GAP: İyi Tarım Uygulamaları
Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ile sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modeline iyi tarım denir. Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik, gıda güvenliğinin sağlanması GAP’ın oluşmasını sağlar.
GENEL KURALLAR
İyi tarım uygulamaları, Bakanlıkça belirlenen uygunluk kriterleri ve kontrol noktaları doğrultusunda gerçekleştirilir. Kontrol ve sertifikasyon işlemleri Bakanlıkça veya Bakanlığın yetkilendirdiği kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca yapılır. Bu kuruluşlar, TS EN 45011 veya eşdeğeri uluslararası standartlara göre kontrol ve sertifikasyon faaliyetinde bulunur. Kontrol işlemleri kontrolör, sertifikasyon işlemleri sertifiker tarafından gerçekleştirilir. Üretilen tarımsal ürünler, kontrol edilerek sertifikalandırılır. İyi tarım uygulamaları; üretici, üretici örgütü veya müteşebbis ile KSK arasında tarafların sorumlulukları, hakları ve anlaşmazlıklarını düzenleyen sözleşme doğrultusunda yürütülür. Sertifikalı ürünün, bu Yönetmeliğe uygunluğundan üretici, üretici örgütleri ve müteşebbisler müteselsilen sorumludur.
GAP’IN FAYDASI
İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ile yaşadığımız çevreyi ve toprağı, hem kendimizin hem çalışanlarımızın hem de güvenilir tarım ürünleriyle tüketicinin sağlığını korumuş oluruz. İyi tarım ürünleri ile halkın sağlıklı yaşam ve sağlıklı tüketim yapma bilincini geliştirmiş oluruz. Bilincin artması ile iyi tarım ürünlerine talep de artar. Artan taleple birlikte iyi tarım ürünlerinin pazardaki rekabet gücü artar ve dış pazarlara daha kolay ihraç yapma imkânı sağlanmış olur. Artan rekabet gücü ve pazarlama imkânı ile daha fazla kazanç elde etmeye başlarız. GAP, tarımda çalışan işçilerin sosyal haklarında iyileşme imkânı sağlar.
GAP SERTİFİKASININ VERİLİŞİ
GAP Sertifikası, tarım üretimi yapan ve bu sertifika için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca çalışma yetkisi verilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına başvuruda bulunanlara verilir. Başvuruda bulunan üreticilerin üretim süreci bu kuruluşlar tarafından denetlenerek, iyi tarım uygulamaları kriterlerine uygun olarak üretildiği anlaşılan ürüne/ürünlere “GAP Sertifikası” verilir. İyi tarım uygulamaları sistemi, ürünün çiftlikten sofraya kadar izlenebilir olmasına dayalıdır. Bu sebeple üreticiler yaptıkları tüm uygulamaları kayıt altına almak zorundadır. Yeni müracaatlarda ise inceleme tarihinden önceki yıllara ait tüm bilgiler kayıtlı olmalıdır.