Bayburt’un eser yelpazesine kudret narı da eklendi

AA BAYBURT (AA) - Bayburt Üniversitesince deneme emelli ekilen kudret narının çiftçilere yeni gelir kapısı olması gayesiyle çalışma başlatıldı. Öğrencilerin mesleksel uygulama derslerindeki teorik bilgilerini pratiğe aktarmaları ve bilimsel çalışmalarla kentte ziraî üretim çeşitliliğinin artırılması emeliyle merkeze bağlı Gümüşsu köyünde oluşturulan tarım uygulama ve araştırma alanına bu yıl birinci defa kudret narı dikildi. Kapalı alandaki üretimin akabinde gelişimi hayli düzgün seviyede gözlemlenen meyvenin hasadı gerçekleştirildi. Özellikle sıhhat dalında kullanılan ve yüksek çıkar sağlayan meyvenin üretiminin yörede yaygınlaştırılarak çiftçiler için alternatif eser olması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, AA muhabirine, üniversite bünyesindeki geniş ziraî uygulama alanlarında her yıl çok fazla çalışma yaptıklarını söyledi. Kentteki üretim çeşitliliğini artırmak için her yıl yeni eserleri test ettiklerini belirten Türkmen, "Üniversite olarak kentimizde ziraî üretime dayanak sağlamak gayesiyle hem çiftçilerimizin üretimini yaptığı bitkilerle ilgili farklı değerlendirmeleri yapıyoruz hem de bilhassa çiftçilerimizin tanımadığı eserlerin kentimize uygunluğuyla ilgili araştırmaları bilimsel perspektifle yürütüyoruz." dedi. Türkmen, bu kapsamda deneme ekimi yaptıkları kudret narını da başarılı formda ürettiklerini tabir etti. Alandaki çalışmalarla ilgili bölgedeki üreticilerin bilgilendirildiğini anlatan Türkmen, şu değerlendirmede bulundu: "Mevsim şartlarından ötürü yaz devrinde tartı verdiğimiz üretim çalışmalarıyla ilgili bilimsel bulguları da çiftçimizin yararına sunmak üzere eğitim öğretim periyodu başladığı andan itibaren seminer ve çalıştay üzere eğitim faaliyetleriyle çiftçiler ve ilgili kuruluşlarla paylaşmaya özel değer gösteriyoruz. Yaptığımız çalışmalar, ileride hem katma pahası yüksek ziraî eserlerin sayısının artırılması hem de eser çeşitliliğinin sağlanması açısından çok büyük katkı sağlayacaktır. Topluma, kentimize katkı sağlama misyonuyla ziraî alandaki faaliyetlerimizi titizlikle önümüzdeki yıllarda da yürüteceğiz." "Üreticilerimizi gelir kapısı daha yüksek eserlerle tanıştırmak istiyoruz" Gıda Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan ise araştırma alanında öğrencilerle birlikte her yıl yeni çeşit ve çeşitlerin adaptasyonu konusunda uygulamalar yaptıklarını söyledi. Bu yıl eser yelpazesine kudret narını da eklediklerini belirten Erdoğan, "Buradaki gayemiz ilimiz ve bölgemizdeki eser çeşitliliği sayısını artırmak lakin bunu yaparken de birebir vakitte vilayetimizde ünite fiyatı yüksek, üreticilerimizi gelir kapısı daha yüksek olabilecek eserlerle tanıştırmak istiyoruz." diye konuştu. Erdoğan, kudret narının son periyotta dünyada olduğu üzere Türkiye'de de tanınan meyveler ortasında yer aldığını, bilhassa tıbbi hedefli kullanımının epeyce yaygınlaştığını belirtti. Bayburt'ta örtü altı tarım yoluyla yetiştirilen kudret narından yüksek randıman alınabileceğini ortaya koyduklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi: "Ülkemizde ekseriyetle Yalova ve Bursa ile Ege Bölgesi'nde yetiştirilen bir eser. Bayburt sıcaklık manasında o bölgelerden farklı lakin kapalı ortamda, örtü altı yetiştiricilikle bunu başarmak mümkün. Tıpkı vakitte örtü altı yetiştiricilikle ilgili bölgemizde büyük dayanaklar var. Örtü altı yetiştiricilikte farklı eserler de ek edilmesi manasında değerlendirilebilecek bir eser. Biz denedik, başarılı oldu ve eserin randımanı de epeyce yüksek. Tıbbi gayeli kullanılan bir eser ancak birebir vakitte yaprakları, meyvesi, tohumları zerzevat olarak da değerlendirilebilen eserler lakin dünyadaki en büyük kullanım alanı tıbbi hassasiyet olarak sıhhat alanında kullanılıyor." Erdoğan, tarım uygulama ve araştırma alanının 1200 metrekare olduğunu, kudret narı üretimini ise 400 metrekarelik kısmında gerçekleştirdiklerini söz etti. Hasadın akabinde kıymetlendirme yaptıklarını anlatan Erdoğan, üreticilerin kudret narından dekar başına 2,5 ton eser alabileceğini kestirim ettiklerini kelamlarına ekledi. İl genelinde patates, beyaz lahana, tarhun, fasulye ve mısır, üretim ölçüsü açısından öne çıkan eserler ortasında yer alıyor. Üniversitenin tarım uygulama ve araştırma alanında daha evvel yapılan aronya, mor patates ve Hokkaido kabağı üretiminde de muvaffakiyet sağlanmıştı.
Muhabir: Beşir Kelleci
Benzer Videolar