Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Orta Vadeli Programın gayesi, enflasyonun tek haneye düşürülmesidir
AA
ANKARA (AA) - Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2025-2027 devrini içeren Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.
OVP'nin maksadının makroekonomik siyasetleri belirlemek, temel ekonomik büyüklükleri, gelir-gider kestirimlerini, bütçe istikrarını ve borçlanma durumunu ele almak olduğunu belirten Yılmaz, programın ayrıyeten kamu yönetimlerinin ödenek teklif tavanlarını da içerdiğini söyledi.
Yılmaz, OVP'nin, makroekonomik siyaset çerçevesi ve maksatlarıyla öncelikli ıslahat alanlarını ve takvimini ortaya koyduğunu anlatarak, "Bu kapsamda, ekonomik istikrarı sağlamak ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için belirlenen siyasetler ve ıslahatlar, önümüzdeki üç yıllık devirde ekonomimizin yol haritasını oluşturacaktır." diye konuştu.
Geçen yıl yapılan genel seçimlerin akabinde ülkede siyasi belirsizliğin ortadan kalktığına ve seçimsiz uzun bir periyoda girildiğine işaret eden Yılmaz, seçimlerin çabucak akabinde uygulamaya koyulan iktisat programıyla siyaset belirsizliklerini giderdiklerini bildirdi. Yılmaz, güncellenen OVP ile ülkenin istikrarını ve kalkınmasını sağlayacak, refahını artıracak siyasetleri hayata geçirmeye devam edileceklerini kaydetti.
Yılmaz, OVP’nin birinci yılına yönelik uygulanacak siyasetler ve somut önlemlerin 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda detaylı yer alacağını lisana getirerek, OVP hazırlık sürecinde farklı paydaşlarla kapsamlı istişare toplantıları gerçekleştirdiklerini, bu süreçte toplumun çeşitli kısımlarından gelen görüş ve teklifleri dikkate aldıklarını ve daha kapsayıcı bir siyaset seti oluşturulmasını hedeflediklerini bildirdi.
"Programımız muvaffakiyetle çalışmakta ve sonuç üretmektedir"
2025-2027 devrini kapsayan OVP hazırlıklarının haziranda kamu kurumları ile yapılan bütçe görüşmeleriyle başladığını, ilgili kurumlardan siyaset ve önlem tekliflerinin toplandığını, temmuz ve ağustosta makroekonomik bilgilerin değerlendirildiğini, bütçe istikrarı ve kamu harcamaları üzere temel hususlarda tahliller ve toplantılar yapıldığını söz eden Yılmaz, ağustos sonunda OVP taslağının son hale getirilerek ilgili kurumlara ve İktisat Uyum Şurasına sunulduğunu söyledi.
Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile OVP'nin, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazanacağını, hazırlık sürecinin titizlikle planlandığını ve vaktinde gerçekleştiğini belirtti.
Geçen yılki 2024-2026 devri OVP'ye ait değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz eylül ayında uygulamaya koyduğumuz OVP çerçevesinde son bir seneyi değerlendirdiğimizde, temel makroekonomik göstergelerdeki öngörü ve amaçlar değerli oranda gerçekleşmiş olup, mevcut iddialar büyük oranda geçerliliğini korumaktadır. Bu, programımızın aktifliğini ve öngörülebilirliğini ortaya koymaktadır. Birinci olarak, öngördüğümüz takvime uygun olarak dezenflasyon sürecinin tesirleri 2024 yılı haziran ayından itibaren başlamıştır. Bu tarihten itibaren enflasyon oranında bugüne kadar 23,5 puanlık bir düşüş kaydedilmiştir ve bu sürecin devam etmesini bekliyoruz. Büyüme kompozisyonundaki dengelenme ile birlikte cari süreçler istikrarı, beklentilerimizin de altında gerileyerek olumlu bir tablo çizmiştir. İstihdam alanında ise iktisadi faaliyetteki dengelenme eğilimine karşın, işsizlik oranları amaçlarımızın de ötesinde bir düzgünleşme göstermiştir. Kamu harcamalarında aktiflik ve verimlilik arttıkça, bütçe açığı da iddialarımızdan daha olumlu bir seyir izlemiştir. Bu durum, kamu maliyesinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamıştır.
Ayrıca, makroekonomik göstergelerdeki bu olumlu gelişmeler, yatırımcıların ülkemize olan bakışını da olumlu istikamette etkilemiş, kredi notları ve ulusal rezervlerimiz artarken, ülkemizin risk primi düşmüştür. Bu sonuçlar, 2024-2026 OVP'si kapsamında uygulanan siyasetlerin aktifliğini ve iktisat üzerindeki olumlu sonuçlarını net bir halde ortaya koymaktadır. Programımız muvaffakiyetle çalışmakta ve sonuç üretmektedir."
"1 milyon 105 bin ek istihdam imkanı oluşmuştur"
Türkiye iktisadının geçen yılki yüzde 5,1 oranla birlikte 14 yıl boyunca kesintisiz büyüme sürecini devam ettirdiğini belirten Yılmaz, bu yılın birinci yarısında ise ulusal gelir büyümesinin yüzde 3,8 olarak gerçekleştiğini ve iktisadın sağlam temeller üzerinde büyüdüğünü söyledi.
Yurt içi talebin büyümeye katkısının geçen yıla nazaran kıymetli oranda azaldığını, lakin net mal ve hizmet ihracatının büyümeye müspet katkı sağladığını tabir eden Yılmaz, geçen yıl sanayi kesiminin global sıkılaştırıcı siyasetlerden daha fazla etkilendiğini ve ulusal gelir büyümesinden daha yavaş büyüdüğünü, lakin alınan tedbirlerle iktisatta istikrarlı bir büyüme kompozisyonu yakalandığını kaydetti.
Yılmaz, enflasyonla uğraşta dezenflasyon devrine girildiğini, ağustos prestijiyle birikimli TÜFE artış oranının bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran gerileyerek yüzde 52 oranında kaydedildiğini hatırlatarak, bu gelişmenin dezenflasyon sürecinin tesirli olmaya başladığını gösterdiğini, bu eğilimin eylül ayı ve sonrasında da devam etmesini beklediklerini lisana getirdi.
Son bir yılda istihdamın güçlü formda artış gösterdiğini ve işsizliğin değerli oranda gerilediğini, geçen yılın ikinci çeyreğinde 31 milyon 556 bin olan istihdamın, bu yılın ikinci çeyreğinde 32 milyon 661 bine ulaştığını anlatan Yılmaz, "Son bir yılda, bugünden bir yıl geriye gittiğinizde 1 milyon 105 bin ek istihdam imkanı oluşmuştur. Bu artış iktisadın farklı bölümlerinde istihdam imkanlarının arttığını ve iş gücüne iştirakin desteklendiğini göstermektedir." formunda konuştu.
Yılmaz, geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,7 olan işsizlik oranının bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8,8'e gerilediğini, işsizlik oranındaki bu düşüşün istihdam artışının ve genel ekonomik güçlenmenin sonucu olduğunu, uygulanan iktisat siyasetlerinin aktifliğini ortaya koyduğunu vurguladı.
Cari süreçler açığı
Geçen yılın aralık ayı prestijiyle cari süreçler açığının ulusal gelire oranının yüzde 4'lere düştüğünü ve 45 milyar dolarlık bir cari açıkla yılın kapatıldığını aktaran Yılmaz, Haziran 2024 prestijiyle cari süreçler açığının daha da gerileyerek ulusal gelirin yüzde 2,2'sine kadar düştüğünü ve 24,8 milyar dolar düzeyine ulaşıldığını tabir etti.
Yılmaz, cari süreçler açığındaki gerilemenin Türkiye iktisadının dış şoklara karşı direncini artırdığını ve sürdürülebilir bir dış ticaret istikrarına yanlışsız ilerlediğini gösterdiğini belirterek, olumlu tablonun güncellenmiş OVP ile pekiştirileceğini söyledi.
Geçen yıl ocak ayında Türk lirası mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki hissesinin yüzde 39 düzeyinde olduğunu söz eden Yılmaz, bu oranın bu yılın ağustos ayında yaklaşık yüzde 54 düzeyine yükseldiğini bildirdi.
Yılmaz, geçen yılın ortalarında Kur Muhafazalı Mevduat'ın (KKM) toplam mevduatlar içindeki hissesinin yüzde 28’i aştığını, fakat bu oranın süratle gerilediğini ve Ağustos 2024'te yüzde 10 düzeyine kadar düştüğünü belirterek, KKM bakiyesinin tepe yaptığı devirde 3,4 trilyon Türk lirası düzeyine ulaştığını, bugün ise 1,6 trilyon Türk lirasına indiğini kaydetti.
Dolar bazında da geçen yıl KKM'nin en yüksek düzeyinin 140 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu sayının 47,8 milyar dolara düştüğünü aktardı.
"Ekonomi siyasetlerimizin gerçek tarafta ilerlediğinin göstergeleri"
Yılmaz, geçen yılın ocak ayında yüzde 44,4 düzeyinde olan yabancı para mevduatlarının hissesinin, bu yılın ağustos ayında yüzde 36,3’e gerilediğini bildirerek, bu eğilimlerin, iktisat siyasetlerinin tesiri ve finansal istikrarı sağlamak emeliyle atılan adımların muvaffakiyetini gösterdiğini söz etti.
Türk lirasının güçlenmesi ve ulusal para ünitesine itimadın artmasının enflasyonla çaba ve makroekonomik istikrarın sağlanmasında kıymetli bir gelişme olduğunu lisana getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"Geçen yılkinden bugüne baktığımızda rezervlerde değerli gelişmeler görüyoruz. Brüt memleketler arası rezervlerimizin 26 Mayıs 2023 tarihinde 98,5 milyar dolar düzeyinden 23 Ağustos 2024 tarihinde 150,4 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz. 52 milyar dolara ulaşan bu artış ekonomimizin dış şoklara karşı dayanıklılığını arttırmak bakımından son derece olumlu bir gelişmedir.
Aynı süreçte risk priminin yeniden çarpıcı bir formda düştüğünü, 2023 Mayıs'ta 703 baz puanlara kadar yükselmişken 3 Eylül 2024 prestijiyle 283 baz puana gerilediğini görüyoruz. Bunun daha da aşağılara geldiği günleri de bu süreçlerde gördük. Bu düşüş milletlerarası piyasalarda Türkiye'ye olan itimadın arttığını ve risk algısının değerli ölçüde azaldığını göstermektedir. Dış finansmana erişimi kolaylaştıran ve dış finansmanın maliyetini düşüren bu gelişmeyi daha ileri noktalara taşımayı hedefliyoruz. Rezervlerdeki artış risk primindeki düşüş ve Türk lirası mevduatlarının artışı iktisat siyasetlerimizin hakikat tarafta ilerlediğinin ve piyasalarda olumlu yansımalar oluşturduğunun somut göstergeleridir."
Yılmaz, zelzele harcamaları düşüldüğünde 2023 yılı bütçe açığının yüzde 1,6 düzeyine kadar gerilediğini belirterek, zelzele harcamalarının süreksiz ve dönemsel olduğunu, bu harcamaların büyük oranda yatırım niteliği taşıdığını söz etti.
Ekonomimizin sürdürülebilir büyüme ve istikrar amaçlarını gerçekleştirmek üzere atılacak adımları ve öncelikleri belirliyoruz
Yılın birinci iki çeyreğinde ıslahat hareketlerinde ilerleme kaydedildiğini belirten Yılmaz, 2024 yılının ikinci çeyreğinde 8 önlem planlandığını ve bunların 2'sinin tamamlandığını lisana getirdi.
Sürekli nitelikteki 2 aksiyonda ise çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Yılmaz, şunları söyledi:
"Dolayısıyla 2024 yılının birinci yarısı için belirlediğimiz 36 hareketten 24'ünü gerçekleştirdiğimizi tabir edebilirim. Öbür hususlarda da çalışmalarımızı muhakkak bir evreye getirmiş durumdayız. Tamamlanmamış görülen aksiyonlarda de aslında hazırlık süreçlerimiz belirli bir ara almış durumda. Örneğin, İklim Kanunu, İştirak Finans Kanunu, Kamu İhale Kanunu ve KİT Yönetişim Kanunu üzere hazırlıkları değerli oranda tamamlamış durumdayız. Önümüzdeki periyotta Meclisimizin takvimi çerçevesinde bunları kamuoyunun gündemine getireceğiz."
Üç yıllık (2025-2027) süreç için oluşturdukları OVP'de belirlenen makroekonomik siyaset çerçevesine değinen Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti:
"2025-2027 periyodu programının temel gayesi, enflasyonun kademeli olarak tek haneli düzeylere düşürülmesi, büyüme potansiyelimizin dezenflasyon süreciyle uyumlu formda yükseltilmesi, yapısal ıslahatlarla verimliliğe dayalı yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması, sağlanacak refah artışıyla gelirin toplumumuzun tüm bölümlerine daha adil bir halde dağıtılmasıdır.
Bu amaçlar doğrultusunda, para, maliye ve gelirler siyasetlerinin güçlü bir halde eş güdümü sağlanacak ve enflasyonla gayret öncelikli bir alan olarak ele alınacaktır. Yeni OVP devriyle birlikte, ekonomimizin sürdürülebilir büyüme ve istikrar maksatlarını gerçekleştirmek üzere atılacak adımları ve öncelikleri belirliyoruz.
Bu bağlamda, büyümenin kaynaklarında, beşeri sermayenin güçlendirilmesi, sabit sermaye yatırımlarının artırılması ve toplam faktör verimliliğinin yükseltilmesi öncelikli olacaktır."
Yapısal ıslahatlarla verimliliğe dayalı yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılmasının bir başka kritik stratejileri olduğunu vurgulayan Yılmaz, Bu ıslahatlar, ekonomimizin temel yapısını güçlendirerek daha verimli bir üretim ve ticaret ortamı oluşturacaktır. Orta ve uzun vadede, bu ıslahatların katkısıyla, ülkemizi, iktisadımızı, orta-üst gelir kümesinden yüksek gelirli ülkeler kümesine çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
"8 ana başlıkla desteklemeyi öngörüyoruz"
Bir yandan sarsıntının yaralarını sararken başka yandan dirençli kentler oluşturmayı hedeflediklerini bildiren Yılmaz, "Bu amaçlarımızın yanı sıra, gelirin tüm bölümlere adil bir halde dağılımını sağlayarak toplumsal refahı kalıcı bir biçimde arttırmak istiyoruz." dedi.
Ekonomik büyümenin herkes için eşit fırsatlar sunmasını ve toplumun tüm kısımlarına yayılmasını sağlamanın temel maksatları olduğunu tabir eden Yılmaz, tüm siyasetlerini insan odaklı kalkınma anlayışıyla şekillendirdiklerini bildirdi.
Yılmaz, "Son olarak, demografik fırsat penceresinden azami seviyede faydalanılması, bayanların ve gençlerin iktisada iştirakinin arttırılması da yeniden kritik amaçlarımız ortasındadır. Bu, uzun vadeli ekonomik büyüme için büyük bir potansiyel sunmaktadır. Yeni OVP devri, Türkiye'nin ekonomik yapısını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma gayelerine ulaşmak için atılacak kıymetli adımları kapsamaktadır. Programın tüm bu strateji ve gayeleri, ülkemizin refah düzeyini yükseltecek ve global arenada rekabet gücümüzü artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Öncelikli ıslahat alanlarına ait genel stratejilerini 8 ana başlıkla desteklemeyi öngördüklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Birincisi, makroekonomik ve finansal istikrarın kalıcı hale getirilmesi, ikincisi kamu mali ıslahatlarının hayata geçirilmesi, üçüncü başlığımız AR-GE ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi, dördüncü başlığımız yeşil ve dijital iktisada geçişe yönelik teknolojik dönüşümün sağlanması, beş ve altıncı başlığımız beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve işgücü piyasalarının aktifleştirilmesi, yedinci başlığımız iş ve yatırım ortamının güzelleştirilmeye devam edilmesi ve son başlığımız iktisatta her alanda kayıt dışılığın azaltılması, en az seviyeye indirilmesi. Bu temel siyaset alanları, Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma gayelerine ulaşması için gerekli olan yapısal değişiklikleri hayata geçirecek ve ekonomimizin uzun vadeli istikrarına katkıda bulunacaktır."
"Emtia fiyatlarının olağanlaşması Türkiye için çok kıymetli"
Yeni OVP'nin rakamsal boyutlarını da anlatan Yılmaz, "Buna global görünümü özetlemekle başlamak istiyorum. Zira biz de dünya iktisadının bir kesimiyiz. Dünyadaki gidişatı, ekonomik kaideleri görmeden Türkiye'nin kaidelerini pahalandırmak eksik kalacaktır." dedi.
Yılmaz, "Küresel hasıla projeksiyonlarına baktığımızda dünya iktisadının 2023 yılında yüzde 3,3 oranında büyüdüğünü ve 2024 yılında büyüme suratının biraz yavaşlayarak yüzde 3,2 düzeyine gerilediğini görüyoruz. 2025-2027 yılları ortasında ise global büyüme oranının yüzde 3,1 ila yüzde 3,3 ortasında kıymetli oranda yatay seyretmesini bekliyoruz. Dünyadaki ekonomik aktivitenin tarihi ortalamaların altında olduğunu bu vesileyle görmüş oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Özellikle Avro Bölgesi ve ABD ekonomilerinde büyüme oranlarının daha düşük düzeylerde olmasının beklendiğini bildiren Yılmaz, Avro Bölgesi için büyüme oranının yüzde 0,5'ten yüzde 1,3'e yükselmesi ve ABD'de ise yüzde 2,5'ten yüzde 2,1'e gerilemesinin beklendiğini lisana getirdi.
Yılmaz, "Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomiler için ise büyüme oranlarının 2023'te yüzde 3,5'ten başlayıp 2027'de yüzde 3,9 düzeyine çıkması beklenmektedir. Bunlar, global büyümenin motoru olarak kalmaya devam edeceklerdir." tabirlerini kullandı.
Cevdet Yılmaz, global ticaret hacminde 2023 yılında ticaretin durma noktasına geldiğini, yüzde 0,3 ile büyüdüğünü, 2024 ile birlikte ticarette yüzde 3 oranında büyüme olduğunu, izleyen yıllarda ise yüzde 3 ila yüzde 3,4 aralığında büyüme suratı beklendiğini, geçen yıla oranla daha olumlu bir perspektif bulunduğunu aktardı.
Bu gelişmelerin Türkiye'ye tesirine değinen Yılmaz, "Öncelikle sevindirici olan bir konu, global büyüme varsayımlarında AB'nin ve MENA dediğimiz Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin ön plana çıktığını görüyoruz. AB'nin ticaretimizdeki hissesi yüzde 40'ın üzerinde, MENA bölgesinin hissesi yüzde 20 civarında. Bu iki bölge toplam ticaretimizin yüzde 60'ından fazlasını tabir ediyor. Her iki bölgenin de önümüzdeki yıllardaki büyüme perspektifine baktığımız vakit olumlu bir seyir görüyoruz." dedi.
Yılmaz, AB'nin büyüme oranının 2024 yılında yüzde 1,2'ye ve 2025 yılında yüzde 1,8'e yükselmesinin beklendiğini bildirdi. MENA bölgesinin ise 2 katına çıkan bir büyüme oranına sahip olduğunu belirten Yılmaz, bu durumun Türkiye'yi dış talep manasında destekleyeceğini aktardı.
Küresel finansal şartlara da değinen Yılmaz, burada da gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye'yi olumlu etkileyecek bir görünüm bulunduğunu söyledi. Yılmaz, gerek Amerika, gerekse Avrupa merkez bankalarının gelecek devirde faiz azaltacaklarına dair beklentilerin güçlendiğini belirterek, "Genel eğilim, faizlerin düşmesi tarafında olacaktır. Bu da global likidite şartlarını olumlu istikamette etkileyecek ve gelişmekte olan ülkelere dönük finans akımlarını olumlu tarafta etkileyecek diye düşünüyoruz ve Türkiye olarak bundan da istifade edeceğimize inanıyoruz." diye konuştu.
Yılmaz, global emtia fiyatlarında da Türkiye için olumlu bir perspektifin oluştuğunu aktardı. Türkiye'nin ithalatçı bir ülke olduğunu söyleyen Yılmaz, emtia fiyatlarının normalleşmesinin Türkiye için çok değerli olduğunu lisana getirdi.
OVP'nin temel hedefleri
Yeni OVP'nin temel amaçlarına de değinen Yılmaz, şunları kaydetti:
"2023 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla büyümesi, yüzde 5,1 olarak gerçekleşmiştir. Bu büyüme oranı, pandemi sonrası toparlanmanın tesirlerini ve Türkiye iktisadının direncini yansıtmaktadır. Lakin, yüksek enflasyon riskinin bertaraf edilmesi ve dengelenme süreci, daha ölçülü ve sürdürülebilir bir büyüme sürecini gerektirmektedir. Bu çerçevede, 2024 yılında bölgemizde artan jeopolitik tansiyonların de tesiriyle, bir taraftan da elbette istikrar programımızın tesiriyle, büyüme oranının yüzde 3,5 oranında gerçekleşmesi beklenmektedir. Evvelki OVP'ye nazaran bu, 0,5 civarında bir revizyonu tabir etmektedir. Yüzde 4 olarak biliyorsunuz geçen yıl bir kestirimde bulunmuştuk. Şu anki iddiamız bu yıl sonu prestijiyle yüzde 3,5 olarak revize edilmiş durumdadır.
2025 yılına geldiğimizde, büyüme oranının toparlanarak yüzde 4 düzeyine ulaşmasını bekliyoruz. Bu devirde, ekonomik ıslahatlar ve yapısal düzenlemelerin tesiriyle, büyümenin tekrar sürat kazanacağını öngörüyoruz. 2026 ve 2027 yıllarında ise büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5 düzeylerine çıkmasını planlıyoruz. Bu gayeler, iktisadın potansiyel büyüme kapasitesine ulaşmasını ve uzun vadede istikrarlı bir büyüme eğilimini yakalamasını amaçlamaktadır."
Bu büyüme patikasının, enflasyonist baskı oluşturmadan, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı hedefleyen bir yaklaşımla oluşturulduğunu, dezenflasyon süreciyle uyumlu olduğunu söyleyen Yılmaz, "Kısa vadede enflasyonla çaba büyüme üzerinde süreksiz tesirler yapsa da orta ve uzun vadede bu iki maksat ortasında bir çelişki görmüyoruz." dedi.
Yılmaz, enflasyonun düştüğü bir ortamın, tıpkı vakitte öngörülebilirliğin arttığı, yatırım ortamının güzelleştiği, hasebiyle sürdürülebilir büyümenin de tabanının güçlendiği bir ortam olduğunu söz ederek, enflasyonun düştüğü, öngörülebilirliğin arttığı bir ortamda iktisatta istikrarlı ve istikrarlı bir büyüme sağlamanın, hem iç piyasalarda hem de global alanda Türkiye'nin rekabet gücünü artıracağını ve ekonomik refahı sürdürülebilir kılacağını belirtti.
Cevdet Yılmaz, "Yeni OVP devri, istikrarlı bir büyüme stratejisiyle, ülkemizin ekonomik maksatlarına ulaşmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, büyüme oranlarını optimize ederek, hem enflasyonla çabayı sürdürecek hem de ekonomik büyümeyi destekleyeceğiz." tabirlerini kullandı.
"Dolar bazında rekor düzeyde ekonomik büyüklüğe tekabül ediyor"
Cevdet Yılmaz, 2024 prestijiyle Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünün, 44,2 trilyon liraya çıkmasını beklediklerini, nominal dolar bazında ise beklentinin 1 trilyon 331 milyar dolar olduğunu, bunun da dolar bazında rekor düzeyde ekonomik büyüklüğe tekabül ettiğini belirtti.
Yılmaz, "Kişi başına gelirimizin 2024 sonu prestijiyle 15 bin 551 dolara yükselmesini bekliyoruz. Devir sonunda ise 83 trilyon lira ekonomik büyüklük, 1 trilyon 774 milyar dolarlık bir ekonomik hacim ve 20 bin 420 dolar yani 20 bin dolar düzeylerine çıkmış bir kişi başına geliri hedefliyoruz." dedi.
Milli gelirin uzun devirli seyri hakkında da bilgi veren Yılmaz, "2002-2023 yılları ortasında 238 milyar dolardan, bu gün prestijiyle 1 trilyon 130 milyar dolarlara yükseldiğini görüyoruz. Yeni amaçlarımızda bunu çok daha yükseklere çıkaracağız. Satın alma gücü paritesine nazaran de son 20 yılda çok çarpıcı bir artışın olduğunu memleketler arası hesaplardan görebiliyoruz. Hedefimiz bunu daha ilerilere taşımaktır. Bugün Türkiye iktisadı nominal dolar bazında 17'nci, satın alma gücü paritesine nazaran 11'inci büyük iktisattır. Ülkemizin argümanlı gayeleri var. Bunları daha da üstlere çıkarmak istiyoruz." diye konuştu.
İstihdam sayılarına da değinen Yılmaz, geçen yıl işsizlik oranının yüzde 9,4 olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu oran, pandemi sonrası toparlanma sürecinin ve global ekonomik belirsizliklerin işgücü piyasası üzerindeki tesirlerini yansıtmaktadır. 2024 yılı için ise işsizlik oranını programımızda geçen yıl yüzde 10,3 olarak belirlemiştik. Lakin bugün geldiğimiz noktada bunun yıl sonu prestijiyle yüzde 9,3 oranında gerçekleşmesini bekliyoruz. Aşağı üst 1 puan geçen yılki iddiamızdan daha uygun noktada olduğumuzu söz etmek isterim." dedi.
Yılmaz, "2025 yılına geldiğimizde, işsizlik oranının yüzde 9,6 düzeyinde olacağı öngörülmektedir. Bu oran, iktisadın yine dengelenme sürecinin bir kesimi olarak kıymetlendirilmektedir. Lakin, 2026 ve 2027 yıllarında işsizlik oranlarının sırasıyla yüzde 9,2 ve yüzde 8,8 düzeylerine gerilemesi beklenmektedir. Bu düşüş eğilimi, ekonomik büyüme ve yapısal ıslahatların işgücü piyasası üzerindeki olumlu tesirlerini yansıtmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
"OVP devri boyunca toplamda 2,3 milyon ek istihdam oluşturulması hedeflenmektedir. Bu maksat, iktisadın büyüme potansiyelini artırırken, işsizliğin kademeli olarak azaltılmasını sağlayacaktır. İşgücü piyasasındaki bu olumlu gelişmeler, Türkiye'nin toplumsal ve ekonomik kalkınmasına değerli katkılarda bulunacaktır" diyen Yılmaz, programdaki işsizlik projeksiyonlarının, Türkiye'nin istihdam piyasasında yapısal dönüşümler gerçekleştirmeye ve işsizlik oranlarını düşürmeye yönelik kararlılığını ortaya koyduğunu vurguladı.
İşgücüne iştirak oranının 2023 yılında yüzde 53,3'ten, periyot sonunda yüzde 56'lara kadar yükseleceğini, istihdam seviyesinin 32 milyon 668 binden, 2027'de 34 milyon 941'e çıkacağını bildiren Yılmaz, OVP periyodunda istihdam oranının yüzde 50'lerin üzerine çıkacağını ve işsizlik oranının gerilemeye devam edeceğini kaydetti.
Yılmaz, 2005 yılı ile 2023 ortasında toplam 12,2 milyon kişinin istihdamı sağlanarak istihdam seviyesinin 19,4 milyondan 31,6 milyona yükseldiğini belirterek, birebir devirde nüfusun 17,6 milyon arttığını, artan nüfusun yaklaşık yüzde 70'inin istihdam edildiğini söyledi.
Cevdet Yılmaz, programın en temel gayesinin enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirterek, 2023 yılında, global tedarik zinciri problemlerinin, güç fiyatlarındaki dalgalanmalar ve iç talep şartları dahil pek çok olumsuz gelişmenin tesiriyle, enflasyon oranının yüzde 64,8 düzeyinde gerçekleştiğini anımsattı.
"2026'da enflasyonun 9,7'ye düşmesini öngörüyoruz"
Uygulamaya konulan sıkı para ve maliye siyasetleriyle 2024 yılı için enflasyon oranının yüzde 41,5'e gerileyerek, enflasyonla uğraşta değerli aralık katedilmesinin beklendiğini vurgulayan Yılmaz, "2025 yılında gayemizi yüzde 17,5'e revize ediyoruz. 2026'da tek haneli enflasyon amacımızı koruyoruz, 9,7'ye düşmesini öngörüyoruz. 2027'ye geldiğimizde ise yüzde 7'ler civarına düşen bir enflasyon oranı öngörüyoruz. Bu projeksiyonlar, Türkiye iktisadının sürdürülebilir bir büyüme ortamına geçiş yaparken, enflasyonla uğraşta de kararlı bir duruş sergileyeceğini göstermekte." dedi.
Yılmaz, dezenflasyon sürecinin başarılı halde yürütülmesinin, ülkenin ekonomik istikrarını müdafaa ve refah düzeyini yükseltme amaçlarına ulaşmasına katkı sağlayacağını vurguladı.
Cevdet Yılmaz, "Enflasyonun tek haneli düzeylere düşmesi, sadece fiyat istikrarını sağlamakla kalmayacak, birebir vakitte uzun vadede yatırım ortamını güzelleştirerek, ekonomik büyümeyi destekleyecek. Önümüzdeki devirde, bu gayelere ulaşmak için para, maliye ve yapısal ıslahat ayaklarından oluşan bütüncül stratejimizle ve tüm ekonomik aktörlerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
"Yüzde 1,7'ye düşmesi beklenmekte"
2023 yılında cari süreçler açığının ulusal gelire oranının yüzde 4 olarak gerçekleştiğini belirten Yılmaz, şu tabirleri kullandı:
"2024 yılının sonunda bu oranın yüzde 1,7 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Gelecek yıl bir ölçü ekonomik toparlanmanın tesiriyle yüzde 2'lere çıkmasını, izleyen yıllarda 1,6 ve 1,3 üzere giderek düşen bir eğilim sergilemesini bekliyoruz. Kalkınmamızın her vakit önündeki en büyük dar boğazlardan biri cari süreçler açığı olmuştur. Bu projeksiyonlar, Türkiye'nin cari süreçler istikrarında güzelleşme sağlamak için attığı adımların ve yapısal ıslahatların bir sonucudur. Bilhassa, yüksek katma bedelli üretimi hedefleyen yeni sanayi siyaseti ile ihracatın artırılması, güç üzere kritik dallarda ithalat bağımlılığının azaltılması ve dış ticaretin optimize edilmesi, cari açığın sürdürülebilir bir düzeye çekilmesinde kritik rol oynamakta. Sonuç olarak, bu amaçlar, Türkiye'nin ekonomik yapısını güçlendirme ve dış ticaret istikrarını sağlama tarafındaki kararlılığını yansıtmakta."
Yılmaz, iktisadın sürdürülebilir büyüme patikasında ilerlemesi ve dış şoklara karşı dayanıklılığının artırılması için gereken tüm önlemlerin alınmaya devam edileceğini söyledi.
Dış ticaret datalarına bakıldığında, 2024 sonunda ihracatın 264 milyar dolar olmasını beklediklerini, devir sonunda ise 320 milyar dolara yakın düzeyde ihracat beklediklerini kaydeden Yılmaz, "İthalatımızın yıl sonu prestijiyle 345 milyar dolardan OVP periyodu sonunda 417 milyar dolar düzeyine çıkmasını bekliyoruz." dedi.
Cevdet Yılmaz, turizm gelirlerinin sevindirici olduğunu kaydederek, yıl sonu prestijiyle 60 milyar dolara yakın turizm geliri beklediklerini, periyot sonunda ise bunun 74 milyar dolara yükselmesini hedeflediklerini tabir etti.
Yılmaz, "Cari süreçler istikrarının 2024 sonu prestijiyle 22 milyar dolar düzeyinde bir açık öngörüyoruz, periyot sonunda da tıpkı düzeylerde kalacağını öngörüyoruz. Ulusal gelirimiz arttığı için oran olarak çok önemli düşüş bekliyoruz." dedi.
"Bütçe açığının, 2025 yılında yüzde 3,1 olarak gerçekleşmesi hedeflenmekte"
Deprem kaynaklı harcamaların sürmesine karşın, mali disiplinin güçlendirilmesine yönelik adımlar sayesinde bütçe dengelerinde süratli toparlanma görüldüğünü kaydeden Yılmaz, 2024 yılında bütçe açığının bu yıl bütçede öngörülen yüzde 6,4'lük gayenin epey altında, ulusal gelire oranla yüzde 4,9 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.
Bütçe açığının, 2025 yılında yüzde 3,1 olarak gerçekleşmesinin hedeflendiğini, ulusal gelire oranının, OVP periyodunda kademeli olarak azalarak, 2027 yılında yüzde 2,5 seviyesine gerilemesinin öngörüldüğünü aktaran Yılmaz, şunları lisana getirdi:
"Harcamalarımıza baktığımızda bir ölçü artış var lakin ulusal gelire oranla harcamalarımızda önemli bir düşüş kelam konusu. Geçen yıl programımızı yaparken, Merkezi İdare bütçe masraflarının ulusal gelire oranını yüzde 26,9 olarak iddia etmiştik. Geldiğimiz noktada bunu 25,4 olarak revize ediyoruz. Bu da çok kıymetli, aslında hem tasarruf hem de verimlilik önlemleri ile harcamaların önemli manada denetim edildiğini göstermektedir. Ulusal gelire oran olarak 6,4 yerine 4,9 açıkla bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz, gelecek yıl ise yüzde 3,1 üzere çok daha güzel bir noktaya ulaşacağımızı düşünüyoruz. 2 puana yakın düşüş, enflasyonla çabaya, dezenflasyon siyasetine mali açıdan çok güçlü dayanak vereceğimizin en açık tabiridir."
"Yüzde 2,5 oranına gerilemesi hedeflenmekte"
Yılmaz, AK Parti hükümetlerinin "en büyük başarılarından birinin" mali disiplini tesis etmesi olduğunu belirterek, mali disiplini, iktisatta istikrarı ve inancı artıran bir çıpa olarak muhafazaya ve güçlendirmeye devam ettiklerini kaydetti.
2003-2023 yılları ortasında bütçe açığının ulusal gelire oranının ortalamasının yüzde 2,6 olarak gerçekleştiğini aktaran Yılmaz, "Geçmiş devirlerde konjonktürel nedenlerle bütçe açığının süratli yükselebildiği devirler yaşanmış olmakla birlikte, hükümetlerimiz mali disiplinin tesis edilmesi ve korunması yolunda her vakit büyük bir irade ortaya koymuşlardır. Program devri sonunda bütçe açığının ulusal gelire oranının uzun devir ortalamasının altına, yüzde 2,5 oranına gerilemesini hedefliyoruz." değerlendirmesini yaptı.
AB tarifli kamu borç stokunun ulusal gelire oranının yüzde 29,3 düzeyine gerilediğini kaydeden Yılmaz, 2023 yılında bir evvelki yıla nazaran 2,2 puan azalışın kelam konusu olduğunu söyledi.
Yılmaz, "2024'te bunun daha da hızlandığını görüyoruz, 4 puana yakın bir azalış ile kamu borç stokunun ulusal gelire oranının 25,6 puana gerilemesini bekliyoruz. Hane halkı borçluluğu ve gerçek kesim borçluluğunda da ülkemizin memleketler arası ortalamaların hayli altında olduğunu söz etmek isterim." diye konuştu.
Büyüme başlığı altında, çeşitli bölümlerde dönüşüm ve yenilikçiliğin öncelikli alanları ortasında yer aldığını belirten Yılmaz, endüstride sektörel dönüşüm sağlanarak, yüksek katma bedelli üretim yapısına geçişin hedeflendiğini aktardı. Bu dönüşümün, endüstrinin rekabet gücünü artıracağını, dış pazarlara erişimini kolaylaştıracağını vurgulayan Yılmaz, AR-GE ve yenilik ekosisteminin güçlendirilmesinin de büyüme yaklaşımının değerli bir modülü olduğunu lisana getirdi.
"Uyum sağlaması hedeflenmekte"
AR-GE yatırımlarının artırılması, yenilikçi projelerin desteklenmesi ve teknoloji odaklı bir ekosistemin kurulmasının, iktisadın yenilikçilik kapasitesini artıracağını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Ayrıca, yeşil dönüşümün hızlandırılması, etraf dostu üretim yollarının benimsenmesi ve sürdürülebilir kalkınma gayelerine ulaşılması açısından kritik kıymete sahip. Dijital dönüşüme geçişin desteklenmesi, dijital altyapının geliştirilmesi ve dijital marifetlerin artırılması ile ekonomimizin dijital çağın ihtiyaçlarına ahenk sağlaması hedeflenmekte. Beşeri sermayenin güçlendirilmesi ile eğitim ve yetenek gelişimi yatırımları yapılarak işgücümüzün niteliklerinin artırılması planlanmakta. Ayrıyeten, kamu altyapı yatırımlarının aktifleştirilmesi ve tarımda verimliliğin ve üretimin artırılması, büyümeyi destekleyen öteki değerli faktörler. Bu kapsamda OSB ve Küçük Sanayi Siteleri (KSS) üzere planlı sanayi alanlarının artırılması, sanayi üretim bölgelerinin iltisak çizgileri aracılığıyla limanlara ve ana ticaret yollarına bağlanmasını öncelikli görüyoruz. Sulama yatırımlarını önceliklendiriyoruz."
Yılmaz, istihdam tarafında ise yeni kuşak çalışma biçimleri ve sektörel dönüşümlerin öne çıktığını söyledi.
Yeni kuşak çalışma biçimleri ve sektörel dönüşümlerin, işgücü piyasasının değişen şartlara ahenk sağlamasının, daha esnek ve verimli yapıya kavuşmasının hedeflendiğini aktaran Yılmaz, işgücüne iştirakte zahmet yaşayan bölümlerin istihdamının artırılmasıyla, kapsayıcı büyümenin sağlanmasının amaçlandığını vurguladı.
Cevdet Yılmaz, "Beşeri sermaye ve maharet ahengi, iş gücümüzün piyasa gereksinimlerine uygun hünerlerle donatılması ve iktisadın muhtaçlık duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi kritik bir adım. Son olarak, iradi işsizliğin azaltılması, işsizlik oranlarını düşürmek ve istihdamı artırmak için iş gücü piyasasında daha etkin siyasetler izlememizi gerektirmektedir. Çalışma Bakanlığımız bu hususlarda ağır bir çaba içinde. Hangi meslekler devam edecek, hangileri sona erecek, hangi yeni meslekler ortaya çıkacak bunları dikkate alan, gelecekteki gelişmeleri de dikkate alan bir anlayışla işgücü planlamamızı dikkatle ele alıyoruz." diye konuştu.
Yılmaz, "Bu makroekonomik göstergeler ve uygulama araçları, OVP 2025-2027 devri boyunca ekonomimizin büyüme ve istihdam amaçlarına ulaşmasını sağlayacak ve sürdürülebilir kalkınma yolunda değerli rol oynayacak." dedi.
Finansal istikrar alanında atılması planlanan adımlara bakıldığında, finansal piyasaların sağlam ve istikrarlı halde işlemeye devam etmesi için finansal düzenlemelerin sadeleştirilmesinin ehemmiyet arz ettiğini kaydeden Yılmaz, bu adımın finansal sistemin şeffaflığını ve güvenilirliğini artırarak piyasa iştirakçilerinin risklerini daha güzel yönetmesine imkan sağlayacağını belirtti.
"Hane halkının satın alma gücünü müdafaayı hedeflemekte"
Yılmaz, seçici kredi uygulamasının, kredi büyümesini denetim altında tutarak, finansal riskleri azaltmayı hedeflerken, sermaye piyasalarının geliştirilmesini, daha derin ve likit bir finansal yapı oluşturulmasını amaçladığını tabir ederek, şunları söyledi:
"Ayrıca, iştirak finansının geliştirilmesi ve finansal teknolojilerin geliştirilmesi üzere adımlar da finansal sistemin daha kapsayıcı ve yenilikçi olmasını destekleyecek. Bu çerçevede, tasarrufların artırılması da ekonomik istikrar için kritik bir öge olarak öne çıkmaktadır. Yurtiçi tasarruf oranlarını artırarak ekonomik büyümemizi daha sağlam ve sağlıklı kaynaklarla sürdürmeyi hedefliyoruz. Öbür yandan, fiyat istikrarı için uygulanacak stratejilere geçersek, dezenflasyon sürecine uygun siyaset bileşimi kıymetli adım olarak karşımıza çıkıyor. Enflasyonun denetim altına alınması ve tek haneli düzeylere çekilmesi için uygun para ve maliye siyasetlerinin bir ortada ve ahenk içinde uygulanması gerekmekte.
Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar siyaseti, fiyat artışlarını denetim altında tutarak hane halkının satın alma gücünü müdafaayı hedefleyecektir. Ayrıyeten, arz istikametli siyasetler ile üretim kapasitelerinin artırılması ve piyasaya sunulan mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi planlanmakta. Bu, talep baskılarını hafifleterek enflasyonist baskıları azaltmada kıymetli bir rol oynayacaktır. OVP 2025-2027 periyodu boyunca ekonomik büyüme, istihdam, finansal istikrar ve fiyat istikrarı gayelerine ulaşmak için kapsamlı ve çok boyutlu bir yaklaşım benimsenmiştir. Her bir strateji ve uygulama aracı, ekonomimizin sürdürülebilir kalkınma yolunda ilerlemesini sağlamak için dikkatle tasarlanmıştır."
Yılmaz, ödemeler istikrarı başlığı altında atılacak adımlara da değinerek, iktisadın dış ticaret istikrarını düzgünleştirmek için eser ve pazar çeşitlendirmesi stratejisinin büyük değer taşıdığını aktardı.
Etkin ticaret diplomasisinin, memleketler arası ticaret alakalarının güçlendirilmesi ve yeni pazar fırsatlarının kıymetlendirilmesi için kritik öge olduğunu belirten Yılmaz, "Ayrıca, ticaretin kolaylaştırılması ve ihracatın finansmanı, ihracat süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi ve ihracatçılarımıza finansal dayanak sağlanması yoluyla dış ticaret hacminin artırılmasına katkıda bulunacak. İthalat bağımlılığının azaltılması, bilhassa stratejik dallarda yerli üretimi teşvik ederek cari açığın azaltılmasını hedeflemekte. Bunun yanında, hizmet ihracatının geliştirilmesi ve ihracatta yeşil ve dijital dönüşümün desteklenmesi, hizmet dalında rekabet gücümüzü artıracak ve sürdürülebilir ihracat stratejilerinin benimsenmesini sağlayacak." diye konuştu.
"Küresel rekabet şartlarına ahenk sağlaması açısından önemli"
İş ve yatırım ortamı konusuna gayelerinin, Türkiye'yi yerli ve yabancı yatırımcılar için daha cazip bir hale getirmek olduğunu belirten Yılmaz, iş ve yatırım süreçlerinin iyileştirilmesinin, bürokratik manilerin azaltılması ve yatırım süreçlerinin hızlandırılması ile mümkün olduğuna dikkati çekti.
Yılmaz, "Ayrıca, düzenleyici çerçevenin güzelleştirilmesi, düzgün işleyen, süratli işleyen bir adalet sistemiyle iş dünyasının daha öngörülebilir ve istikrarlı bir ortamda faaliyet göstermesini sağlayarak yatırımları teşvik edecektir. Rekabetçi yeni yatırımların tesisi ve yeşil, dijital ve tedarik zinciri odaklı yatırımların artırılması, ekonomimizin geleceğin trendlerine ve global rekabet şartlarına ahenk sağlaması açısından kıymetli. Bu çeşit yatırımlar, hem çevresel sürdürülebilirliği hem de ekonomik büyümeyi destekleyecektir." biçiminde konuştu.
Cevdet Yılmaz, kamu maliyesi alanında sürdürülebilir ekonomik büyüme ve mali disiplin maksatlarına ulaşmak için uygulayacakları siyaset araçlarından da bahsederek, kamu maliyesi başlığı altında, devletin mali yapısını güçlendirmek ve kamu harcamalarının aktifliğini artırmak için bir dizi ıslahat öngörüldüğünü söyledi.
İlk olarak, harcamalarda aktiflik sağlanmasının öncelikleri olduğunu vurgulayan Yılmaz, bunun, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması ve gereksiz harcamaların minimize edilmesi manasına geldiğini kaydetti.
"Sistemin sağlıklı bir biçimde işlemesini sağlamayı amaçlamakta"
Etkin harcama siyasetinin, bütçe açığını denetim altında tutarak mali disiplini sağlamak için kritik bir rol oynayacağını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
"Doğal afetler ve beklenmedik krizlere karşı daha hazırlıklı ve sağlam bir mali yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Bu, ülkemizin afet sonrası yine yapılanma sürecinde süratli ve tesirli bir karşılık verebilmesini sağlayacak. Vergilemede adalet ve aktiflik ise vergi siyasetlerinin daha adil ve tesirli biçimde uygulanmasını amaçlamakta. Bu çerçevede, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışılıkla gayret edilmesi, kamu gelirlerinin artırılmasına ve mali sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunacak. Kayıt dışılıkla gayret ve kontrollerde aktiflik de bu amaca ulaşmak için hayati bir adımdır. İktisattaki kayıt dışı faaliyetlerin minimize edilmesi ve kontrollerin daha aktif gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Kamu İktisadi Teşebbüsleri idare ıslahatı, kamu teşebbüslerinin daha verimli ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulmasını hedeflerken, toplumsal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği ise uzun vadede toplumsal güvenlik harcamalarının bütçe üzerindeki yükünü azaltmayı ve sistemin kendi içinde sağlıklı halde işlemesini amaçlamakta. Bu kapsamlı ıslahat ve siyasetler, Orta Vadeli Program 2025-2027 periyodu boyunca kamu maliyesi alanında disiplinli, aktif ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmayı hedeflemekte. Mali disiplinin sağlanması, ekonomik istikrarın korunması ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi için atılacak bu adımlar, ülkemizin kalkınma maksatlarına ulaşmasında büyük kıymet taşıyor."
Yeni OVP periyodunda uygulanacak siyasetler ve ıslahatlarla, iktisadın sürdürülebilir kalkınma yolunda güçlü ve dirençli bir yapıya kavuşmasını hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, belirlenen gayeler doğrultusunda atılacak adımların, Türkiye'nin ekonomik istikrarını ve toplumsal refahını artıracağını, daha adil ve kapsayıcı bir büyüme modeli oluşturacağını tabir etti.
OVP 2025-2027'nin Türkiye'ye iyi olmasını dileyen Yılmaz, "Yeni program devriyle birlikte, ekonomik kalkınma ve toplumsal refah amaçlarımıza ulaşmak için tüm paydaşlarla birlikte kararlı adımlar atacağımıza ve bu süreçte kıymetli muvaffakiyetler elde edeceğimize yürekten inanıyorum. Daima birlikte, sayın Cumhurbaşkanı'mızın güçlü liderliğinde grup ruhuyla ve uyum içinde daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
Muhabir: Harun Kutbe,Serdar Açıl,Şaduman Türkay
Muhabir: Harun Kutbe,Serdar Açıl,Şaduman Türkay