Flamingo adasının yeni sakinleri kıtalar ortası uçuşa hazırlanıyor
AA
İZMIR (AA) - Flamingoların Türkiye'deki iki üreme alanından biri olan Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti'nde 2012 yılında oluşturulan 6,5 dönümlük yapay kuluçka adası, yaz periyodu yılın en hareketli günlerini geçiriyor.
Dünyanın en büyükleri ortasında gösterilen adada 30 ila 32 günlük kuluçka periyodunu tamamlayan 15 bin civarındaki yavru, mayıstan itibaren yumurtalarının kabuklarını kırarak dünyaya gözlerini açıyor.
Famingo yavruları yumurtadan çıktıktan 20 ila 25 gün sonra ise suyla tanışıyor. Yeni doğan yavruların suda toplu olarak bulundukları yere ise "kreş" ismi veriliyor. Vakitlerinin büyük bir kısmını kreşte geçiren yavrular, vakit zaman da dünyaya geldikleri adaya çıkıyorlar.
Yumurtadan çıktıktan sonra siyah ve füme renklerdeki tüylere sahip olan flamingolar, tuz karidesi olarak da bilinen bir cins eklem bacaklı "artemia salina" ile besleniyor. Ailelerinin yanında 2 ay geçiren yavrular, 3'üncü aydan itibaren uçmayı ve tabiatta tek başına yaşamayı öğreniyor.
Flamingo yavrularının kuluçka sürecinde olduğu üzere rahatsız edilmemeleri için Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar 4. Bölge Müdürlüğü grupları ağır çalışma yapıyor.
Dünyanın en büyük yapay flamingo adası
İzmir Kuş Cenneti Saha Sorumlu Mühendisi Murat Aslanapa, AA muhabirine, Türkiye'nin 14 Ramsar alanından biri olan Gediz Deltası Sulak Alanındaki flamingo adasının dünyanın en büyük yapay flamingo üreme adası özelliğini taşıdığını söyledi.
Flamingoların kuluçka periyodunun çoklukla nisan ayının birinci haftası ile mayıs ayının birinci haftası ortasında olmak üzere 30-32 gün olduğunu anlatan Aslanapa, mayıs ayında dünyaya gelen flamingoların bu devirlerde doğdukları adanın yanında suya indiğini belirtti.
Söz konusu alanı "kreş" olarak tanımladıklarını tabir eden Aslanapa, flamingo üreme adasının kuluçka periyodundan evvel kuşlar için özel olarak hazırlandığını anlattı.
Adanın 24 saat boyunca kameralarla izlendiğini lisana getiren Murat Aslanapa, şunları kaydetti:
"Flamingolar evvel rüzgara karşı kanat çırparak uçma denemelerine başlıyor, sonra da öbür sulak alanlara dağılıyorlar. Flamingolar ülkemizde yalnızca iki yerde ürüyor. Birisi Tuz Gölü, birisi şu an içinde bulunduğumuz Gediz Deltası. Uçmayı öğrendikten sonra buradan çıkıp Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Tunus üzere ülkelere rahatlıkla gidebiliyorlar. Oradan da bize gelebiliyorlar. Örneğin 2019 yılında buradaki yavru flamingolara halkalama çalışması yapıldı. Halkalandıktan 2 ay sonra flamingolardan bir tanesi İtalya'nın Napoli kentine gitmiş. Tekrar halkalandıktan 2,5 ay sonra Mallorca Adası'na gitmiş, Yani demek ki bunlar 4,5 aylıkken oralara ulaşabiliyor."
Muhabir: Halil Fidan
Muhabir: Halil Fidan