etmek için bir ortaya geldi.

Başkentin 10'uncu bölgesindeki Kültürler Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Filistin bayraklarının yanı sıra "Soykırıma hayır", "Terörist İsrail" ve "Özgür Gazze" yazılı pankartlar taşıdı.

İngiltere'nin başşehri Londra'da ise 5 Nisan'da Londra'da binlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik taarruzlarını protesto ederek acil ateşkes davetinde bulundu.

"Dünya Kudüs Günü" aktiflikleri kapsamında, İngiltere İçişleri Bakanlığı önünde toplanan göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları ve İsrail aksisi pankartlarla parlamentoya yürüdü.

Göstericiler, güzergah boyunca "İsrail'i boykot et", "Gazze'de soykırım var", "İsrail terör devleti" yazılı pankartlar taşıyarak "Filistin'e özgürlük", "İsrail işgaline son ver" sloganları attı.

İsveç'in başşehri Stockholm'de 30 Mart'ta Gazze halkıyla dayanışma için Paskalya kutlamasını iptal eden yüzlerce kişi, Filistin'e takviye gösterisi yaptı.

Almanya'nın başşehri Berlin'de de İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesi ve Gazze’ye yönelik taarruzları protesto edildi.

Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen 30 Mart Filistin Toprak Günü'nün 48. yıl dönümü hasebiyle Hollanda'nın başşehri Amsterdam'da toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği taarruzları protesto etti.

Hollanda'nın Utrecht kentindeki Vredenburg Meydanı'nda 17 Mart'ta İsrail'in Gazze'ye yönelik ataklarında hayatını yitiren Filistinli çocuklara dikkati çekmek için yaklaşık 14 bin çocuk ayakkabısı sergilendi.

Öğrenciler, üniversitelerde Gazze nöbetine başladı

İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin'e taarruzları artarak devam ederken üniversiteler, İsrail aksisi şovların odak noktaları olarak öne çıktı.

ABD'nin Columbia Üniversitesinde nisan ortalarında başlayan Filistin'e dayanak şovları sonucu dünyanın dört bir yanında öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye hücumlarını protesto etmek maksadıyla yerleşkelerinde toplandı.

Batı ülkelerindeki üniversite öğrencileri ise bu kapsamda okullarda Gazze nöbeti başlatırken üniversite idarelerini İsrail'in şiddet hareketlerini kınamaya ve ateşkes davetinde bulunmaya davet etti.

Öğrenciler, İsrailli şirketlerden hizmet alınmaması ve bunlarla bağların koparılmasını isterken üniversite idareleri ise olayları güvenlik önlemleriyle bastırmaya çalıştı.

Çok sayıda okulda polisin müdahalesi sonucu yüzlerce öğrencinin gözaltına alınmasına rağmen şovların büyüyerek başka üniversitelere de yayılması İsrail hücumlarının dünya medyasında yer edinmesini sağladı.

ABD başta olmak üzere, birtakım Batılı üniversitelerdeki idareler ise bir müddet sonra öğrencilerin taleplerini karşılamak ismine yapan adımlar atarak İsrail irtibatlı şirketler ve kurumlarla işbirliklerinin iptal edildiğini ve yeni işbirliklerinde öğrencilerin belirleyici olacağını duyurdu.

Yalnızca ABD'de 140 üniversitede öğrenciler Gazze'ye dayanak hareketleri yaparken Harvard Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, California Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Gent Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi, Viyana Üniversitesi, Lozan Üniversitesi, Valensiya Üniversitesi, Almanya’nın başşehri Berlin’de bulunan Hür Üniversitesi, Brüksel Özgür Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi ve Cenevre Üniversitesi, öğrenci protestolarının öne çıktığı Batılı üniversiteler oldu.

Gösterilere dayanak veren kimi profesörler de üniversite idaresinin İsrail ile işbirliğini sürdürme kararını kınayan açık mektuplar imzaladı.

Filistin destekçisi binlerce öğrenci gözaltına alındı

Öğrenci protestoları dünya geneline yayılırken birtakım üniversite idarelerinin olayları güvenlik önlemleriyle çözme teşebbüsleri sonucu olaylar çıktı.

Öğrenciler yerleşkelere kamp kurarken üniversite idarelerinin davetiyle gelen polis gruplarının biber gazı dahil sert sistemler kullandığı olaylar sonucu çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

7 Ekim 2023'ten sonra ABD'deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan "ifade özgürlüğü" engellemeleri tartışmalarını alevlendirirken ülke genelindeki öteki üniversitelere yayılan şovlarda 3 bini aşkın kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

California Üniversitesinin San Diego yerleşkesinde ise polisin Filistin destekçisi göstericilerin kamplarına müdahalesiyle 64 kişi gözaltına alınırken bunlardan kimilerine ise süreksiz uzaklaştırma cezası verildi.


Muhabir: Nuri Aydın


Benzer Videolar