Deniz üstü rüzgar gücü yeşil güç dönüşümünde “anahtar rol” oynayacak
AA
HAMBURG (AA) - Kalabalık kıyı şeritlerinde elektrik muhtaçlığının karşılanmasında deniz üstü (offshore) rüzgar gücü santralleri değerli bir seçenek olarak öne çıkarken, metrekare başına ürettiği güç, gigavat ölçeğinde sağladığı pak kaynak, kullanılan teknoloji ile bu santrallerin yeşil güç dönüşümü için anahtar rol oynayacağı düşünülüyor.
AA muhabirinin Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope ve Global Rüzgar Gücü Kurulu (GWEC) datalarından derlediği bilgilere nazaran, offshore rüzgar gücü kapasitesi geçen yıl evvelki yıla nazaran yüzde 24 yükselerek, tarihin ikinci en yüksek artışıyla 75,2 gigavata ulaşmıştı.
Bu yılın birinci yarısı Avrupa'da gerçekleşen 278 gigavatlık kapasite kurulumunun 35 gigavatını deniz üstü rüzgar santralleri oluşturdu.
Ancak global sıcaklık artışının 1,5 derece ile sonlandırılması için global deniz üstü rüzgar gücü kapasitesinin 2030'a kadar 494 gigavat, 2050'ye kadar ise 2 bin 465 gigavat olması gerekiyor.
Rüzgar gücü dalında bu maksatlar mevcut teknolojik gelişimlerle hesaplanırken, verimlilik artışı, kanat büyüklüğü ve türbin kapasitelerinin artmasıyla maksatlara daha kısa müddette ulaşılması bekleniyor.
Öte yandan, Kovid-19 salgınının akabinde yapılan ekonomik toparlanma planları ve Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan kaynaklanan yüksek güç fiyatları sebebiyle birçok ülke güç gereksinimini karşılamada mahallî kaynaklara yöneldi.
Dünya genelinde deniz üstü rüzgar gücü çalışmalarının ağır olduğu bölgeler Avrupa ve Çin olarak öne çıkıyor.
Türkiye'de offshore alanlarına ait teknik incelemeler devam ediyor
Türkiye'de de Güç ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, deniz üstü rüzgar gücü için belirlenen aday Yenilenebilir Güç Kaynak Alanı'na (YEKA) ilişkin alanların büyüklüklerini geçen yıl belirlemişti, bu bölgelerde teknik çalışmalar devam ediyor.
Türkiye'nin 2053 "net sıfır emisyon" amaçları doğrultusunda deniz üstü rüzgar gücünde 2035'e kadar 5 gigavatlık kapasiteye ulaşması planlanıyor.
Deniz üstü rüzgar gücü, metrekare başına ürettiği güç, gigavat ölçeğinde sağladığı pak kaynak ve kapasite büyüklüğü karşılaştırıldığında öbür kaynaklara nazaran inşa kolaylığı ve teknolojisiyle güç dönüşümünü sağlamada anahtar rol oynayacak bir kaynak olarak bedellendiriliyor.
Limanlara büyük iş düşüyor
Deniz üstü rüzgar gücünde kapasite artışı ile bu sanayinin gelişmesi için limanlara büyük iş düşüyor.
WindEurope tarafından yapılan hesaplamaya nazaran, Avrupa'nın deniz üstü rüzgar gücü kapasite maksatlarına ulaşabilmesi için limanlarına 8,5 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor.
Deniz üstü rüzgar gücü santralleri, Avrupa'nın elektrik talebinin yüzde 3'ünü karşılıyor. Avrupa'da kurulu toplam deniz üstü rüzgar gücü kapasitesi mevcut durumda 30,3 gigavatı aştı. Bu kapasite Avrupa'daki 13 ülkede bulunan 126 deniz üstü rüzgar çiftliğinin elektrik üretimine katkı sağladığı manasına geliyor.
Avrupa'daki limanlarda rüzgar gücü ekipmanlarının taşınması ve depolanması sağlanıyor. Yeni yatırımlarda liman yerlerinin ve derin denizdeki rıhtımların deniz üstü rüzgar santrali yatırımlarını kolaylaştıracak formda geliştirilmesi gerekiyor.
Limanların ayrıyeten kıyı şeritte bulunan sanayi, ulaşım ve ısıtma bölümlerinin karbonsuzlaşmasına da katkı sunması bekleniyor.
Rüzgar santrallerinin kanat ve türbin kapasitelerinin artmasıyla limanlara gereksinim artarken, bu bölgelere yapılacak yatırımların 5 yıl sonunda yatırımcı ve elektrik tüketicilerine olumlu katkı sunacağı iddia ediliyor.
Muhabir: Gülşen Çağatay
Muhabir: Gülşen Çağatay