Cumhurbaşkanı İzmir’i yatırıma adres gösterdi

29 Mart 2024 - 05:30

Cumhurbaşkanı İzmir’i yatırıma adres gösterdi

Cumhurbaşkanı İzmir’i yatırıma adres gösterdi
Son Güncelleme :

19 Ocak 2010 - 22:00

159 okuma
(Last Updated On: 19/01/2010)

kosk4Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu’nu kabulünde İzmir’in yatırımların merkezi olması mesajını verdi. Gül, İzmir’in EXPO 2015 adaylığı sürecinde yakaladığı birlik ve beraberlik ortamını iyi değerlendirdiğini belirterek, önümüzdeki süreçte bunun yabancı sermayeli yatırımları çekmek amacıyla koordineli bir şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi. Gül ayrıca, yeni yatırım ve dış ticaret bağlantıları için İzmirli sanayici ve işadamlarının kendisi veya Başbakanın katıldığı yurtdışı gezilerine ilgi göstermesini de önerdi.

 

 

 

 

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. EBSO Heyeti ayrıca Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa’yı da ziyaret ederek sanayicilerin bakanlıkları ile ilgili konularını aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül, EBSO Heyetini Çankaya Köşkü’ndeki kabulünde, İzmir’in her açıdan gözde ve avantajlı bir kent olduğunu vurguladı. “İzmir’in gerilediği tartışmalarına takılmayın. Bu psikoloji taşralaşmayı getirir” diyen Abdullah Gül, Ankara’nın idarenin merkezi konumu bir yana bırakıldığında İzmir’in Türkiye’nin iki büyük kentinden biri olduğuna işaret etti.
Türkiye’de 10 yıl öncesine göre çok büyük değişiklikler olduğunu, köklü ekonomik reformlar yapıldığını belirten Gül, “Bölgemizin Çin’i olarak nitelendiriliyoruz. Potansiyeli yüksek, riski az olan ülkeyiz. Yabancılar, öngörülebilir ortamda iş yapmanın farkını görüyor. Kriz ortamında bile 28 milyar dolarlık yatırım geldi. Başkalarının tasarruflarını çekmeliyiz. Yurtdışına atadığım büyükelçilere de yüzde 70 ekonomi ağırlıklı çalışmaları gerektiğini, ekonomi, ticaret ve yatırımın önemli olduğunu söylüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, yeni yatırımların çekilmesi açısından Ege ve İzmir’in çok iyi tanıtılması, sunulması gerektiğini ifade ederken sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemize tahminimizin ötesinde yatırım geleceğine inanıyorum. İstanbul ve çevresi doymuş durumda. Bu nedenle İzmir’de yabancı sermaye yatırımlarını çekme ve ortaklık kurmada aktif olmak gerekiyor. Ege ve İzmir’i yabancı sermayeye daha çok tanıtmalıyız. Bu konuda İzmir ve Ankara olarak daha çok koordineli çalışalım. İzmirliler yurtdışı gezilerine ilgi göstermeli. İzmir’de hemen her sektörde üretim var. Turizm çok önemli bir konu. Antalya’da sadece otel ve deniz var, yılda 10 milyon turist geliyor. İzmir’de Selçuk, Efes, Çeşme, Urla başta olmak üzere deniz ve güneşin yanı sıra tarih, kültür zenginliği de var, sağlık turizmi imkanı var. Civar illerdeki potansiyel de değerlendirilebilir. Havaalanlarımız yeni ve çok modern. Avrupa ülkelerinde bile en fazla 2-3 modern havaalanı varken bizim en az 10 modern havaalanımız var. Yenileri de yapılıyor.
İzmir ve Ege’de turizmde hamle yapmalıyız. EXPO’da verdiğimiz emeklerin boşa gitmediğine inanıyorum.”

Yatırımdan, üretimden, enerjiden vazgeçemeyiz
Türkiye’nin büyük ve siyasi ağırlığı olan bir ülke olduğuna dikkat çeken Abdullah Gül, üretimin ve yerli sanayinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, “Tarımda, sanayide yatırımı başlatacak olanlar yine bizim insanlarımızdır. Yabancılar, bu yatırımlar bir noktaya gelince ortak oluyor, yabancıların ortaklıkları ya da şirket almaları bize yeni sermaye oluyor. Sanayide, madencilikte, tarımda, her sektörde teşvikler var. İhracat imkanları artırılabilir. 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için yatırım, üretim ve bunu destekleyecek enerji lazım. Nükleer enerjiye geçememenin eksikliğini yaşıyoruz. Bugün dünyada çevre bilincinin yüksek olduğu ülkelerde bile nükleer enerjiden yararlanılıyor” diye konuştu.

İzmir İktisat Kongresi’ne start verecek
Cumhurbaşkanı Gül, İzmir İktisat Kongresi’ne de start veriyor. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ile Mehmet Aydın’a İzmir İktisat Kongresi düzenlenmesi isteğini hatırlatıp Cumhurbaşkanı Gül’den de destek istedi. İzmir İktisat Kongresi’nin hükümeti, icrayı ve sivil toplum kuruluşlarını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “İktisat Kongresi İzmir’den başka nerede olur? Amacımız sadece 1-2 günlük toplantı yapmak olmamalı. Çeşitli aktivitelerle bir haftaya yayılmalı. Aynı çerçevede başka toplantılar da organize edelim. 2010 iyi bir yıl. İlgili bakanları çağırıp görüşeceğim. İzmir İktisat Kongresi’nin inşallah 2010’da gerçekleştiririz” dedi.

Önceliğimiz istikrar
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, ekonomik kalkınmada başarı için istikrarın önemini anlattı. Tiryaki, AB’nin Türkiye hakkındaki son ilerleme raporunda bile siyasi partiler arasındaki anlaşma ve diyalog eksikliğine dikkat çekildiğini söyledi. Küresel kriz ortamında diğer ülkelerin kendi sanayilerini korumak adına kuraldışı davranışlar sergilediklerini belirten Tiryaki, “Bizim korumacılığa değil, desteğe ihtiyacımız var” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, Cumhurbaşkanı Gül’ün önder ve yol gösterici tavırlarından duyulan memnuniyeti dile getirdi. Yorgancılar, Cumhurbaşkanı Gül’e İzmir’in EXPO 2015 adaylığı sürecinde gösterdiği çaba, İzmir’e sahip çıkma ve kente kazandırdığı birlik beraberlik ruhu için bir kez daha teşekkür ederken, iş dünyasına daha fazla vakit ayırabilmesi amacıyla en az iki gün sürecek bir program için İzmir’e davet etti.
“Sanayici olarak bizlerin beklentisi üretim, yatırım, istihdam ve ihracat” diyen Ender Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstikrar ve yurtdışına verilen güvenin eseri olarak bugün ihracatımızın yüzde 90’ını sanayi ürünleri oluşturuyor. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini konuşuyoruz ama önce bu ihracatı sağlayacak üretimi gerçekleştirmek için enerji lazım. Krizden çok önemli dersler çıkardık. Yerli malı kullanımı artırılmalı. Kamu İhale Kanunu’nda “Yüzde 15 yerli malı kullanılabilir” ifadesi “kullanılacaktır” olmalı. Fransa, Renault’un Clio modelinin Türkiye’de üretilmesine karşı çıktı. AB kendi menfaatini düşünüyor, biz de kendi menfaatimizi düşünmeliyiz. Cumhurbaşkanı olarak içinde bulunduğunuz organizasyonlarda özellikle yurtdışında o güne kadar açılmayan kapılar açılıyor. İş dünyası olarak sizin yanınızdayız.”

Babacan: Dengelerin bozulmasına izin vermeyeceğiz
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel krizin etkilerini hafifletmek için ekonomide gerekli önlemleri aldıklarını ve genel dengelerin bozulmasına izin vermeyeceklerini bildirdi.
EBSO Heyeti’ni Başbakanlık’ta kabul eden Babacan, dünyanın kritik bir dönemden geçtiğini, riskler ve fırsatların bir arada olduğunu söyledi. 2009 yılında krizin dünya ekonomisini yüzde 12 daralttığını, 2010 yılında ancak yüzde 3-4 artış beklendiğini hatırlatan Babacan, bankacılık sisteminde bilanço temizliğinin sürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin krizden etkilenmesini en aza indirmek amacıyla bazı sektörlerde ÖTV ve KDV indirimleri olmak üzere bazı tedbirler aldıklarını vurgulayan Babacan, şöyle konuştu:
“İşlerin düzelmesine paralel olarak biz de önlemleri yavaş yavaş kaldırıyoruz. Genel dengelerin bozulmasına izin vermeyeceğiz. Kamu açıklarının dengelenmesi, makro dengelerin sağlanması gerekiyordu. Hiçbirşey yapmasaydık Türkiye borç sarmalına girecekti. Türkiye’de bütçeler yıllık yapılıyordu. Orta Vadeli Program açıkladık, yatırımcıların en az 3 yıl önlerini görmelerini sağladık. Krizde dünyada 100’den fazla ülkede not kırımı yapılırken bizim notumu iki kere arttı. Bu da istikrarın sonucu. Şimdi uzun vadeli plan yapmaya çalışıyoruz, güveni perçinliyor. Almanya gibi bazı ülkeler bunu anayasalarına koymuş, biz yasal düzenleme yapmaya çalışıyoruz.”
Babacan IMF ile yapılacak stand-by anlaşmasıyla gelecek kaynağın kamu finansman yükünü hafifleterek iç piyasayı canlandırmak amacıyla kullanılacağını kaydederek, “Doları MB’ye yatırıp karşılığında TL alacağız. IMF’den gelecek 1 dolarlık kaynak böylece iç piyasa 1.5 dolarlık olumlu etki yapacak” diye konuştu.

EBSO’nun Ankara Heyeti
Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki
Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Şairoğlu
Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu
Sayman Üye Hüseyin Vatansever
Yönetim Kurulu Üyeleri: Muhsin Dönmez, Berkay Eskinazi, Kamil Porsuk, Eyüp Sevimli, Bayram Talay, Haluk Tezcan, Kenan Yavuz
Genel Sekreter Mustafa Kalyoncu
Araştırma ve Ekonomik İlişkiler Bürosu Şefi Özdem Ekinci

EBSO’nun Ankara dosyası

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Ankara ziyaretleri sırasında sunduğu dosyalarda ayrıntılarıyla yeralan konular şu başlıklar altında toplandı:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
•    İzmir İktisat Kongresi
•    İzmir ziyareti
•    EXPO Projeleri
•    İzmir Limanı/Çandarlı limanı
•    Turizm/Çeşme Yarımadası
•    EBSO Vakfı’na kamuya yararlı vakıf statüsünde vergi muafiyeti sağlanması

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan
•    2010 yılı verimli değerlendirilmelidir.
•    Büyümede süreklilik sağlanmalı ve bağlı olarak istihdam artırılmalıdır.
•    İhracatı artıcı teşvikler uygulanmalıdır.
•    Yeni yatırımlar teşvik edilmelidir.
•    Enerji maliyetleri düşürülmelidir.
•    Finansman sorununa çözüm bulunmalıdır.
•    Serbest bölgeler
•    İzmir İktisat Kongresi
•    Yerli malı kullanımı özendirilmelidir.

Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı
•    Serbest ticaret anlaşmalarında sektörel öncelikler dikkate alınmalıdır.
•    Yerli sanayicilere pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır (Renault / Clio örneği)
•    Yurtdışı  fuar desteklerinde yaşanan sıkıntılar giderilmelidir.
•    Serbest bölgelerdeki uygulamalar üretimi teşvik edici nitelikte olmalıdır.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa
•    Sanayi Sicil Belgesi sanayi odaları tarafından düzenlenmelidir.
•    SAN-TEZ uygulamasının peşin istenen proje tutarının %25 nakit olarak ödenmesi konusu
•    İthalat proseslerinde TSE standartları yeniden uygulanmalıdır.
•    Serbest bölgelerdeki uygulamalar üretimi teşvik edici nitelikte olmalıdır.
•    Aliağa (Petkim Yarımadası) Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi
•    5 milyar dolarlık rafineri lisansının EPDK’dan verilmesi.
•    Petkim yarımadasında kümelenme modelinin uygulanması desteği
•    Nemrut Körfez’inin bölgenin en büyük konteyner elleçleme kapasitesine sahip lojistik merkez haline dönüştürülmesi sağlanmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.