Girit Yemekleri görücüye çıktı
Yunanistan’ın çeşitli yerlerinden Türkiye’ye göç eden mübadele göçmenleri tarafından kurulan Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği, dünyaca ünlü Girit yemeklerini düzenledikleri organizasyonla kamuoyuyla paylaştı. Girit’in en meşhur yemeklerini yapan dernek üyesi bayanlar lezzette olduğu kadar görsellikte de yarıştı. Kurban bayramı arifesinde yapılan organizasyonda bayanlar, bayrama özel yemeklerin de tarifini vermeyi unutmadı. Bereket getirdiğine inandıkları için arife günü yaptıkları kulurya (Üzümlü kek) ve Kurban Bayramı’na özel nohutlu ekmeği de misafirlerine tattırdılar.
Girit mutfağının uzun ve sağlıklı bir yaşam için ideal olduğunu ve bu yüzden de bu mutfağı tanıtmak istediklerini dile getiren Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, ‘Yeşil sofra’ olarak bilinen Girit mutfağında 150’ye yakın ot bulunduğunu kaydetti. Türker, mutfaklarının en önemli malzemesinin zeytinyağı ve yöresel otlar olduğunun altını çizdi. Girit yemeklerinin başında Yumurtalı patates, çullama, şevketi bostan, yoğurtlu et, etli ebe gömeci, kabak çiçeği dolması, biberli radika geldiğini belirten Türker, mutfaklarının en belirgin özelliklerinden birinin de ot ve etin aynı tencerede pişmesi olduğunu vurguladı.
Derneği ile ilgili bilgiler veren Türker Konuşmasına şöyle devam etti:
“30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye’de bulunan Ortodoks Rumlar, Yunanistan’a, Yunanistan’ın Girit, Kandiya, Hanya, Selanik, Kavala, Drama, Parga, Yanya, Drama, Langaza bölgelerinde bulunan Türklerin anavatana göçüyle mübadele başladı. Biz de mübadele torunu olarak derneğimizi kurduk. Mudanya da 150 üye ile faaliyetlerimize devam ediyoruz. Mübadiller gelenek ve göreneklerinin ayrılmaz parçası olan mutfaklarını halen yaşatıyorlar. Akdeniz mutfağı zeytinyağlı ağırlıklıdır. Zeytinyağlı yemeklerle beslenenlerde kalp krizi geçirme riski ve kollestrol olmaz. Yaş ortalaması 90 olsa da 100 yaşına kadar yaşayanlara rastlanır.”