Dijital medya yazılı medyayı ikame eder mi?

20 Nisan 2024 - 04:10

24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Balkan Günlüğü Gazetesi İmtiyaz Sahibi

(AA) Rifat SAİT

Dijital medya yazılı medyayı ikame eder mi?

Son Güncelleme :

26 Eylül 2021 - 23:42

590 okuma


(Last Updated On: 26/09/2021)

 

Rifat Sait

 

Hemen söyleyeyim, dijital ile yazılı medya arasında bir kıyas yapma düşüncem yok. Asla da olmaz. Dijital medyanın ne kadar etkili olduğunu ve nerelere geldiğini çok iyi biliyorum. Ancak yazılı medyanın tamamen kapanıp bitmiş olduğuna inanmıyorum. Gereklilik devam ettikçe yazılı medya da olmaya devam edecektir.

 

Neden devam edecektir biliyor musunuz? Dijitalin hayat kaynağı olan internet, elektrik, modern, cep telefonu, bilgisayar ve ileri teknoloji alt yapının zorunlu var olması gerektiğinden, bunun pahalı olmasından, arızalanma riskinden, sürekli olmayışından v.s.

 

Bir film sahnesi hatırlıyorum. Bir uzay filmiydi. Şartların getirdiği zorunlu durum veya gizlilik dolayısıyla mevcut iletişim araçlarının kesilmesi gerekiyordu. Nasıl iletişim kurarız diye düşünülürken, mors alfabesi gündeme geldi. İleri iletişim imkânları bırakılıp o an mors alfabesi kullanılmıştı.

 

Bugün 3-5 saatlik uçak yolculuğunda havada internet olmadığı için cep telefonunuzu değil kitap veya gazete okuma durumunda kullana biliyorsunuz. Veya yurt dışında internete ulaşamadığınız zamanlarda aynı durum söz konusu olabiliyor. Bazen de elektriklerin kesilmesi veya arızalanması sizi yazılı medyaya yöneltebiliyor.

 

İnternetteki binlerce yazı, haber veya makale, kaynağı olmadan, duygusal, kasıtlı, hatalı… Yazılabiliyor. Bunları kesin bir kaynak olarak kullanmak riskli. Oysa yazılı medya böyle değil. Birçok konu ve olay için delil ve kaynaktır.

 

Yazılı medyayı arşivleyebilir, gelecekte kullanabilirsiniz. Oysa internetteki her yazıyı gelecekte bulabilmek garanti değildir. Gazete veya dergiden kesip alacağınız bir resim veya yazıyı elinizle kolaylıkla kesip kopartabilir ve saklayabilirsiniz. Bunun için cep telefonu veya bilgisayara ihtiyacınız yoktur. Kütüphanelerde yazılı medya arşivleri hala önemli bir yer tutmaktadır.

 

Alışkanlıkları olan muhafazakâr okuyucular için gazete, dergi ve kitap, elde okunan hatta kağıt ve mürekkep kokusunun alındığı zevklerdir. Bu keyfi asla internetten alamaz.

 

Yazılı medyanın olmaması, bu işten ekmek yiyen matbaacıların, grafik tasarımcıların, gazete dağıtıcılarının da artık olmaması demek olur ki: bu durum en azından şimdilik düşünülmemesi gereken bir gerçektir.

 

Ayrıca basının var olması için gerekli en önemli şey olan ilan ve reklamlardır. Basın ilan kurumu bugün dijital basına değil yazılı medyada çıkan ilanlara ödeme yapmaktadır. Bu yüzden dijital medya olsa da yanında mutlaka yazılı medya da en azından şimdilik mutlaka olmak zorundadır.

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.