E-Proje sadece Web kurmak değil

20 2024 - 02:11
Balkan Günlüğü gazetesi SR Basın Yayın Ltd. Şti’ine ait olup, Başbakanlık Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Basın İlan kurumuna kayıtlı bir gazetedir. Anadolu Ajansı’nın abonesi olan gazetemizin Balkan Haber Ajansı (BHA) isminde bir ajansı vardır.23 Aralık 2007 yılında yayın hayatına başlayan Balkan Günlüğü gazetesi, hedef kitlesi ve konsepti itibariyle Türkiye’de ilk gazetedir. Hedef okuyucu kitlesi, İzmir’deki 1,5 Milyon Türkiye genelindeki 17 Milyon civarındaki Balkan-Rumeli göçmeni yurttaşıdır. Ulusal ve Uluslararası yayın yapan gazetemizin düzenli haftalık basım adeti; 20 bin’dir.Gazetemiz,Türkiye’de 52 şehir,yurt dışında 12 ülkede ( Yunanistan,Bulgaristan,Makedonya,Kosova,Arnavutluk,Bosna-Hersek, Romanya,Hırvatistan,Sırbistan, Karadağ,Moldova,Slovenya ) okuyucusu ile buluşmakta.

E-Proje sadece Web kurmak değil

(Last Updated On: 23/04/2010)

Size Başbakanlık’tan gönderilen bir genelgeden söz edeceğim. Sonra bunun nasıl anlaşıldığını anlatacağım. Yorum size kalmış.

15 Temmuz 2008’de yayınlanan ‘Elektronik Belge Standartları ‘ konulu genelge özetle şöyle diyor; – Kamu adına görev yapan kurum ve kuruluşların faaliyetleri sonucu oluşan belgelerin kayıt altına alınması ve bu belgelerin istenildiği anda erişilebilir şekilde yönetilmesi, kurumsal faaliyetlerin ayrılmaz bir parçası ve kamu görevidir. E- kurum yapısının temelini elektronik bilgi sistemleri oluşturmaktadır. Ve bu belgelerin idari, mali, hukuki ve tarihi gerekçelerle korunmasının sağlanması standart belge yapılarının oluşturulması ile mümkündür. –

Genelgenin yayım tarihinden önce kurulan sistemlerinde gözden geçirilmesi istenerek 2010 yılının sonuna kadar süre verilmiş. Yapmayanlar hakkında yasal müeyyideden söz edilmiş.

Bu genelgeden haberi olmayan kamu kurumu, belediye yoktur.

E- Türkiye olmak zorunda. AB standartları çerçevesinde de sözümüz var.

Bakanlıklar düzeyinde çalışmalar var. Valilikler,kaymakamlıklar,belediyeler ilk etapta hızlı bir giriş yaptı. Ne gariptir bu iş web sayfası olarak algılandı. Bir furyadır herkes webini kurdu.

Amacını aşan uygulamalara da rastladık. Bu sayfalara oyun sitelerine varıncaya kadar ilgisiz linkler eklendi. Aylarca güncellenmeyen siteler var. Estetikten vazgeçtim, sanal çirkinlik böyle olur dedirten sayfalar dolu.

Şimdi siz web sayfanızı kurunca işiniz bitti mi sanıyorsunuz?

Peki genelgeye uygun ne yapıyorsunuz. Mevcut evrakları sanal ortamda arşivlemeye geçiriyorsunuz. Peki, çok güzel. Sadece bir evrakı tarayıcıdan geçirip jpg formatında klasöre mi atıyorsunuz? Arşivden 10 yıl öncesinin bir evrakı lazım olduğunda onu nasıl bulacaksanız? Koduyla çağırsanız gelmez. Şimdi böyle yapanlar olduğunu bildiğim için yazıyorum. Her evrak başına 1 Lira tarama ücreti veriyorsanız düşünün ödenen milyonları. Hem de üstelik işe yaramayacak.

Maalesef bu işlerden anlayan da yok, dinleyen de..

Göreceksiniz yakında e-imza zorunlu hale gelecek. Kimin ne hazırlığı var?

Teknoloji bir o kadar mükemmel olduğu gibi, bilmeyeni esir ve rezil edecek kadar da acımasız. Özellikle belediyelerin bakıyorum da bu konuda maalesef ciddi bir çalışması yok.

Geleceğe damgasını vuracak yazılım şirketleridir. Bilgisayar mühendisi ile bu iş bitmez. Vatandaşın günlük işini kolaylaştıracak, belediyeye gelmeden çözecek alt yapı kurmalısınız. Bu iş için yazılımlar gerekiyor. Kendin yapamıyorsan üç-beş belediye birleş yaptır. Merdiven altısı türemeğe başladı bu işlerin aman dikkat.

Kısacası elektronik belge yönetim sistemini önce kuran işini kolaylaştırır. Yoksa aşure olur, ona göre..

Necati Bahçeci

İhlas Haber Ajansı İzmir Bölge Müdürü

necati.bahceci@iha.com.tr

 

 

 

 

 

 


YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.