Dimitris Droutsas, “Bugünkü Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde Yerinin Olmadığını” Savundu.

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Droutsas, "Bugünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde yerinin olmadığını" savundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dimitris Droutsas, Atina'da yayımlanan "Proto Thema" gazetesinde yer alan demecinde, Türkiye'nin AB perspektifi ile Türk-Yunan ilişkilerine ve Kıbrıs konusuna değindi.

Yunanistan'ın, Brüksel'de yapılan son AB zirvesinde Türkiye ve Kıbrıs ile ilgili konularda "önemli kazanımlar elde ettiğini" savunan Dimitris Droutsas, "Sonuç bildirgesinde Türkiye ve Kıbrıs konusunda bizim için yaşamsal önem taşıyan ifadelerin yer almasını sağladık" dedi.

Yunanistan'ın, dış politikadaki hedeflerine ulaşma biçiminde değişiklikler yapma yoluna gittiğini belirten Dimitris Droutsas, şöyle devam etti:

"Yunanistan'ın dış politikasındaki hedefleri değişmiyor, ancak bu hedeflere ulaşma biçimi açık bir şekilde değişiyor. Türkiye'nin AB'de yeri var ama bugünkü Türkiye'nin değil. Osmanlı geçmişi düşüncesiyle oynayan Türkiye'nin değil. İmparatorluklar dönemi geçti. Şimdi, Avrupa geleceğinin zamanıdır. Yunanistan, bölgesinde bu geleceği sunuyor. Türkiye'ye de bu geleceği sunmak istiyoruz. Ancak Türkiye'nin, Avrupa demokrasileri karşısında aşması gereken daha çok yol var."

"AB'nin, Kıbrıs Rum yönetimini tanımadığı halde Türkiye ile müzakerelere devam etmekle 'ikiyüzlü politika' izlediğini" öne süren Dimitris Droutsas, "AB ülkelerinin, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tavrına tepki göstermemeleri durumunda AB'nin onurunun zedeleneceğini" iddia etti.

Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Dimitris Droutsas "Yunanistan'ın, Türkiye ile kendi egemenlik haklarına dokunmayan her türlü konuyu konuşabileceğini" söyledi.

"Yunanistan'ın, iki ülke arasında sürdürülen istikşafi görüşmelere dinamizm kazandırmayı amaçladığını" belirten Dimitris Droutsas, şöyle konuştu:

"İki ülke arasında Ege'de kıta sahanlığının belirlenmesi konusuyla ilgili çözüm ise önümüzdedir. Fazla felsefeye gerek yok. Uluslararası deniz hukukunu 160 ülke onaylamıştır. Bu, er ya da geç, Türkiye'nin de benimsemesi gereken bir anlaşmadır. Ve bu, Brüksel'deki son zirveden sonra, ilk defa konseyin Türkiye ile ilgili resmi belgesinde yer almıştır."

Kıbrıs konusuna da değinen Dimitris Droutsas, Yunanistan ile Rum yönetiminin adadaki soruna çözüm bulunması konusunda BM'nin çabalarını desteklediğini söyledi.

Dimitris Droutsas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kıbrıs konusunda mart ayına kadar dörtlü bir zirve yapılması" konusundaki önerisiyle ilgili soru üzerine de Atina'nın bu öneriye olumlu bakmadığını belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benzer Videolar