“Diplomalı nalbant” kendi geliştirdiği sistemle 45 saniyede bir nal üretiyor
AA
BİLECİK (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesine (ESOGÜ) bağlı, şimdiki ismi Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu olan Mahmudiye Meslek Yüksekokulunun Nalbantlık Kısmını 2009'da bitiren Sarı, 6 yıl at çiftliklerinde çalıştıktan sonra 2015'te atölye kurmak için çalışma başlattı.
Üretimde kullanacağı kendi tasarımı olan fırın, bükme makinesi ve kalıplar için 5 yıl AR-GE süreci yürüten 36 yaşındaki Sarı, hazır makinelerini de satın almasının akabinde Ekim 2020'de işletmesini faaliyete geçirerek birinci nallarını satışa sundu.
Atölyede iki çalışanıyla her 45 saniyede bir nal üreten Sarı, Arap, İngiliz ve yerli ırk atlar için imal ettikleri nalları yurt içinde müşterilerine gönderiyor.
Nalları, Türk cumhuriyetleri ile Arap ülkelerine de satmak için teşebbüslerde bulunan Sarı, üretimini ihracatla taçlandırmayı hedefliyor.
Evli ve 2 çocuk babası Ramazan Sarı, AA muhabirine, ailesinde atçılıkla uğraşan olmadığını, mesleğini üniversitede öğrendiğini söyledi.
İlk nalı Veliefendi Hipodromu'nda çaktığını belirten Sarı, şöyle devam etti:
"İlleri gezerek, atçılık spor kulüplerinin çiftliklerine hizmet götürüyorduk. Atların 30 ila 60 günde bir nallarının değişmesi gerekiyor. Bu süreçten sonra çiftliklerde durmanın manası yok. Bu atölye, yarı fabrikasyon nal üretim tesisinin olmamasından ortaya çıktı. AR-GE sürecinde kalıplarda başarısızlıklar, makinelerde patlamalar yaşadık. 2020 yılında da birinci eserimizi elimize aldık."
1100 derece sıcaklıkta biçim veriliyor
Sarı, yarı fabrikasyon sistemle çalıştıklarını, bu sayede bir nalı 45 saniyede üretebildiklerini lisana getirdi.
İş yerindeki fırın, bükme makinesi ve kalıpların dizaynının kendisine ilişkin olduğunu tabir eden Sarı, kalıplar sayesinde ölçüye gerek kalmadan her at için uygun nalları üretebildiklerini bildirdi.
Sarı, "Geleneksel prosedürlerle 3-4 dakikada üretilen nalı 45 saniyede yapabiliyoruz. Bu da bizim için eksiksiz bir vakit. Günde 80-100 atlık nalı zahmet çekmeden üretebiliyoruz." dedi.
Boyutlandırarak fırına attıkları ham hususun, sirkülasyon oluştuktan sonra 1100 derece sıcaklığa ulaştığı bilgisini veren Sarı, daha sonra nalın deliklerini açtıklarını belirtti.
Atın hangi ayağında kullanılacaksa nala o biçimi verip numarasını bastıklarını ve çakma sürecine hazır hale getirdiklerini anlatan Sarı, bu süreçlerin tamamının 45 saniye sürdüğünü kaydetti.
Sarı, yurt dışına açılma çalışmaları kapsamında Cezayir'e birinci basamakta 400 atlık nal gönderdiğini, dış satımda yeni pazarlara açılmayı hedeflediğini kelamlarına ekledi.
Muhabir: Atahan Gezer
Muhabir: Atahan Gezer