DOLAR 34,0141 0.08%
EURO 37,7722 0.23%
ALTIN 2.731,210,12
BITCOIN 18573651.17024%
İzmir
30°

AÇIK

05:04

SABAHA KALAN SÜRE

Ege’de deniz av dönemi bereketli başladı
78 okunma

Ege’de deniz av dönemi bereketli başladı

ABONE OL
02/09/2024 19:00
Ege’de deniz av dönemi bereketli başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İZMIR (AA) – Av yasağının başladığı 15 Nisan’dan itibaren limanlara demirli balıkçı gemileri için deniz hasreti evvelki gün sona erdi. Balıkçılık döneminin başlamasıyla çok sayıda gemi İzmir Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’ndan Ege Denizi’ne açıldı.

“Vira bismillah” diyerek denizin dalgalı sularıyla buluşan balıkçılar, yakaladıkları balıkları satmak için Ege’nin en büyük balık hali olan İzmir Su Eserleri Hali’ne getirdi.

Hareketliliğin gözlendiği halde dönemin birinci balıklarını almak isteyenler kıyasıya yarıştı.

Ege Denizi’nden tutulan 50’ye yakın balık çeşidinin satışa sunulduğu İzmir Su Eserleri Hali’nde öteki bölgelerden gelen çeşitler de alıcı buluyor.

İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, AA muhabirine, Ege Denizi ve Türkiye genelinde dönemin bereketli başladığını söyledi.

Ege Bölgesi’nin Türkiye’nin hem balık tüketimi hem de üretiminde ön sıralarda yer aldığını tabir eden Çakan, şunları kaydetti:

“Bizim en büyük kaygılarımızdan biri iklim değişikliğiydi. İnanılmaz derecede bir sıcaklık vardı. Deniz suyunun sıcaklığı da çok yüksekti. Ancak biz umutlu ve hoş başladık. Karadeniz’de inanılmaz bir palamut vardı, bugün de devam ediyor. Ege’de hamsi, sardalya bol ölçüde çıktı. Denize 50 tane balıkçı çıktıysa hiç kimse eli boş dönmedi. Yüklü ölçüde balık geldi. Şu anda halde görüyorsunuz her tarafta balık dolu. Bunlar da piyasaya yansır.”

“İnsanlarımız rahatlıkla balık tüketebilir”

Çakan, İzmir Körfezi’nde yaşanan toplu balık ölümlerinin balıkçılık dalıyla kontağının olmayacağına işaret etti.

İzmir Körfezi’nin 1979 yılından beri balık avcılığına kapalı olduğunu lisana getiren Çakan, şöyle devam etti:

“Bizim endüstriyel dediğimiz gemilerin hiçbirinin İzmir Körfezi’ne girip avcılık yapma bahtı yok. İzmir Körfezi’nde yalnızca sportif maksatlı olta balıkçılığı yapılıyordu. Onlara da yasak geldi. Şu anda hiçbir badire yok. İzmir Körfezi’nde oltacıların tuttuğu balığı da bizim satma imkanımız yok. Şu anda İzmir balık halinde görüyorsunuz. Buraya gelen balıkların hepsinin menşei muhakkak. Hangi teknede tutulmuş, hangi alanda tutulmuş, çıkış yerleriyle birlikte hallerin girişinde yer alıyor. Yani biz açık deniz avcılığı yapıyoruz ve onun devamını sağlıyoruz. İnsanlarımız rahatlıkla balık tüketebilir.”

Esnaf mutlu

Esnaf Osman Akbıyık da dönemin çok düzgün başladığını belirterek, umutlu olduklarını anlattı.

Körfezdeki balık ölümlerinin vatandaşları huzursuz ettiğini lakin buradaki eserlerin açıktan tutulduğunu vurgulayan Akbıyık, “Balıklar Karaburun, Çeşme, Didim tarafından geliyor, vatandaşımız rahatlıkla yiyebilirler. Bir külfet yok.” dedi.

İlk günlerde bilhassa Karadeniz’de bol palamut çıktığını ve fiyatların da uygun olduğunu lisana getiren Akbıyık, şunları söyledi:

“Bugün 2 kamyon palamut geldi, tanesi 50 liradan satıldı. Vatandaş bu sene rahatlıkla ucuz balık yer diye düşünüyorum. Ege’de de uygun başladık, ileriki birkaç gün içerisinde daha güzel olacak inşallah. Hamsilerin kasası 600-700 lira, yani kilosu 50-60 liraya geliyor, âlâ yani. Geçen sene de o paralaraydı fakat bu türlü devam ederse sardalya, hamside daha düşebilir fiyatlar.”

Okay Kaya ise dönemin bereketli olacağına inandığını, bunun da fiyatlara yansıyacağını söz etti.

Ege’den yaklaşık 50 çeşit balık çıktığını ve halkın bu sene bol bol balık yiyeceğini aktaran Kaya, buradan farklı kentlere de balık gönderildiğini ve fiyatların uygun olduğunu belirtti.

İzmir Balık Avcıları Su Eserleri Kooperatifinin Satış Temsilcisi Ahmet Kaya, dönemin başlamasıyla halde hareketliliğin yaşandığını, balıkçılık kesiminin döneme keyifli başladığını kaydetti.

Muhabir: Halil Fidan

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.