Birinci TBMM’nin yaratıcı gücü

Nisan’ın 23’ü, ulusal egemenliğimizin yaratıcı gücünü TBMM ile yarattığımız günün yıldönümüdür. 23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 19 Mayıs 1919’dan sonra 23 Nisan 1920 tarihi gururla andığımız milli bayramlarımız arasında ayrım yapmadan kutladığımız Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır. Günümüzün genç nesilleri çok iyi bilmelidirler ki Türkiye Cumhuriyeti alın teri göz nuru dökülerek verilen bir mücadele ile kuruldu.

19 Mayıs 1919 tarihinden sonra bir taraftan Anadolu’da her türlü olanaksızlıklar karşısında işgalci emperyalist güçlere karşı mücadele verilirken, diğer tarafta yeni devletin temellerinin atılmasına çalışılıyordu. 23 Nisan 1920 tarihinde Anadolu’nun birçok ilinden şalvarlı, çarıklı, sarıklı yurtsever insanlar Ankara’ya gelerek Mustafa Kemal ile beraber hareket edip, Ankara Ulus’ta bulunan Hacı Bayram Camii’nde Cuma namazını kıldıktan sonra ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni yaratmışlardır. O tarihte benim şehrim olan ve Menteşe olarak bilinen Muğla ilini de Börekçizade Rıfat Efendi, Dr. Rüştü Aras, Ethem Fehmi Bey, Hazma Hayati Öztürk, Emin Kamil Bey ve Muğla Evkaf Müdürü Sadettin Bey Milletvekili olarak temsil etmiştir. (Kaynak: Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş’in araştırması)

 

GAZ LAMBALARIYLA ÇALIŞMA

Ankara’ya gelen milletvekilleri Birinci Büyük Millet Meclisi binasında okullardan getirilen tahta sıralarda oturup, gaz lambaları altında yerine göre uyumadan sabahlara kadar çalışıp, karavanalardan tahta kaşıklarla yemek yiyip karınlarını doyurarak çalışmışlardı. Ankara Ulus semtinde TBMM eski binasını bu gün müze olarak o günleri bizlere yaşatmaktadır. Meclisin eski binasını gezen insanlar o günlerin kıymetini çok iyi bilerek, Milli Meclis’in yaratıcı gücünü görürler. Ülkemiz çok zor şartlardan bu günlere geldi. O zor şartlarda çalışan Büyük Millet Meclisi’nin yaratıcı gücü Kurtuluş Savaşı’nın da başarıya ulaşmasına en büyük desteği verdi. Yani TMMM askeri savaşın bir eseri değil, askeri savaş TBMM’nin başarısı ortaya çıkarmıştır. Bu durumun böyle olduğunu Meclisin eski binası gezenler,  bunu orada canlı olarak görürler.. İnsan o manzarayı eski meclis binası içerisinde gördüğü zaman Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının ne büyük insan olduklarını daha iyi anlıyor. Ben bunları Ankara’ya her gidişimde yaşıyorum. Tarihimizin önemli bir dönüm noktasını oluşturan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı aynı zamanda ülkemizde çocuk bayramı olarak da kutlanır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden tek ülke özelliğini taşıyan Türkiye’de aydınlık ve güçlü bir gelecek için çocuklarımıza da değer vermenin bilinci ile bu konuyu değerlendirmeliyiz. Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 92. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu bayramımız dünya çocuklarını da kapsayacak şekilde kutlanmaktadır.

Daha önceki yıllarda iki defa 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sırasında Ulusal Egemenlik Koşusu da Ankara’da TBMM eski binasından başlayarak yeni TBMM binasına kadar koşuldu ve büyük ilgi de görmüştü.

Ama son yıllarda 23 Nisan günleri bu koşu yapılmaz oldu. Ülkemizde 23 Nisanların önemlerini özellikle bayram olarak kendilerine hediye ettiğimiz çocuklarımıza sürekli anlatmalıyız.

 

Benzer Videolar