Çanakkale Kültür Yolu Şenliği 31 Ağustos’ta başlayacak
AA
ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale, 31 Ağustos-8 Eylül'deki şenlikle 9 gün boyunca birbirinden farklı aktiflik ve tecrübelere mesken sahipliği yapacak. Kent, konserler, stantlar, atölyeler, söyleşiler, gastronomi tecrübeleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek.
Kentte 50'den fazla noktada düzenlenecek 500 civarı aktiflikte, 1000'e yakın sanatçı halkla buluşacak.
Festival, 31 Ağustos Cumartesi günü Anadolu Hamidiye Tabyası Hangar'daki "Anmak-Anlatmak Çanakkale 1915" standıyla başlayacak.
Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi'nde kurulacak ana sahnedeki konserlerde, Murat Boz, Derya Uluğ, Gazapizm, Can Bonomo, Ebru Yaşar, Emre Fel, Buray, Berkay, Gökhan Türkmen sevenleriyle bir ortaya gelecek.
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosunun "Yüzyılın Şarkıları", İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Devlet Halk Dansları Topluluğunun "Türkülerimiz ve Oyunlarımız" ile sanatçı Orhan Çakmak'ın konseri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Şehrin dört bir yanı stant alanı
Festivalde kentin farklı noktalarında birbirinden özel stantlar de halka buluşacak.
"Çiçeklere Övgü: Hikea ya da Yeryüzü" standı Devlet Hoş Sanatlar Galerisi, "Porselene Giden Yolda Mavi Beyaz" Çanakkale Konutu, milletlerarası platformlarda büyük muvaffakiyet elde eden Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" heykeli Eski Kilise, Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkati çeken Naci El Ali'nin, özgürlük gayretinin sembollerinden biri haline gelen "Hanzala" karakterlerinden oluşan standı Manfred Osman Korfman Kütüphanesi, "Aeneas'ın Göçü" standı ve kültürel varlıkları muhafazayı teşvik eden "Kaçış Yok" standı Troya Müzesi, "Ben Blegen Troya'yı Kazanmaktan Geliyorum" standı Troya Ören Yeri Blegen Meskeni, "Kaz Dağları'nın Çiçekleri: İpekten Sanata" standı Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, "Coğrafya Geleneğin Bahtı: Çanakkale" standı Mahal Sanat Stüdyosu, "Taşa Toprağa Övgü" standı Mahal Sanat Galerisi, "Dardanel Cam Negatifler Sergisi" Mehmet Akif Ersoy Vilayet Halk Kütüphanesi Fuaye, "Anmak-Anlatmak Çanakkale 1915" standı ise Anadolu Hamidiye Tabyası Hangar'da sunulacak.
"Türkiye'nin Hoşlukları Fotoğraf Sergisi" de şenlik boyunca Çanakkale Kordon'da fotoğrafseverlerin beğenisine sunulacak.
Dr. Ümit Aktaş, Fenomen Ömer Başdoğan ile sunucu Mehmet Akif Ersoy, Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Prof. Mustafa Tunçalp, Prof. Canan Dizdar Terwiel ve Pepijn Van Den Nieuwendijk, Kültür ve Turizm Bakanlığı ses sanatçısı Züleyha Ortak, klinik psikolog ve yazar Beyhan Budak, Prof. Dr. Nurettin Arslan ve Prof. Dr. Rüstem Aslan, muharrir Yiğit Aksoy, gazeteci Ercan Arslan, gerçekleşecek etkinliklerde kendi alanlarında değerli bilgileri iştirakçilerle paylaşacak.
"3. Troas Sempozyumu" Troya Müzesi Safvet Paşa Konferans Salonu, "Yaşayan Miras Söyleşisi ve Çalıştayı" ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Necip Fazıl Kısakürek Sahnesi'nde Çanakkalelilerle buluşacak.
Ayrıca şenlikte "Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları" düzenlenecek.
Komedyen "Gökhan Ünver" de stand-up gösterisiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi'nde olacak.
Sanatla dolu 9 gün
Klasik müzikten türkülere, operadan tanınan müziğe ve dünya ezgilerine kadar geniş bir yelpazeyle Çanakkaleliler, belirlenen şenlik alanlarında sahne performanslarıyla buluşacak.
Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesinin dönem boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da şenlikte yer alacak.
Devlet tiyatroları oyunları "Rumuz Goncagül", "Profesyonel" ile "Öylesine Bir Dinleti", "Sihirli Flüt (Tamino'nun Rüyası) W.A.Mozart" ve "Napoliten Konseri" operaları şenlik kapsamında izlenebilecek.
Festival müddetince Devlet Hoş Sanatlar Galerisi, Nedime Hanım Konağı, Çanakkale Konutu, Handesanat Atölyesi, Troya Müzesi Çocuk Aktiflik Alanı üzere birbirinden farklı noktalarda, "Kültür Koruyucuları Eğitim ve Aktiflik Atölyesi", "Çarpana Dokuma", "İpekten Sanata", "Ebru Atölyesi", "Troya’da Mavi Beyaz", "Seramik Atölyesi", "Keçecilik Atölye Çalışması", "Ahşap Baskı", "Geri Dönüşen Camlar Cam Dekorlama" üzere klâsik sanat atölyeleriyle farkındalık oluşturulacak.
Anı dalışıyla tarihe yolculuk
Ayrıca Anadolu Hamidiye Tabyası Dalış Noktası'nda anı dalışları gerçekleştirilecek.
Troya Müzesi ve Troya Ören Yeri "Face In the Hole Board Hadrian", Çanakkale Kordon ise "Fotomaraton" ve "Extreme-Bisiklet Şov" aktifliklerine mesken sahipliği yapacak.
Kolin Otel'de "Troya Sinema Platform", Troya Müzesi Onarım Laboratuvarları'nda "Perdeler Açılıyor" aktiflikleri ve Çanakkale Seramik Müzesi'nde "Geleneksel Çanakkale Seramikleri Çalıştayı" gerçekleştirilecek.
Troya Müzesi'nde "Homeros'un İzinde Troya" aktifliği de ziyaretçilerini ağırlayacak. Troya Müzesi ayrıyeten "Müzede Yoga", "Kekeça Mitolojik Öyküler: Troya Atı" aktifliklerine konut sahipliği yapacak. Alexandria Troas Ören Yeri'nde "İskender'in Kenti: Alexandria Troas" aktifliğine yer verilecek.
Parion hafriyat alanına da Parion Antik Kenti gezisi düzenlenecek. "Aristo'nun Müsaadeden Assos" aktifliği Assos Ören Yeri, "Çanakkale Kahramanlarının İzinde" aktifliği ise Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde yapılacak.
Şehitlere hürmet bisiklet sürüşü aktifliği olan 13. Çanakkale Bisiklet Tipi da şenlik kapsamında gerçekleştirilecek.
Festivalde ayrıyeten Yaşayan Miras Gezisi (Coğrafya Geleneğin Bahtı: Çanakkale Standı, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile Seramik Müzesi ziyaretleri) düzenlenecek.
Çocuklar için festival
Anadolu Hamidiye Tabyası Çocuk Aktiflik Alanı'nda kurulacak birbirinden renkli aktiviteler ve atölye çalışmaları, sahne şovları, tiyatrolar, oyun alanları ve daha birçok aktifliğin yer aldığı "Çocuk Köyü" ile çocuklar gönüllülerince eğlenecek.
Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi sinema karakterlerinin sahne şovları, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve fotoğraf üzere sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları şenlik boyunca çocuk köyünde olacak.
Gastronomik zenginliği ve coğrafik işaretli eserleriyle de öne çıkan Çanakkale'de "Festival Lezzet Durağı" olarak 11 farklı nokta belirlendi.
Çanakkale Kültür Yolu Şenliği Lezzet Durakları'nda yerli ve yabancı ziyaretçiler, asırlara dayanan lezzetleri, öyküsüyle, gereciyle deneyimleme ve keşfetme imkanına sahip olacak.
Muhabir: Çiğdem Münibe Alyanak
Muhabir: Çiğdem Münibe Alyanak