D-8 ticaret oranı yüzde 10’a çıkacak
ANKARA-BHA
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı’na üyelik çerçevesinde ticaret oranını artırmayı hedeflediğini belirtti. Bolat, D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamının genişletilerek daha etkili bir ticaret anlaşmasına dönüştürülmesinin önemini vurguladı. Bu kapsamda yapılan çalışmalara Türkiye’nin öncülük ettiğini ifade etti.
Bakan Ömer Bolat, bugün yapılacak D-8 11. Liderler Zirvesi öncesi değerlendirmelerde bulunarak, zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında katılacaklarını açıkladı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek zirveye, D-8 üyesi ülkelerin hükümet başkanlarının katılması bekleniyor.
Bolat, D-8’in küresel ekonomik aktörler arasında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, 1997 yılında merhum Başbakan Necmettin Erbakan önderliğinde kurulan teşkilatın küresel zorluklara karşı etkili bir yanıt oluşturduğunu söyledi. Zirve kapsamında ticaretin yanı sıra KOBİ’ler, tarım, gençlik, turizm, enerji, sağlık ve diğer alanlarda işbirliklerinin güçlendirilmesi için adımlar atılacağına dikkat çekti. Ayrıca, Azerbaycan’ın D-8’e üyelik başvurusu ile yeni bir genel sekreterin seçilmesi gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.
Ticaret hedefi yüzde 10’a yükseltiliyor
Ticaret Bakanı Bolat, 2020-2030 D-8 10 Yıllık Yol Haritası’nda belirlenen, D-8 ülkeleri arasındaki ticaret oranının yüzde 10’a çıkarılması hedefinin, şu an yaklaşık yüzde 6,6 seviyesinde olduğunu aktardı. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için, D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirten Bolat, bu konuda çalışmaların devam ettiğini ifade etti. İstanbul’da bu yıl yapılan gayriresmi bakanlar toplantısında, anlaşmanın ürün kapsamı ve disiplinlerinin genişletilmesi yönünde fikir birliğine varıldığını aktaran Bolat, zirveye bu konuda alınan kararların yansıtılmasını beklediklerini söyledi.
Ticaret hacmi yüzde 22,6 artış gösterdi
D-8 ülkelerinin toplam gayrisafi yurt içi hasılasının 4,8 trilyon dolar olduğunu ve bu rakamın dünya üretiminin yüzde 4,3’üne karşılık geldiğini belirten Bolat, ülkelerin toplam ihracatının 1,12 trilyon dolar, ithalatının ise 1,17 trilyon dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin D-8 ülkelerine olan ihracatının 2023’te 9,1 milyar dolar, ithalatının ise 13,1 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, son 5 yılda ticaret hacminin yüzde 22,6 arttığını kaydetti. D-8 ülkelerinin ticaretin artırılması için büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Bolat, D-8’in Türkiye’nin toplam dış ticaretindeki payının ise yüzde 3,6 olduğunu söyledi.
Türkiye’nin bölgesel insani krizlere yönelik rolü
Bolat, Türkiye’nin bölgedeki insani krizlere karşı öncü rolünü sürdürdüğünü belirtti. Filistin konusundaki hassasiyetini her fırsatta dile getirdiğini ve İslam ülkelerini ortak hareket etmeye davet ettiğini ifade eden Bolat, zirve kapsamında “Gazze ve Lübnan’daki İnsani Kriz ve Yeniden Yapılandırmadaki Güçlükler” başlıklı özel bir oturumun yapılacağını duyurdu. Ayrıca, Suriye’deki gelişmelerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye’nin, bölgedeki insani krizin sona erdirilmesi ve huzur ortamının sağlanması için çabalarını sürdüreceğini vurgulayan Bolat, uluslararası toplumun bu yönde koordineli adımlar atması için öncü rol üstlenmeye devam edeceğini belirtti.
BHA