Endonezya, yatırım çekmek için “altın vize” programı başlattı
AA
İSTANBUL (AA) - Endonezya basınındaki haberlere göre, Devlet Başkanı Joko Widodo, yaptığı açıklamada, altın vizenin yabancı yatırımları kolaylaştıracağını belirterek, bu programın ülkeye yatırım yapacak ve üretime katkı sağlayacak kaliteli ziyaretçilerin sayısını da artıracağını vurguladı.
Altın vizeyi elde etmenin 9 farklı yolu bulunuyor. Ülkede 2,5 milyon dolar yatırım yapan şahıslara 5 yıl, 5 milyon dolar yatırım yapanlara ise 10 yıl oturum müsaadesi sağlanacak.
Turistler ise devlet bankalarına 350 bin dolar yatırarak 5 yıl, 700 bin dolar yatırarak 10 yıl oturum müsaadesi alabilecek. Yatırılan paralar ilerde devlet tahvili yahut Merkez Bankası listesinde yer alan şirketlerin pay senetlerini satın almak için kullanılabilecek.
Devlet bankalarına 130 bin dolar yatıran ve bedeli 1 milyon doların üzerinde olan mesken satın alanlar 5 yıllık vize sahibi olabilecek.
Şirketler ise 5 yıl kalmak için 25 milyon dolar, 10 yıl kalmak için ise 50 milyon dolar yatırım taahhütlerinde yöneticileri ve üst seviye yetkilileri için altın vize alabilecek.
İlk altın vize OpenAI'nın CEO'su Samuel Harris Altman'a verildi
Endonezya Göç Yönetimi Genel Müdürü Silmy Karim, altın vize uygulamasının Ağustos 2023’ten bu yana denendiğini ve yaklaşık 300 şahsa vize verildiğini belirterek, ülkeye 123 milyon dolar katkı sağlandığını vurguladı.
Karim, Endonezya’nın 2024 sona ermeden evvel 1000 altın vize çıkarma niyetinde olduğunu kaydetti.
ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nın Üst Yöneticisi (CEO) Samuel Harris Altman, altın vizeyi alan birinci kişi olurken, Altman’a 10 yıllık “küresel yetenek” müsaadesi verildi.
Endonezya Ulusal Takımı’nın Güney Koreli Teknik Yöneticisi Shin Tae-yong’a da bugün yapılan aktiflikte altın vize verildi.
Endonezya, 2024’te yüzde 5,2’lik ekonomik büyüme amacına yardımcı olması için 101,5 milyar dolarlık lokal ve yabancı direkt yatırım almayı öngörüyor.
Muhabir: Muhammet Nazım Taşcı
Muhabir: Muhammet Nazım Taşcı