Buca Belediyesi Kadınların Umudu Oldu

19 Nisan 2024 - 16:08

Buca Belediyesi Kadınların Umudu Oldu

Buca Belediyesi Kadınların Umudu Oldu
Son Güncelleme :

10 Ağustos 2015 - 17:07

661 okuma
(Last Updated On: 10/08/2015)

Buca Belediyesi hizmetlerine aralıksız devam ediyor. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere her yaşta ilçe sakiniyle ilgilenen Başkan Levent Piriştina, şimdi de yılda 4 bin kadını meslek sahibi yapacak müjdesini açıkladı. Eğitim konusundaki hassasiyetiyle tanınan Buca Belediye Başkanı, ilçedeki okulların tadilatını yaparken, okuma yazma kurslarıyla da cehaletle savaşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Buca Belediyesi, ilçede yaşayan kadınları meslek sahibi yapmak için açtığı meslek edindirme kurslarının kapasitesini arttırdı. Evka-1 Semt evinde yılda bin kadını meslek sahibi yapan Buca Belediyesi, Çamlıkule Kültür Merkezi içerisinde açılan semt evinde ise yılda 3 bin kadını meslek sahibi yapacak. Buca Belediyesi, ilçede kadın istihdamını arttırmak için semt evlerindeki kursların kapasitesini arttırdı. Evka-1’deki semt evinin ardından Çamlıkule Kültür Merkezi’nin birinci ve ikinci katı da semt evi kurslarına göre yenilendi. Yılda 3 bin kadını meslek sahibi yapacak semt evinde kuaförlük, dikiş nakış, dekoratif el sanatları, bilgisayarlı muhasebe, konfeksiyon düz makine, bilgisayar işletmenliği ve ev tekstili kursları yer alıyor. Kurs eğitimlerini tamamlayan kadınlar meslek sahibi olmanın yanı sıra kurs süresince ortaya çıkardıkları el emeklerini belediye tesislerinde sergileme fırsatı buluyor. Kadınlar bu sayede, aile ekonomilerine de katkıda bulunuyor.

ARTIK DAHA MUTLULAR

Kadın istihdamının ülke genelinde önemli bir sorun olduğunu söyleyen Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da, Buca’da bu orantısızlığı yok etmek adına çalıştıklarını söyledi. Piriştina, “Bizler kadınlarımızı üretime katmak, sosyal hayata dahil etmek istiyoruz. Bu anlamda meslek edindirme kurslarını önemsiyoruz. Bu kurslardaki kursiyer bayanlar meslek edindikleri gibi özgüven sahibi de oluyor” dedi.

OKULLARA İLK FIRÇA BAŞKAN PİRİŞTİNA’DAN

“Eğitime yatırım geleceğe yatırımdır” diyerek, eğitim projelerine ağırlık veren Buca Belediyesi yaz tatilinde 40 okulun tadilatını yapıyor. ‘Siz Tatile Biz Tadilata’ sloganıyla yola çıkan belediye, 40 günde bitirmeyi hedeflediği çalışmalara, Göksu Mahallesi’nde ki Gazi Ortaokulu’ndan başladı. Eline fırçayı alarak ilk boyayı süren Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina,  “Çorbada tuzumuz olsun, mücadelede payımız olsun istedik. 40 gün sonra çocukların yüzü güldüğünde ne kadar özel bir iş yaptığımızı daha da iyi anlayacağız” dedi. Bucalı öğrencilerin daha temiz ve huzurlu ortamlarda eğitim almalarını hedeflediklerini söyleyen Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Bu ülkenin, İzmir’in, Bucamızın geleceği çocuklarımızın yaz tatili sonrası döndüklerinde daha iyi ortamda eğitim almaları ve sağlıklı şekilde yetişmeleri için pırlantalarımızın okullarında tadilata başladık. Öğrencilerimiz zor şartlarda, bazen imkansızlıklarla eğitim mücadelesi veriyorlar. Biz de bir çalışma yaptık ve 80 okul içinden acil olan 40’ını belirledik. 40 gün 40 gece uyumazsak bunu tamamlarız dedik. Daha mutlu, huzurlu, eğitime ve Buca’ya yakışır eğitim kurumlarını hazırlamak istedik. Okullarda farklı ihtiyaçları var, tamamlayacağız. Bütünsel bakıldığında kaliteli eğitim ortamı ağlayacağız. Çorbada tuzumuz olsun, mücadelede payımız olsun istedik” dedi. Proje kapsamında okullarda ilk olarak iç ve dış boya işleri yapılıyor. Spor salonlarının düzenlenmesinin yanında, okul içinde yer alan engelli sınıfı, tuvalet ile lavabolar, anasınıfı ile çocuk oyun alanlarında da tadilat yapılıyor. Ayrıca okul bahçelerinin tümüne de çocukların tiyatro oyunları oynayabileceği, resmi törenlerin yapılacağı tören alanı oluşturuluyor. Okullar 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında öğrencilerin kullanımına hazır olacak.

OKUMA YAZMA KURSLARIYLA HAYATA TUTUNDULAR

Genellikle minik öğrencileri görmeye alışık olduğumuz okul sıraları, bu kez anneleri ağırlıyor. Kimi okumaya, kimi de yazmaya çalışıyor. Çoğunluğu hayatlarında okul yüzü görmeyen kadınlar, Buca Belediyesi’nin Çamlıkule Semt Evi’nde açtığı okuma yazma kurslarında alfabe ile tanışmanın mutluluğunu yaşıyor, geleceğe umutla bakıyorlar. Buca Belediyesi’nin Halk eğitim Merkezi ile ortaklaşa yürüttüğü okuma-yazma kursları kadınların yüzünü güldürüyor. Bugüne kadar otobüslerin hat numarasını bile okuyamayan, hiç okul yüzü görememiş kadınlar, Buca Belediyesi Semt Evi’nde düzenlenen ücretsiz okuma- yazma kurslarında hayata yeniden başlıyor. Haftanın 5 günü süren eğitimlerde 120 saatlik birinci kademe ve 180 saatlik ikinci kademe kursları tamamlayanlar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı diploma almaya hak kazanıyor. Hepsi en az minik öğrenciler kadar heyecanlı. Yaşlı ellerinde kitapları, güzel yazı defterleri; hayatları boyunca süren karanlıktan kurtulmaya çalışıyorlar. Ulaşım araçlarının hat numarasını okuyamadan, hastaneye gidiş yolunu bilmeden yaşadıkları günleri unutmaya çalışıyorlar. Kimseye ihtiyaç duymadan günlük hayatlarını sürdürebilmek büyük bir mutluluk onlar için.

ÜZÜM BAĞI’NIN İLK FİDANLARI DİKİLDİ

Buca Belediyesi, ilçenin en önemli değerlerinden biri olan üzümü ait olduğu topraklarla buluşturmak için ilk adımı attı. Kaynaklar bölgesinde 14 dönümlük alanı kapsayan “Üzüm Bağı”nın ilk fidanları düzenlenen tören ile dikildi. Üzüm Bağı’nın ilk fidanlarını hemşerileri ile birlikte diken Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Bizler tarımı artırıcı, özendirici, vatandaşlarımızı, gençlerimizi tarımla buluşturan, onların tekrardan tırnaklarının arasına toprağı bulaştırdığımız projeleri çok önemsiyoruz” dedi. Buca’nın kaybolan değerlerini yeniden kentle buluşturmak amacıyla hazırlanan projelerden biri olan “Üzüm Bağı”nın ilk fidanları düzenlenen törenle dikildi. Üzüm üretimini canlandırmak için harekete geçen Buca Belediye Başkanı Piriştina, Kaynaklar bölgesinde 6 çeşit üzümün yetiştirileceği yaklaşık 14 dönümlük alanda, ilk fidanları hemşerileri ile birlikte dikti. Buca’nın üzümle özdeşleştiğini belirten Piriştina, “Biz cezbedici olacağız. Şu an sadece 33 kişi üzümle uğraşıyor bölgemizde, hem bunun sayısının artmasına vesile olacağız hem de somut bir emsal olacağız” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Piriştina, Üzüm Bağı’nın ilk fidanını hemşerileri ile birlikte dikti.

2 LİTRE ATIK YAĞA BİR LİRA

Atık yağların çevreye verdiği zararı önlemek için evlerden atık yağ toplama kampanyasına devam eden Buca Belediyesi, belediye hizmet binası önüne “Baytom” adı verilen atık yağ kumbarası kurdu. Evinde biriktirdiği 2 litre atık sıvı yağını makinaya boşaltanlara 1 lira veren kumbaranın tanıtımını yapan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Birbirimize olan sevgiyi, saygıyı çevreye de gösterirsek geleceğe hazırladığımız çocuklarımıza daha temiz bir çevre bırakırız” dedi. Evlerde lavabolara dökülen atık yağların çevreye ve yer altı sularına verdiği zararları önlemek için atık yağ toplama çalışmalarını sürdüren Buca Belediyesi, ilçede hem çevreyi koruyacak hem de para kazandıracak yeni bir uygulama başlattı. Belediye, hizmet binası önüne atık yağ kumbarası kurdu.

Piriştina, projenin amacına ulaşmasında en önemli görevin kadınlara düştüğünü, gelen talep ve gösterilen duyarlılığa göre kumbara sayısını arttıracaklarını söyledi. Buca’da ilk kez hayata geçen uygulamanın geri dönüşüm için çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Başkan Piriştina, “Bu uygulamayı ilk defa belediye önünde deniyoruz ama kadınlarımızın göstereceği ilgiye göre Şirinyer’e ve muhtarlık önlerine kurmak suretiyle sayısını arttıracağız. Birbirimize olan sevgi ve saygıyı çevreye de gösterirsek hem biraz para kazanır aile bütçesine katkıda bulunur, hem de geleceğe hazırladığımız çocuklarımıza daha temiz ve daha düzgün bir çevre bırakırız” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.