Fransa erken genel seçimlerinde sandıktan sol ittifakı birinci çıktı
AA
PARIS (AA) - Lokal saatle 08.00’de başlayan oy verme süreci, Fransa’nın ana kara topraklarında 18.00’de, başşehir Paris, Marsilya ve Kaç üzere büyük kentlerde 20.00’de tamamlandı.
Sandık çıkış anketlerine nazaran, sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ve Macron’un “Cumhuriyet İçin Daima Birlikte” ittifakının 2. çeşit kapsamında çok sağa karşı gittiği işbirliği olumlu sonuç aldı.
Seçimde, Yeni Halk Cephesi ittifakı sandıktan birinci çıkarken; Cumhurbaşkanı Macron’un “Cumhuriyet İçin Daima Birlikte” ittifakı ikinci oldu. Birinci çeşidin birincisi çok sağcı ittifakı ise bu cinste üçüncü sıraya geriledi.
Elabe anket şirketinin sandık çıkış anketine nazaran, Yeni Halk Cephesi 175 ila 205 milletvekili, Macron ittifakı 150 ila 175 milletvekili ve çok sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise 115 ila 150 milletvekili çıkarabilir.
İpsos-Talan şirketlerinin sandık çıkış anketine göre, seçimi birinci bitiren Yeni Halk Cephesi'nin Mecliste 172 ila 192 milletvekili, ikinci tamamlayan Macron ittifakının 150 ila 170 milletvekili ve üçüncü gelen RN ve müttefiklerinin ise 132 ila 152 milletvekili olabilir. Seçimi dördüncü sırada tamamlayan Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisi ise Mecliste 57 ila 67 milletvekili çıkarabilir.
Seçime katılan hiçbir parti yahut ittifak, Mecliste salt çoğunluğu almak için gerekli 289 sandalye sayısına ulaşamadı.
Katılım oranında rekor düzeyde artış
Genel seçimlerin 2. tipinde da iştirak oranında rekor düzeyde artış yaşandı.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya nazaran, 17.00 prestijiyle 59,71 olan seçime iştirak oranı, 2022'de düzenlenen seçimlere kıyasla 20 puan arttı ve "1981’den bu yana tıpkı saatte ve 2. tıpta kaydedilen en yüksek iştirak oranı" olarak kayıtlara geçti.
Aynı saatlerde birinci cinste iştirak oranı yüzde 59,39 olmuştu.
İlk cinste birinci gelen çok sağ, Macron ve solcuların ittifakına takıldı
Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin birinci cins oylamasında, çok sağcı RN ittifakının yüzde 33 civarında oyla birinci çıkmasının akabinde Macron cephesi ve sol partiler, üstü kapalı işbirliğine gitmişti.
İlk çeşidin akabinde 3 adayın 2. cinse kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp çok sağın avantaj sağlamaması için öbür partilerden 200'den fazla aday seçim yarışından çekilmişti.
Resmi bilgilere nazaran, 2. cinse katılmaya hak kazanan 215 aday, RN'yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etmişti.
Seçimin 2. cinsine ait kesin olmayan sonuçların saatler içinde, resmi sonuçların da İçişleri Bakanlığınca 8 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.
1986’dan sonra birinci kere bir Kanak milletvekili seçildi
Yeni Kaledonya'da Yüksek Komiserliğin kesin olmayan sonuçlarına nazaran, Yeni Kaledonya'nın ikinci seçim bölgesinden bağımsızlık yanlısı Emmanuel Tjibaou, oyların yüzde 57,44'ünü alarak seçimin 2. tipinde milletvekili seçildi.
Ülkedeki siyasetin önde gelen isimleri tekrar milletvekili seçildi
Fransa erken genel seçim sonuçlarına nazaran, eski sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande, oyların yüzde 43,3’ünü alarak Correze bölgesinden milletvekili seçildi.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de yüzde 58,9 oy oranı ile Nord vilayetinden yine milletvekili seçilen isimler ortasında yer aldı.
Ayrıca Eski Başbakan Elisabeth Borne Calvados’tan milletvekili seçildi.
Seçimin 2. çeşidi kapsamında güvenlik önlemleri artırıldı
Paris dahil ülkenin farklı kentlerinde bu akşam çok sağa karşı şovlar düzenlenecek.
Fransa genelinde 30 bin güvenlik gücü 2. cins için görevlendirildi.
Fransız basınındaki haberlere nazaran, Ulusal Meclis önüne polis kuvvetleri sevk edilirken, şov ihtimaline karşı güvenlik tedbirleri artırıldı. Ulusal meclisin önüne 8 polis minibüsü konuşlandırıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Başbakan Gabriel Attal ile Elysee Sarayı’nda bir ortaya geldi.
Meclis kapılarını yarın yeni milletvekillerine açacak
Ulusal Meclisin yarın lokal saatle 14.00’ten itibaren kapılarını yeni milletvekillerine açması beklenirken, birinci Genel Şura oturumu 18 Temmuz’da düzenlenecek ve Meclis Başkanı seçilecek.
Fransa'nın erken seçime gidişi
Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden çok sağcı RN, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı.
Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.
Macron, bu kararını, "AP seçim sonuçlarına demokratik bir karşılık vermeliydik." kelamlarıyla savunmuş fakat ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos'ta mesken sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatları'nın çabucak öncesinde erken seçime gidecek olması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda telaşla karşılanmıştı.
Ülkedeki son genel seçimlerde bir türlü ittifak kuramayan solcu partiler, bu seçimlerde çok sağa karşı kısa müddette "Yeni Halk Cephesi" İttifakı altında bir ortaya gelmiş ve tek aday çıkaracaklarını duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakı'nda ülkenin önde gelen sol partilerinden Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer alıyor.
Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve birtakım LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Daima Birlikte" İttifakı'nı kurmuştu.
Seçimin birinci tipinde, çok sağcı ittifak yüzde 33 civarında oyla sandıktan birinci çıkmış, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 ile ikinci, Macron'un "Cumhuriyet İçin Daima Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sıraya yerleşmişti.
Seçimin birinci tipinde 76 milletvekili seçilirken, bunların 39'u çok sağ, 32'si sol ittifak, 2'si Macron ittifakı ve kalan 3'ü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve başka sağ partilerin adayları olmuştu.
Muhabir: Esra Taşkın
Muhabir: Esra Taşkın