Davutoğlu: Üsküp Türkçesiz, Türkçe de Üsküpsüz olmaz
'
'Eğer İstanbul güçlü olmazsa Üsküp de güçlü olmaz. Aynı şekilde eğer Saraybosna, Sofya ve Tiran güçlü olmazsa İstanbul da güçlü olamaz. Eğer kalkınacaksak birlikte kalkınmalıyız'' diyen Davutoğlu “İhtiyacımız olan, bu insani sermayemizi etnik çatışmalar yerine ekonomik kalkınmaya dönüştürmek. Üsküp sadece Balkanlar'ın değil, Avrupa'nın ve ortak kültürümüzün merkezidir" şeklinde konuştu.
ÜSKÜP/Balkan Günlüğü
Resmi ziyaret için Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, buradaki soydaşlarla buluştu. Makedonya Türklerinin önde gelenleriyle bir araya gelen Davutoğlu, duygulu anlar yaşadı. Bakan Davutoğlu, "Türkiye'den size çok çok selam getirdim. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, tüm bakan arkadaşlar ve 75 milyon kardeşinizin Türkiye'den selamı var" diyerek başladı. Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov ile görüştüğünü belirten Davutoğlu. "Bütün bu güzel faaliyetleri bir güzel mühürle noktalayacağız, o da Türkçe Bayramı. Türkiye'de bugün bütçe görüşmelerinin son günüydü. Dolayısıyla Türkiye'den ayrılmam çok zordu. Bir tek şey beni Türkiye'den ayırabilirdi, o da Üsküp ve sizler. Çünkü kalben ve ruhen buraya bağlıyız. Dil, kültür ve örf olarak bağlıyız. Bizi bu topraklardan koparmak mümkün değil." "Genel olarak Makedonya'nın istikrarının Balkanların istikrarının en önemli unsuru olarak görüyoruz" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü Makedonya küçük bir Balkan numunesi. Balkanlarda bütün dinlerin, halkların bir arada yaşadığı bir küçük numune. Burada Makedonya'ya küçük demiyorum, bir model olması açısından bunu söylüyorum. Burada barış ve esenlik olursa tüm balkanlarda olur. Buralarda Allah muhafaza bir huzursuzluk olursa bütün Balkanlara sirayet eder. O yüzden devlet olarak hep Makedonya'nın yanında olduk. Ben Makedonya Dışişleri Bakanının olmadığı yer de Makedonya'nın da haklarını savundum. Tabii Makedonya'da da soydaşlarımızın kardeşlerimizin gönlü Türkiye ile atan her kökenden kardeşimizin yeri de bizim için çok ayrı ve sizleri Makedonya ile aramızda dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Biz istiyoruz ki bundan sonra Makedonya ile ilişkilerimiz daha da derinleşsin ve gelişsin. Çünkü eğer Balkanları bir Türk anlayamazsa başka hiç kimse anlayamaz. Eğer Balkanları bir Türk anlayamazsa kendi tarihini de anlayamaz. Biz Balkanlar'da kültürümüzle, adabımızla, örfümüzle hep var olduk var olmaya da devam edeceğiz. Bu da Balkanların istikrarı için en önemli garantilerden biridir." Türkiye'nin tüm balkanları kuşatan, herkese dostça yaklaşan bir politika izlediğini vurgulayan Davutoğlu, "Balkanlarda kalıcı barışın tesisi için ve Makedonya'nın bu barış ve istikrarın omurgasını oluşturması için çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi. Balkanlar'daki kültürel farklılığın korunması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Çünkü bu, tüm halklar için zenginliktir. Biz farklılık içinde bir olmak parolasına inanıyoruz. Balkan bölgesine güçlü bir ekonomik işbirliği gerek. Çünkü bu bölge petrolüyle zengin değil ya da diğer Avrupa ülkeleri gibi sömürgecilikten zengin olmadı. Ancak, bizim insani kaynaklarımız ve inançlı ve dürüst insanlarımız var. En önemlisi inadımız var. Sizin Balkanlar'da dediğiniz gibi bu sizin istekleriniz gerçekleştirmenize yardım ediyor. İhtiyacımız olan, bu insani sermayemizi etnik çatışmalar yerine ekonomik kalkınmaya dönüştürmek'' şeklinde konuştu.